8.4.De voorzieningenrechter blijkt uit het primaire besluit bovendien dat het college voldoende zorgvuldigheid heeft betracht bij het verzamelen en onderzoeken van de desbetreffende documenten. Op 29 januari 2020 is de digitale werkomgeving van verzoeker, destijds de burgemeester, veiliggesteld in het kader van een integriteitsonderzoek. Dit is een tweede maal gebeurd op 20 april 2020, maar toen is geen aanvullende informatie gevonden. De back-up is gemaakt, opgeslagen op een externe harde schijf en verzegeld en opgeslagen in een kluis bij de gemeente. Daarna is de harde schijf opgeslagen op het kantoor van de gemachtigde van het college en bewaard ten behoeve van het onderzoek. Het onderzoek is verder voorafgegaan door een Data Privacy Impact Assessment (DPIA). Daarin is door de Privacyfunctionaris van de gemeente Weert vooraf bepaald wat de reikwijdte van het onderzoek zou zijn en hoe de gevolgen voor de privacy van verzoeker zo beperkt mogelijk konden worden gehouden. Het onderzoek heeft vervolgens plaatsgevonden door een advocaat met een geheimhoudingsverplichting. De advocaat heeft de instructie gekregen slechts te zoeken op bepaalde termen en om louter de binnen de reikwijdte van het informatieverzoek vallende documenten met de gemeente te delen. Het betrof in totaal 3.274 documenten, waarvan 940 documenten buiten de reikwijdte van het verzoek vielen. Van de resterende 2.334 documenten, betroffen 1.229 documenten doublures waardoor er uiteindelijk 1.105 documenten overbleven. De gemeente heeft dus feitelijk enkel de documenten die onder de reikwijdte van het informatieverzoek vallen kunnen zien. Deze documenten heeft verzoeker ook gezien. Gelet op de zorgvuldigheid die is betracht bij het verzamelen en het verwerken van de gegevens voor het informatieverzoek, bestaat er naar het oordeel van de voorzieningenrechter geen aanleiding voor de conclusie dat verzoeker hierdoor in zijn privacy zou zijn geschaad. Dat er volgens verzoeker een continue vrees bestaat dat het college blijvend zijn gegevens zal doorzoeken voor toekomstige Woo-verzoeken, laat onverlet dat het college bevoegd is om op het Woo-verzoek te beslissen met inachtneming van de waarborgen zoals deze neergelegd in de Woo en de AVG.
Mag het college de documenten (gedeeltelijk) openbaar maken?
9. Verzoeker vreest in het algemeen bij openbaarmaking van alle 1.105 documenten, en in het bijzonder bij openbaarmaking van de documenten met nummers 1039, 1041, 1074, 1082 en 1097, voor zijn veiligheid in het licht van het recht op bescherming van zijn privéleven. Hij voert daartoe aan dat de documenten gevoelige onderwerpen bevatten. Het betreft dossiers over inwoners van Weert die overlast veroorzaken, integriteitsvraagstukken binnen de gemeente en dossiers over horecavergunningen en motorbendes. Verzoeker geeft aan dat hij bedreigd wordt en dat deze bedreigingen samenhangen met zijn voormalige functie van burgemeester. Als (voormalig) burgemeester en lid van het driehoeksoverleg beschikte hij over informatie die het college niet had en ook niet behoorde te hebben. Verzoeker geeft aan dat hij vanwege de bedreigingen aangifte heeft gedaan en melding heeft gedaan van beschadigingen. Als gevolg hiervan zijn maatregelen getroffen en afspraken gemaakt. Deze door verzoeker gestelde gang van zaken wordt bij e-mailbericht van
22 augustus 2022 onderschreven door [naam 3], Teamchef bij de politie Basisteam Weert. Ter zitting heeft verzoeker desgevraagd aangegeven dat hij de gestelde bedreigingen niet nader kan concretiseren, omdat hij een geheimhoudingsplicht heeft.
10. De voorzieningenrechter stelt vast dat verzoeker zich op het standpunt stelt dat zijn recht op bescherming van zijn privéleven wordt geschonden bij openbaarmaking van de desbetreffende documenten. Verzoeker geeft aan dat hij vanwege zijn voormalig burgemeesterschap nog steeds bedreigd wordt en hij vreest daarom voor zijn veiligheid.. De voorzieningenrechter heeft voorafgaande aan de zitting kennis genomen van de documenten met de nummers 1039, 1041, 1074, 1082 en 1097. Van het aanbod van het college om kennis te nemen van de overige 1.100 documenten, heeft de voorzieningenrechter geen gebruik gemaakt, gelet op de bezwaargronden van verzoeker. De voorzieningenrechter deelt het standpunt van het college dat verzoeker niet nader heeft geconcretiseerd door wie hij wordt bedreigd en wat deze bedreigingen inhouden. Echter nu verzoeker - zoals hij eerst ter zitting onweersproken heeft gesteld - nog steeds gebonden is aan geheimhouding over zaken waar hij kennis van heeft genomen in zijn hoedanigheid van burgemeester en daardoor alleen in staat is om deze bedreigingen nader te concretiseren wanneer rekening wordt gehouden met zijn geheimhoudingsplicht, heeft verzoeker een groot belang gesteld bij het niet, althans niet hangende bezwaar, openbaar maken van de desbetreffende documenten.