ECLI:NL:RBLIM:2023:2728

Rechtbank Limburg

Datum uitspraak
25 april 2023
Publicatiedatum
25 april 2023
Zaaknummer
C/03/314432 / KG ZA 23-51
Instantie
Rechtbank Limburg
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Kort geding
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Vonnis in kort geding over de uitleg van een samenwerkingsovereenkomst tussen twee besloten vennootschappen

In deze zaak heeft de Rechtbank Limburg op 25 april 2023 uitspraak gedaan in een kort geding tussen Your Benefits Assuradeuren B.V. en Light B.V. over de uitleg van een samenwerkingsovereenkomst. Your Benefits vorderde dat Light veroordeeld werd om de gemaakte afspraken na te komen tot tenminste 1 januari 2026, terwijl Light in reconventie vorderde dat Your Benefits informatie zou verstrekken over de rekening-courantverhouding. De rechtbank oordeelde dat het spoedeisend belang van Your Benefits niet ter discussie stond, maar dat de vraag of de opzegging van de samenwerkingsovereenkomst rechtsgeldig was, niet eenvoudig te beantwoorden was. De voorzieningenrechter concludeerde dat er onvoldoende bewijs was om de vorderingen van Your Benefits te ondersteunen en wees deze af. Ook de vorderingen van Light in reconventie werden afgewezen, omdat Light niet voldoende onderbouwd had waarom de gevraagde informatie verstrekt moest worden. De proceskosten werden toegewezen aan de in het ongelijk gestelde partijen.

Uitspraak

vonnis

RECHTBANK LIMBURG

Burgerlijk recht
Zittingsplaats Maastricht
zaaknummer / rolnummer: C/03/314432 / KG ZA 23-51
Vonnis in kort geding van 25 april 2023
in de zaak van
de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
YOUR BENEFITS ASSURADEUREN B.V.,
gevestigd te Eindhoven,
eiseres,
advocaat mr. K. Meijer,
tegen
de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
LIGHT B.V.,
gevestigd te Amsterdam,
gedaagde,
advocaat mr. M. Evers en mr. K. Baaten.
Partijen zullen hierna Your Benefits en Light genoemd worden.

1.De procedure

in conventie en reconventie

1.1.
Het verloop van de procedure blijkt uit:
  • de dagvaarding met de producties 1 tot en met 9,
  • de conclusie van eis, tevens houdende eis in reconventie met de producties 1 en 2,
  • de mondelinge behandeling op 30 maart 2023,
  • de pleitaantekeningen van Your Benefits,
  • de spreekaantekeningen van Light,
  • het door Light overgelegde e-mailbericht van 4 april 2023 strekkende tot handhaving van haar eis in reconventie,
  • reactie van Your Benefits hierop van 11 april 2023.
1.2.
Ten slotte is vonnis bepaald.

2.De feiten

in conventie en reconventie

2.1.
Op 2 april 2008 zijn AHC Nederland (hierna: AHC) als bemiddelaar en Aevitae B.V. (hierna: Aevitae) als gevolmachtigde een samenwerking met elkaar aangegaan. In de samenwerkingsovereenkomst is, voor zover thans van belang, het volgende overeengekomen:
Artikel 3 Advisering en bemiddeling
3.1.
De Bemiddelaar treedt op als zelfstandig bemiddelaar in financiële diensten en zal daarover ten opzichte van derden geen twijfel laten bestaan.
3.2.
Indien en voor zover de Bemiddelaar adviseert doet hij dat op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico. Hij zal daarover ten opzichte van derden geen twijfel laten bestaan. De Gevolmachtigde geeft geen advies en controleert evenmin of het advies dat ten grondslag ligt aan het product dat of een dienst die via haar volmacht of bemiddeling wordt ondergebracht rekening houdt met de wensen, behoeften en financiële positie van de consument of afnemer.
3.3.
De Bemiddelaar treedt op namens de klant en niet namens de Gevolmachtigde, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen.
(…).

