Uitspraak
RECHTBANK LIMBURG
1.[gedaagde in conventie sub 1] ,
1.De procedure
- de dagvaarding met 21 producties;
- de conclusie van antwoord van [gedaagde in conventie sub 1] met 3 producties;
- de conclusie van antwoord van [gedaagde in conventie, eiseres in reconventie sub 2] tevens eis in reconventie met 4
- de conclusie van antwoord in reconventie;
- de akte houdende vermeerdering tevens wijziging van eis en de akte met de producties 22 tot en met 29 van [eiseres in conventie, verweerster in reconventie] ;
- het proces-verbaal van mondelinge behandeling van 24 februari 2021;
- de akte van [eiseres in conventie, verweerster in reconventie] met één productie,
- de antwoordakte van [gedaagde in conventie sub 1] met drie producties en de antwoordakte van [gedaagde in conventie, eiseres in reconventie sub 2] .
2.De feiten
a. de portefeuillerechten, bestaande uit het recht op provisie en het recht op beheer
1. Het is verkoper verboden ná acht en twintig juni tweeduizend twaalf voor eigen rekening of voor rekening van anderen of voor gezamenlijke rekening met anderen, te bemiddelen in assurantiën en financiële diensten aan te bieden bij relaties wier verzekeringen behoren tot de aan de koper verkochte assurantieportefeuille.”
Verkoper verplicht zich tegenover koper het gehele (digitale) databestand tot en met acht en twintig juni tweeduizend twaalf voor conversie beschikbaar te stellen (Rb: aan) koper. Verkoper heeft het gehele (digitale) databestand per acht en twintig juni tweeduizend twaalf reeds op verzoek van koper aan CCS beschikbaar gesteld zodat CCS in staat wordt gesteld de assurantieportefeuille te implementeren in het assurantie automatiseringssysteem van koper.”
Het is de verkoper verboden op enigerlei wijze aan derden, direct of indirect, enige informatie omtrent de relaties die tot de assurantieportefeuille behoren, waarvan de verkoper weet of kan vermoeden dat deze de belangen van koper kan schaden, over te dragen of anderszins kenbaar te maken, waarbij onder informatie mede wordt begrepen de
3.Het geschil
in conventie
vide productie 29), vermeerderd met de wettelijke rente vanaf het tijdstip dat [gedaagde in conventie sub 1] en/of [gedaagde in conventie, eiseres in reconventie sub 2] in verzuim zijn deze kosten te voldoen, althans in ieder geval vanaf de datum van de betekening van het in deze te wijzen vonnis.
4.De beoordeling
in conventie
Verricht [gedaagde in conventie sub 1] werkzaamheden bij of voor [gedaagde in conventie, eiseres in reconventie sub 2] ?
Heeft [gedaagde in conventie sub 1] de klantenlijst beschikbaar gesteld aan [gedaagde in conventie, eiseres in reconventie sub 2] ?
Het enkele feit dat een verzekerde de keuze maakt voor een andere tussenpersoon vormt dan ook geen inbreuk op het portefeuillerecht. De tussenpersoon die in dat geval de verzekerde accepteert maakt evenmin inbreuk op het portefeuillerecht. Het overnemen van klanten uit de portefeuille van geïntimeerde door appellant vormt dan ook geen inbreuk op het portefeuillerecht van geïntimeerde, ook niet als dit op grote schaal is gebeurd. Van onrechtmatigheid is pas sprake indien appellant bij het overnemen van de verzekerden onzorgvuldig heeft gehandeld.”
Ook het stelselmatig benaderen van klanten van geïntimeerde kan op zichzelf niet de conclusie dragen dat hij onrechtmatig heeft gehandeld. Uitgangspunt is dat het concurrenten, zoals appellant en geïntimeerde, vrijstaat om te proberen hun marktaandeel te vergroten, ook wanneer dat ten koste gaat van het marktaandeel van de ander. Bijkomende omstandigheden kunnen er echter toe leiden dat het stelselmatig benaderen van klanten van een ander onrechtmatig is.”
Het hof gaat er dan ook vanuit dat medewerkers van appellant bij het benaderen van klanten van geïntimeerde (in elk geval) een aantal malen onjuiste informatie hebben verstrekt, doordat zij zich hebben voorgedaan als medewerker van geïntimeerde, of als verantwoordelijke voor de verzekeringen van de desbetreffende klant of doordat is gesuggereerd dat geïntimeerde zou zijn gefailleerd. Nu deze onjuiste informatieverstrekking zich niet heeft beperkt tot enkele gevallen, is naar het oordeel van het hof geen sprake van een incident. Het hof neemt daarbij in aanmerking dat de desbetreffende klanten de voorvallen zelf bij geïntimeerde hebben gemeld. Het is allerminst uitgesloten dat andere klanten op een vergelijkbare wijze zijn benaderd, maar daarin geen aanleiding hebben gezien om contact op te nemen bij geïntimeerde.
4.425,00(2,5 punten × tarief € 1.770,00)
2.785,00(2,5 punten × tarief € 1.114,00)