In deze zaak, die op 22 maart 2023 door de Rechtbank Limburg is behandeld, betreft het een kort geding waarin [eiseres] vordert dat [gedaagden] een hekwerk verwijdert dat aan het eind van haar oprit is geplaatst. De oprit, die [eiseres] gebruikt om toegang te krijgen tot de openbare weg, is deels in eigendom van [gedaagden] en deels van de gemeente Simpelveld. [Eiseres] stelt dat het hekwerk haar toegang belemmert en dat er door bevrijdende verjaring een erfdienstbaarheid is ontstaan die haar het recht van overpad verleent. De gemeente heeft zich als tussenkomende partij gevoegd in de procedure, omdat zij ook een belang heeft bij de uitkomst, gezien het feit dat het hekwerk een inbreuk maakt op haar eigendomsrecht.
De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat [gedaagden] inbreuk maakt op het eigendomsrecht van de gemeente door het hekwerk te plaatsen. De rechter heeft bepaald dat het hekwerk continu volledig open moet blijven, zodat [eiseres] onbelemmerd gebruik kan maken van de oprit. Daarnaast is [gedaagden] veroordeeld om ervoor te zorgen dat auto’s van derden die op de oprit staan geparkeerd, worden verwijderd. De gemeente heeft haar vorderingen in het incident toegewezen gekregen, en [gedaagden] is veroordeeld in de proceskosten. De rechter heeft ook een dwangsom opgelegd voor het geval [gedaagden] niet aan de veroordelingen voldoet.
De uitspraak benadrukt het belang van het eigendomsrecht en de rechten van buren, evenals de noodzaak om ervoor te zorgen dat er geen belemmeringen zijn voor het gebruik van een erfdienstbaarheid. De zaak illustreert ook de rol van de gemeente als eigenaar van een deel van de grond en haar recht om op te treden tegen inbreuken op haar eigendom.