5.Rekening-courant (de Gevolmachtigde incasseert)

5.1.
Met betrekking tot de financiële verhouding tussen de Gevolmachtigde en de Bemiddelaar zullen partijen een rekening-courant-verhouding met elkaar onderhouden.
5.2.
De bedragen van premies, kosten en assurantiebelasting van verzekeringen die behoren tot het agentschap van de Bemiddelaar zullen door de Gevolmachtigde rechtstreeks bij de verzekeringnemer worden geïncasseerd.
5.3.
Elke kalenderkwartaal ontvangt de Bemiddelaar een rekening-courantoverzicht waarop de boekingen van premies, provisies, kosten, incassokosten zoals bedoeld in het zevende lid, assurantiebelasting en indien van toepassing verrekeningen zijn opgenomen. Het saldo geeft de rekening-courant verhouding weer. Het de Bemiddelaar toekomende saldo wordt, uiterlijk binnen 15 dagen na ontvangst van de rekening-courant, door de Gevolmachtigde aan de Bemiddelaar overgemaakt.
5.4.
Ter vaststelling van de hoogte van het saldo kan de Gevolmachtigde op het saldo van het rekening-courant afschrift in mindering brengen, voorzover de rekening-courant daarvoor nog niet werd gecrediteerd:
a. de door de Gevolmachtigde aan de Bemiddelaar verrichte betalingen;
b. de provisie terzake van premiebedragen die door de Gevolmachtigde voor de
Bemiddelaar moesten worden geïncasseerd maar niet inbaar bleken.
5.5.
Bedragen van premies, kosten en assurantiebelasting die door de Bemiddelaar zijn ontvangen van verzekeringen die behoren tot het agentschap van de Bemiddelaar, dienen uiterlijk binnen 15 dagen na ontvangst aan de Gevolmachtigde te worden doorbetaald onder vermelding van de relevante gegevens.
5.6.
Desgewenst zal de Gevolmachtigde aan de Bemiddelaar, onder vermelding van nader op te geven bijzonderheden, een specificatie verstrekken van de op het saldo van zijn rekening courantoverzicht door hem in mindering gebrachte bedragen.
5.7.
Indien de Gevolmachtigde redelijkerwijs mag veronderstellen, dat de financiële gegoedheid van de Bemiddelaar in het geding is of dreigt te komen en zijn belangen daardoor kunnen worden geschaad, is hij gerechtigd de Bemiddelaar te verzoeken informatie te verschaffen over zijn financiële gegoedheid. Indien de omstandigheden daartoe redelijkerwijs aanleiding geven, waarvan in ieder geval sprake is indien de Bemiddelaar ook na aanmaning in gebreke blijft het aan de Gevolmachtigde toekomende saldo van de rekening-courant te voldoen, kan de Gevolmachtigde voorts van de Bemiddelaar verlangen dat hij zekerheden stelt.
(…).
Artikel 12 Looptijd, duur, wijziging en einde
12.1.
Deze overeenkomst gaat in op 01-01-2008 en is aangegaan voor bepaalde tijd, en wel voor een periode van 3 jaren. De overeenkomst eindigt derhalve per 31-12-2010 en wordt telkenmale voor de periode van 3 jaren stilzwijgend voortgezet, tenzij één der partijen de overeenkomst schriftelijk met inachtneming van een termijn van 6 maanden opzegt.
12.2.
De overeenkomst kan slechts worden gewijzigd met de schriftelijke instemming van Partijen. De gevolmachtigde heeft evenwel het recht eenzijdig wijzigingen aan te brengen in de overeenkomst indien deze van zuiver administratieve aard zijn en noch de rechtsverhouding noch de kern van de samenwerking raken alsmede indien en voorzover wijziging noodzakelijk is op grond van de wettelijke voorschriften.
12.3.
De Bemiddelaar blijft, tenzij anders overeengekomen, ook na beëindiging van deze overeenkomst eigenaar van de portefeuille bij de Gevolmachtigde.
12.4.
Deze overeenkomst wordt aangegaan in de verwachting en met inspanningsverplichting van beide partijen dat een wederzijds profijtelijke samenwerking ontstaat en wordt gecontinueerd. Een en ander betekent dat de portefeuille gedurende de bovenbedoelde looptijd geen noemenswaardige negatieve mutaties zal ondergaan.
12.5.
Mutaties in de Organisatie van de Bemiddelaar, die van invloed kunnen zijn op de relatie tussen de Gevolmachtigde en de Bemiddelaar, zoals bijvoorbeeld wijzigingen in rechtsvorm, feitelijke leiding, tenaamstelling, eigendomsverhoudingen enz., zullen door de Bemiddelaar aan de Gevolmachtigde direct schriftelijk worden gemeld.
12.6
Elk der partijen is bevoegd de overeenkomst met onmiddellijke ingang zonder rechtelijke Tussenkomst en zonder dat hij enige vergoeding ter zake van de beëindiging verschuldigd zal worden te beëindigen wegens een dringende, aan de wederpartij onverwijld meegedeelde Reden. Onder dringende redenen worden verstaan:
a. intrekking door de AFM van de vergunning van de wederpartij om als bemiddelaar of als gevolmachtigd agent op te treden;
b. wanneer de Bemiddelaar overlijdt en de rechtverkrijgenden niet na het overlijden aan de Gevolmachtigde mededelen het bedrijf van de Bemiddelaar voort te zetten alsmede voorzover nodig ontheffing van de vakbekwaamheidseisen vragen én verkrijgen;
c. wanneer de wederpartij niet meer is ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel,
