ECLI:NL:RBHAA:2008:BG8330

Rechtbank Haarlem

Datum uitspraak
24 december 2008
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
AWB 08/7779
Instantie
Rechtbank Haarlem
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Bestuursrecht
Procedures
  • Voorlopige voorziening
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Afsluiting van het Tolpad in Heemskerk en de bevoegdheid van de voorzieningenrechter

In deze zaak heeft de voorzieningenrechter van de Rechtbank Haarlem op 24 december 2008 uitspraak gedaan in een verzoek om voorlopige voorziening met betrekking tot de afsluiting van het Tolpad in Heemskerk. Het college van burgemeester en wethouders van Heemskerk had op 17 december 2008 besloten om het Tolpad te sluiten op vrijdag- en zaterdagavond van 20.00 uur tot 06.00 uur, met ingang van 19 december 2008. Dit besluit hield in dat er een afsluitbaar hek werd geplaatst op de brug over de Tolvaart, vergezeld van een bord met de mededeling over de afsluiting.

De voorzieningenrechter heeft vastgesteld dat het hier slechts gaat om feitelijke maatregelen en niet om een besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Er was geen sprake van een publiekrechtelijke rechtshandeling die gericht was op rechtsgevolg, zoals vereist onder artikel 1:3 Awb. De voorzieningenrechter heeft geconcludeerd dat er geen rechtsmiddel openstaat tegen de feitelijke handelingen van verweerder, en dat hij derhalve onbevoegd is om van het verzoek om een voorlopige voorziening kennis te nemen.

De uitspraak benadrukt het belang van de definitie van een besluit onder de Awb en de grenzen van de bevoegdheid van de voorzieningenrechter. De voorzieningenrechter heeft zich dan ook onbevoegd verklaard, wat betekent dat verzoeker geen beroep kan doen op de bestuursrechter tegen de genomen feitelijke maatregelen. De uitspraak is openbaar uitgesproken in aanwezigheid van de griffier, mr. M. Hekelaar.

Uitspraak

RECHTBANK HAARLEM
Sector bestuursrecht
zaaknummer: AWB 08 - 7779
uitspraak van de voorzieningenrechter van 24 december 2008
in de zaak van:
het college van burgemeester en wethouders van Uitgeest,
verzoeker,
tegen:
het college van burgemeester en wethouders van Heemskerk,
verweerder.
1. Procesverloop
Bij brief van 18 december 2008 heeft verweerder verzoeker bericht omtrent de afsluiting van het Tolpad in Heemskerk voor alle verkeer voor de duur van vier maanden op de vrijdag- en de zaterdagavond van 20.00 tot 06.00 uur de volgende morgen, met ingang van vrijdag 19 december 2008.
Hiertegen heeft verzoeker bij brief van 19 december 2008 bezwaar gemaakt.
Bij brief van 19 december 2008 is verzocht een voorlopige voorziening te treffen.
Het verzoek is behandeld ter zitting van 23 december 2008, alwaar verzoeker zich heeft doen vertegenwoordigen door zijn burgemeester, drs. A.E.H. Baltus en door W.A.M. Admiraal, werkzaam bij de gemeente Uitgeest. Verweerder heeft zich doen vertegenwoordigen door mr. M.G.J. Goossen en G.J.P. Rijke, beiden werkzaam bij de gemeente Heemskerk.
2. Overwegingen
2.1 Ingevolge artikel 8:81, eerste lid, Algemene wet bestuursrecht (Awb) kan de voorzieningenrechter van de rechtbank die bevoegd is of kan worden in de hoofdzaak, op verzoek een voorlopige voorziening treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Daarbij gaat het om een afweging van belangen van de verzoekende partij bij een onverwijlde voorziening tegen het belang dat is gemoeid met onmiddellijke uitvoering van het besluit. Voor zover deze toetsing een beoordeling van de hoofdzaak meebrengt, is dat oordeel voorlopig van aard.
2.2 Verweerder heeft op 17 december 2008 beslist het daartoe te leiden dat met ingang van 19 december 2008 het Tolpad wordt afgesloten gedurende de vrijdag- en de zaterdagavond/nacht van 20.00 uur tot 06.00 uur.
Daartoe is een afsluitbaar hek geplaatst op de brug over de Tolvaart. Bij dit hek is een bord gesitueerd voorzien van de tekst “Tolpad elke vrijdag- en zaterdagavond afgesloten van 20.00 tot 06.00 uur”.
2.3 De voorzieningenrechter stelt vast dat het in dezen slechts gaat om een beslissing tot het nemen van feitelijke maatregelen.
Van een beslissing omtrent het plaatsen van verkeerstekens of het nemen van maatregelen als bedoeld in artikel 34 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is geen sprake. Het bord noch ook het hek vormt een zodanig verkeersteken of zodanige maatregel. Derhalve zijn evenmin de artikelen 35 en 37 BABW van belang.
Voorts is ook anderszins geen sprake van een besluit als bedoeld in artikel 1:3 Awb, dat wil zeggen van een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling (een handeling gericht op rechtsgevolg).
2.4 Tegen een vorenbedoeld feitelijk handelen kan niet worden opgekomen bij de bestuursrechter.
2.5 Nu de voorzieningenrechter niet bevoegd is of kan worden om in beroep over de beslissing te oordelen, zal de voorzieningenrechter zich dan ook onbevoegd verklaren om van het verzoek om een voorlopige voorziening kennis te nemen.
3. Beslissing
De voorzieningenrechter:
verklaart zich onbevoegd.
Deze uitspraak is gedaan door mr. I.M. Ludwig, voorzieningenrechter, en op 24 december 2008 in het openbaar uitgesproken, in tegenwoordigheid van mr. M. Hekelaar, griffier.
afschrift verzonden op:
Rechtsmiddel
Tegen deze uitspraak staat geen rechtsmiddel open.