d. wanneer de wederpartij onder curatele wordt gesteld of anderszins het Vrije beheer over zijn vermogen verliest, surseance van betaling of schuldsanering aanvraagt, in staat van faillissement wordt verklaard of in liquidatie geraakt;
e. wanneer de zeggenschap in de wederpartij wijzigt door juridische fusie met of overname door een derde partij waartegen dermate gegronde bezwaren bestaan dat in redelijkheid niet kan worden gevergd dat de overeenkomst in stand wordt gelaten;
f. wanneer de wederpartij niet voldoet aan zijn wettelijke verplichtingen of niet voldoet aan de verplichtingen die uit deze overeenkomst voorvloeien en hierin volhardt, ook na ingebrekestelling per aangetekende brief met een redelijke termijn voor nakoming;
g. wanneer de AFM ten aanzien van de wederpartij een maatregel heeft genomen op grond waarvan in redelijkheid mag worden geconcludeerd dat deze zich schuldig heeft gemaakt aan feiten en gedragingen die de goede naam van het verzekeringsbedrijf ernstig hebben geschaad of kunnen schaden;
h. wanneer daartoe een aanwijzing van de AFM wordt ontvangen;
i. wanneer de wederpartij fraude gedoogt, pleegt of doet plegen, dan wel pogingen
daartoe onderneemt of daaraan zijn medewerking verleent.
Het in dit lid bedoelde beëindigingrecht laat andere rechten van Partijen die op grond van de Wet of deze overeenkomst aan hen toekomen onverlet.
12.7
Indien één der partijen de samenwerkingsovereenkomst beëindigt, ontbindt dan wel indien de overeenkomst van rechtswege eindigt zoals hiervoor bepaald, worden alle over en weer te vorderen bedragen direct opeisbaar. Het terugboekrisico is voor rekening van de Bemiddelaar.
12.8
Bij beëindiging van de samenwerking zal de Bemiddelaar alle bescheiden, de samenwerking betreffende, aan de Gevolmachtigde retourneren.
(…).’
2.2.
Op 27 september 2018 heeft de heer [naam bestuurder] , destijds als bestuurder van Aevitae Holding B.V., thans Aevitea Beheer B.V, het volgende aan de heer [naam 1] van Raetsheren van Orden B.V. gemaild:
‘Hierbij bevestig ik, mede namens mijn partner [naam 2] , dat AHC B.V./ARxRisk.nl B.V. de samenwerking met boven vernoemd volmachtbedrijf, voor de komende vijf jaar, vanaf 1 januari a.s. zal continueren.
Uiteraard blijven we uitgaan van een gedegen serviceniveau. Eventuele wijziging in wet- en regelgeving die van invloed kan zijn op deze continuatie, is wat ons betreft onderwerp van open overleg. (….)’
2.3.
Avitae Holding B.V. en Stichting Administratiekantoor Avitae Schadeverzekeringen hebben op 5 juni 2019 al het door hen gehouden kapitaal in Avitae Schadeverzekeringen in twee tranches aan Raetsheren van Orden Groep B.V. verkocht.
2.4.
In de ‘Share purchase agreement’ van 5 juni 2019 zijn Avitae Schadeverzekeringen en Raetsheren van Orden Groep B.V., voor zover thans van belang, het volgende overeengekomen:
5.3 Continuous relationships
5.3.1
Parties acknowledge that the Company has entered into one or more commercial agreements and/or cooperation arrangements with Sellers and/or [naam bestuurder] and/or persons which are under the Control of Sellers or [naam bestuurder] and/or persons that Sellers or [naam bestuurder] has a smaller than Controlling interest in, that agree material to the business of the Company, Sellers and [naam bestuurder] will not undertake or strive to perform any action which could reasonably result in a loss, assignment, transition, outflow or otherwise of any part of these commercial agreements and/or cooperation agreements.
(…).
5.6
Portfolio Aevitae B.V.
5.6.1.
Sellers and [naam bestuurder] will not undertake or atrive to perform any action which could reasonably result in a loss, assignment, transition, outflow or otherwise of any part of business or portfolio that was acquired by the Company from Aevitae B.V. pursuant to the legal demerger dated 18 October 2018.
(…).
10.5.
Entire agreement
This agreement (together with the other Transaction Documents) represents the entire understanding, and constitutes the whole agreement, in relation to the Transaction and replaces any prior agreement including undertakings, arrangements, offer letters, understandings or statements of any nature (whether or not in writing) between the Parties with respect thereto. (…).’
2.5.
De onder 2.1. vermelde overeenkomst is later voortgezet door Your Benefits (voorheen Aevitae Schadeverzekeringen) en Light (voorheen AHC Nederland).
2.6.
Bij brief van 30 september 2022 heeft Light de tussen partijen bestaande samenwerking per 31 december 2022 opgezegd en verzocht om in overleg te treden teneinde de huidige portefeuille over te sluiten naar een andere partij.
2.7.
Bij brief van 20 oktober 2022 heeft Light de opzegging van 30 september 2022 ingetrokken. Eveneens op 20 oktober 2022 heeft Light de samenwerkingsovereenkomst opgezegd per 31 maart 2023.

3.Het geschil

in conventie
3.1.
Your Benefits vordert dat de voorzieningenrechter, voor zover mogelijk uitvoerbaar bij voorraad:
Primair
1. Light veroordeelt om met ingang van de datum van het in deze te wijzen vonnis, althans met ingang van een in goede justitie te bepalen dag, tot tenminste
1 januari 2026 volledig uitvoering te blijven geven aan de tussen partijen gemaakte afspraken, zoals verwoord en vastgelegd in de in het lichaam van de dagvaarding omschreven samenwerkingsovereenkomst tussen Your Benefits en Light, hetgeen met zich brengt dat Light de samenwerkingsovereenkomst in ieder geval tot en met 31 december 2025 ongewijzigd en in volle omvang zal blijven dienen na te komen en voort te zetten, zulks op straffe van verbeurte van een direct opeisbare dwangsom van € 10.000,00 voor iedere dag of gedeelte daarvan dat Light daarmee in gebreke blijft en/of zulks weigert, althans een in goede justitie te bepalen dwangsom.
Subsidiair
2. Light veroordeelt om met ingang van de datum van het in deze te wijzen vonnis, althans met ingang van een in goede justitie te bepalen dag, tot tenminste
1 januari 2024 volledig uitvoering te blijven geven aan de tussen partijen gemaakte afspraken, zoals verwoord en vastgelegd in de in het lichaam van deze dagvaarding omschreven samenwerkingsovereenkomst tussen Your Benefits en Light, hetgeen met zich brengt dat Light de samenwerkingsovereenkomst in ieder geval tot en met 31 december 2023 ongewijzigd en in volle omvang zal blijven dienen na te komen en voort te zetten, zulks op straffe van verbeurte van een direct opeisbare dwangsom van € 10.000,00 voor iedere dag of gedeelte daarvan dat Light daarmee in gebreke blijft en/of zulks weigert, althans een in goede justitie te bepalen dwangsom.
Primair en subsidiair
3. Light veroordeelt in de kosten van deze procedure, daaronder begrepen alle kosten die op de tenuitvoerlegging vallen.
3.2.
Light voert verweer.
3.3.
Op de stellingen van partijen wordt hierna, voor zover van belang, nader ingegaan.
in reconventie
3.4.
Light vordert dat de voorzieningenrechter bij vonnis, zoveel mogelijk uitvoerbaar bij voorraad:
Your Benefits veroordeelt om (op grond van artikel 3:296 BW jo artikel 5.6 van de samenwerkingovereenkomst) binnen veertien dagen na betekening van het in deze procedure te wijzen vonnis aan Light:
(i) een specificatie te verstrekken van de vanaf 1 januari 2020 tot en met
heden op het saldo van de rekening-courant van Light in mindering gebrachte bedragen en
(ii) de bijbehorende klant- en polisinformatie, primair zoals omschreven in productie 2, althans subsidiair zoals omschreven in de brief van 20 oktober 2022 (productie 1) te verstrekken op straffe van een dwangsom van € 1.000,00 per dag of gedeelte van een dag dat Your Benefits niet voldoet aan de hoofdveroordeling tot het verstrekken van de hiervoor genoemde informatie.
(iii) Your Benefits veroordeelt in de kosten van deze procedure in conventie en in reconventie, de nakosten daaronder begrepen, met vaststelling van het salaris van de advocaat van Light, te voldoen binnen veertien dagen na betekening van het te dezer zake te wijzen vonnis en, voor zover betaling van de proceskosten niet binnen de gestelde termijn plaatsvindt, het bedrag te vermeerderen met de wettelijke rente over de proceskosten, te rekenen vanaf bedoelde termijn voor voldoening.
3.5.
Your Benefits voert verweer.
3.6.
Op de stellingen van partijen wordt hierna, voor zover van belang, nader ingegaan.

4.De beoordeling

in conventie

Spoedeisend belang
4.1.
Het spoedeisend belang van Your Benefits bij de gevraagde voorzieningen staat tussen partijen niet ter discussie en volgt naar het oordeel van de voorzieningenrechter uit de aard van de vorderingen.
Opzegging op grond van artikel 12.1 van de samenwerkingsovereenkomst
4.2.
Partijen houdt verdeeld de vraag of de opzegging van de samenwerkingsovereenkomst, gelet op het bepaalde in artikel 12.1. van deze overeenkomst, per 31 maart 2023 rechtsgeldig is. Zowel Your Benefits als Light beroepen zich op artikel 12.1. van de samenwerkingsovereenkomst ter onderbouwing van hun standpunt.
4.3.
De betekenis van een omstreden beding in een schriftelijke overeenkomst moet door de rechter worden vastgesteld aan de hand van hetgeen partijen over en weer hebben verklaard en uit elkaars verklaringen en gedragingen overeenkomstig de zin die zij daaraan in de gegeven omstandigheden redelijkerwijs mochten toekennen, hebben afgeleid en van hetgeen zij te dien aanzien redelijkerwijs van elkaar mochten verwachten. Uit een en ander volgt dat de redelijkheid en billijkheid hierbij een rol spelen.
4.4.
In artikel 12.1. van de samenwerkingsovereenkomst staat dat de overeenkomst voor bepaalde tijd eindigt per 31 december 2010 en telkenmale stilzwijgend wordt voortgezet voor de periode van drie jaren, tenzij één der partijen de overeenkomst schriftelijk met inachtneming van een termijn van zes maanden opzegt.
4.5.
Volgens Your Benefits had Light, indien zij de samenwerking had willen laten eindigen per 1 januari 2023, deze vóór of uiterlijk op 30 juni 2022 schriftelijk moeten opzeggen. Uit artikel 12.1. van de samenwerkingsovereenkomst volgt immers dat de overeenkomst telkens wordt verlengd voor een periode van drie jaar, tenzij door één van deze partijen schriftelijk is opgezegd met inachtneming van een opzegtermijn van zes maanden, hetgeen niet voor meerdere uitleg vatbaar is, aldus Your Benefits.
4.6.
Light heeft evenwel gemotiveerd betwist dat deze zinsnede de betekenis toekomt die Your Benefits voorstaat. Light heeft betoogd dat zij er gerechtvaardigd op heeft mogen vertrouwen dat zij de samenwerkingsovereenkomst op grond van artikel 12.1. mocht opzeggen met inachtneming van een opzegtermijn van zes maanden. Daarbij vindt zij van belang dat bij twijfel en onduidelijkheid over de uitleg en/of betekenis van een beding in de overeenkomst geldt dat de voor Light meest gunstige/minst bezwarende uitleg van de bepaling dient te prevaleren, nu de overeenkomst door (de rechtsvoorganger van) Your Benefits is opgesteld. Volgens Light rustte op (de rechtsvoorganger van) Your Benefits daarbij de verplichting om de bedingen duidelijk en begrijpelijk te formuleren.
4.7.
De voorzieningenrechter sluit niet uit dat de uitleg die Your Benefits geeft aan de inhoud van de overeenkomst juist is. Zeker is dit echter niet, gelet op de stellingen van Light die een andere uitleg evenzeer aannemelijk maken. De voorzieningenrechter kan binnen de beperkte kaders van een kort gedingprocedure niet goed vaststellen hoe de diverse verklaringen en gedragingen zich tot elkaar verhouden en wat partijen over en weer van elkaar hebben mogen begrijpen. Evenmin kan de voorzieningenrechter vaststellen wat (de rechtsvoorgangers van) partijen over deze kwestie tegen elkaar gezegd hebben en hoe zij die uitlatingen over en weer hebben mogen opvatten. Het ligt in de rede dat hieromtrent bewijslevering nodig zal blijken. Daarvoor leent een kort gedingprocedure als de onderhavige zich echter (in beginsel) niet.
Toezegging heer [naam bestuurder]
4.8.
Voorts heeft Your Benefits aan haar vorderingen ten grondslag gelegd dat de opzegging in strijd is met de eerder door de heer [naam bestuurder] op 27 september 2018 per e-mail gedane toezegging (zie rov. 2.2.). Hieruit volgt volgens Your Benefits dat de samenwerking tussen partijen hoe dan ook tot en met 31 december 2023 zou worden voortgezet. Omdat het voor Raetsheren van Orden Groep B.V. van essentieel belang was dat de samenwerking tussen Your Benefits en Light nog jarenlang in stand zou blijven, heeft zij bedongen dat die samenwerking nog minimaal vijf jaar zou voortduren, te rekenen vanaf 1 januari 2019. Your Benefits heeft op grond van deze toezegging ook financiële beslissingen genomen om op goede wijze uitvoering te kunnen blijven geven aan de overeenkomst en de heer [naam 2] dient zich, in zijn hoedanigheid van destijds en thans als alleen en zelfstandig bestuurder van Light, aan deze afspraak te houden.
4.9.
Light weerspreekt dat voormeld e-mailbericht het door Your Benefits bepleite rechtsgevolg toekomt. Immers, op 5 juni 2019 heeft de heer [naam bestuurder] een koopovereenkomst gesloten, op grond waarvan de aandelen van de heer [naam bestuurder] in Your Benefits zijn verkocht aan Raetsheren van Orden Groep B.V. In deze koopovereenkomst (productie 5 bij dagvaarding) is in artikel 10 lid 5 opgenomen dat deze overeenkomst de gehele overeenkomst tussen partijen omvat en alle eerder gemaakte afspraken vervangt. In artikel 5 lid 3 van de koopovereenkomst is overeengekomen dat de heer [naam bestuurder] niets zal doen dat kan resulteren in een verlies, overgang, uitstroom of anderszins van enig deel van de commerciële overeenkomsten aangegaan met bedrijven die gecontroleerd worden door [naam bestuurder] . Deze bepaling, deel uitmakende van de koopovereenkomst, vervangt alle eerdere afspraken. Voor zover er wel rechten aan het e-mailbericht kunnen worden ontleend, geldt volgens Light dat deze rechten niet kunnen worden geëffectueerd door Your Benefits.
4.10.
De voorzieningenrechter constateert dat de stellingen van partijen lijnrecht tegenover elkaar staan, ook ten aanzien van de uitleg van de relevante bepaling(en) uit de koopovereenkomst van 5 juni 2019. Beide partijen hebben daarbij hun standpunten zeer deugdelijk gemotiveerd. De voorzieningenrechter kan thans niet beoordelen wie het gelijk aan zijn kant heeft. Hiervoor zou (nader) bewijs moeten worden geleverd, zoals wellicht door het onder ede horen van getuigen, waarvoor echter in beginsel geen plaats is in een kort geding als het onderhavige.
Overeenkomst van opdracht - opzegging
4.11.
Light heeft verder als verweer naar voren gebracht dat Your Benefits voorbij is gegaan aan artikel 7:408 lid 1 BW. Dat artikel bepaalt dat opzegging van een overeenkomst van opdracht altijd mogelijk is. Your Benefits betwist dat sprake is van een overeenkomst van opdracht en stelt daartoe dat sprake is van een overeenkomst tot dienstbetoon. De voorzieningenrechter oordeelt als volgt.
4.12.
Voor zover tussen partijen sprake is van een overeenkomst van opdracht, bepaalt de wet in artikel 7:408 lid 1 BW dat een opdrachtgever de overeenkomst te allen tijde kan opzeggen. Dat is regelend recht. Dat betekent dat het contractspartijen vrij staat die bevoegdheid uit te sluiten of te beperken. De stelling van Your Benefits komt erop neer dat partijen van deze door de wetgever geboden ruimte gebruik hebben gemaakt in artikel 12.1. van de samenwerkingsovereenkomst. Waar Your Benefits zich op de rechtsgevolgen van die stelling beroept, rusten stelplicht en bewijslast van de daaraan ten grondslag gelegde feiten en omstandigheden op haar, Your Benefits.
In het licht hiervan neemt de voorzieningenrechter het volgende in aanmerking.
4.13.
De overeenkomst bepaalt in artikel 3 dat de bemiddelaar (in de figuur van Your Benefits) de taak had als zelfstandig bemiddelaar in financiële diensten op te treden. Indien en voor zover Your Benefits adviseert, doet zij dat op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico. De taakomschrijving was ruim en nadere instructies zijn niet gegeven. De feitelijke uitvoering van het werk geschiedde door Your Benefits.
4.14.
Zoals gezegd heeft Light op 20 oktober 2022 de overeenkomst opgezegd. Uit het door Light in deze procedure ingenomen standpunt (zie 7.4 pleitnotitie) blijkt dat de reden daarvoor was gelegen in het gegeven dat de portefeuille van Light bij Your Benefits de afgelopen jaren flink aan het krimpen was en het de verwachting is dat deze krimp de komende jaren door zal zetten, terwijl in de overeenkomst juist expliciet was opgenomen dat juist het bestaan van een profijtelijke samenwerking en het feit dat de portefeuille gedurende de looptijd van de overeenkomst geen negatieve mutaties ondergaat, voor Light van cruciaal belang is.
4.15.
Bij deze stand van zaken is de te beantwoorden vraag of artikel 12.6. van de tussen partijen gesloten overeenkomst in de weg staat aan opzegging van die overeenkomst wegens, in casu, het komen te ontbreken van het vertrouwen in een goede uitvoering daarvan.
4.16.
Indien partijen van mening verschillen over wat tussen hen is overeengekomen, zoals hier, moet de voorzieningenrechter de overeenkomst uitleggen. Naast de zuiver taalkundige uitleg komt het, zoals hiervoor reeds overwogen, bij die uitleg aan op de zin die partijen in de gegeven omstandigheden over en weer redelijkerwijs aan bepalingen van de overeenkomst mochten toekennen en op hetgeen zij daaromtrent redelijkerwijs van elkaar mochten verwachten.
4.17.
Voorop staat dat de tekst van artikel 12.6., sub a t/m i, verschillende redenen of gronden formuleert om de overeenkomst tussentijds te beëindigen (zie rov. 2.1). Andere mogelijke opzeggingsredenen blijven onbenoemd. Van het mogelijk teruglopen van de portefeuille en het daardoor wegvallen van (wederzijds) vertrouwen wordt niet gerept. De in artikel 12.4. opgenomen tekst bevestigt wél de focus op het (beoogde) resultaat. De tekst van de overeenkomst is in die zin derhalve, voorshands, onvoldoende eenduidig. Die omstandigheid maakt dat bij de huidige stand van zaken niet kan worden geconcludeerd dat partijen hebben willen uitsluiten dat de overeenkomst te allen tijde kon worden opgezegd. Zoals reeds eerder is overwogen ten aanzien van andere stellingen die partijen in het door hen gevoerde debat hebben betrokken, zal die eenduidigheid slechts kunnen worden verkregen door nader onderzoek, hetgeen echter het kader van dit kort geding te buiten gaat.
Slotsom
4.18.
Samenvattend kan, gelet op al het voorgaande, bij de huidige stand van zaken voorshands niet met voldoende mate van zekerheid worden vastgesteld dat de vorderingen van Your Benefits in een bodemprocedure worden toegewezen. Daarvoor is nader onderzoek nodig, waarvoor in kort geding in beginsel geen plaats is. De vorderingen zullen dan ook worden afgewezen.
Proceskosten
4.19.
Your Benefits zal als de in het ongelijk gestelde partij in de proceskosten worden veroordeeld. De kosten aan de zijde van Light worden tot op heden begroot op:
- griffierecht € 676,00
- salaris advocaat € 1.079,00 (1 punt x € 1.079,00)
Totaal € 1.755,00
4.20.
Volgens vaste rechtspraak levert een kostenveroordeling ook voor de nakosten een executoriale titel op. Een veroordeling tot betaling van de proceskosten en de wettelijke rente daarover omvat dus een veroordeling tot betaling van de nakosten en de wettelijke rente daarover, met dien verstande dat de wettelijke rente over de nakosten die zijn verbonden aan noodzakelijke betekening van de uitspraak, is verschuldigd vanaf veertien dagen na die betekening. Daarin ziet de voorzieningenrechter aanleiding de nakosten en de wettelijke rente daarover niet afzonderlijk in de proceskostenveroordeling te vermelden (vergelijk HR 10 juni 2022, ECLI:NL:HR:2022:853, rov. 2.3).
in reconventie
Spoedeisend belang
4.21.
Light heeft het spoedeisend belang bij haar vordering in kort geding voldoende aannemelijk gemaakt. Duidelijk is dat Light, gelet op het gegeven dat zij de portefeuille bezit en deze zelf wil gaan voortzetten dan wel overdragen (al dan niet na beëindiging van de samenwerkingsovereenkomst), dient te beschikken over de door haar gevraagde informatie. Het is daarbij voor Light van belang op korte termijn de mogelijkheden hiertoe te onderzoeken. Light is derhalve ontvankelijk in haar vordering.
Verstrekken informatie
4.22.
Ingevolge artikel 11 van de samenwerkingsovereenkomst heeft Light het eigendomsrecht van de portefeuille en is zij gerechtigd om de portefeuille over te dragen aan een andere bemiddelaar. Om de portefeuille over te kunnen dragen aan een andere bemiddelaar dan wel deze zelf voort te zetten, stelt Light te moeten beschikken over de informatie genoemd in productie 2 bij de conclusie van antwoord, tevens houdende eis in reconventie. Verder is Your Benefits op grond van artikel 5.3 van de samenwerkingsovereenkomst verplicht om ieder kwartaal een rekening-courantoverzicht te verstrekken aan Light. Tevens is Your Benefits op grond van artikel 5.6 van deze overeenkomst verplicht om op eerste verzoek van Light een specificatie te verstrekken van de op het saldo van haar rekening-courant in mindering gebrachte bedragen. Light heeft bij brief van 20 oktober 2022 (productie 1) Your Benefits gesommeerd om inzicht te verschaffen in de wijze waarop de provisie door Your Benefits is berekend en de klant- en
polisinformatie te overleggen. Your Benefits is volgens Light deze op haar rustende verbintenis niet nagekomen met als gevolg dat Light niet de mogelijkheid heeft om de juistheid van de berekende provisie te controleren.
4.23.
Your Benefits heeft als verweer naar voren gebracht dat deze vordering, nu zij op 3 november 2022 al vrijwillig aan deze vordering heeft voldaan, dient te worden afgewezen. De stelling van Light dat na onderzoek op 4 april 2023 is gebleken dat de door Your Benefits overgelegde informatie niet volledig is, klopt niet. De gegevens waar Light nu om vraagt, betreft een verzoek om aanvullende gegevens. Light heeft niet eerder om deze gegevens gevraagd. Daarenboven heeft het verzoek tot het verstrekken van bovengenoemde aanvullende gegevens ook geen grondslag in de samenwerkingsovereenkomst. Zo zijn voor acceptatie of premieberekening bij Your Benefits niet alle gegevens noodzakelijk waarom wordt gevraagd. Daar komt bij dat het inwinnen van de door Light gewenste extra informatie de taak was, en is, van de bemiddelaar, zijnde Light. De noodzaak tot het verstrekken van SEPA-machtigingen ontgaat Your Benefits. Om automatisch te kunnen incasseren heeft iedere entiteit immers een eigen toestemming op het incassanten ID nodig. Your Benefits kan en mag die informatie niet eens aanleveren, aldus Your Benefits.
4.24.
Het ligt op de weg van Light, als de partij die betoogt dat Your Benefits nog niet alle stukken heeft overgelegd, nadere duidelijkheid te verschaffen over welke stukken op grond van welke bepalingen uit de overeenkomst dienen te worden overgelegd. Light is hieraan, mede in het licht van het door Your Benefits gevoerde verweer, onvoldoende tegemoet gekomen. De vorderingen zullen dan ook als onvoldoende onderbouwd worden afgewezen.
Proceskosten
4.29.
Light zal als de in het ongelijk gestelde partij in de proceskosten worden veroordeeld. De kosten aan de zijde van Your Benefits worden tot op heden begroot op:
- salaris advocaat € 539,50 (0,5 x 1 punt x € 1.079,00)
Totaal € 539,50

5.De beslissing

De voorzieningenrechter
in conventie
5.1.
wijst de vorderingen af,
5.2.
veroordeelt Your Benefits in de proceskosten, aan de zijde van Light tot op heden begroot op € 1.755,00, te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf veertien dagen na dagtekening van dit vonnis tot de dag der algehele voldoening,
5.3.
verklaart dit vonnis wat betreft de kostenveroordeling uitvoerbaar bij voorraad,
in reconventie
5.4.
wijst de vorderingen af,
5.5.
veroordeelt Light in de proceskosten, aan de zijde van Your Benefits tot op heden begroot op € 539,50.
Dit vonnis is gewezen door mr. T.A.J.M. Provaas en in het openbaar uitgesproken op
25 april 2023.
AP