Uitspraak
RECHTBANK GELDERLAND
1.De procedure
2.De feiten
(…) Hierbij stuur ik jou het voorlopig koopcontract van [adres bedrijfspand] . Lees het goed door misschien wil jij nog iets toevoegen. Mocht jij akkoord zijn met deze acte, dan maken wij een afspraak om te tekenen en de betaling te voldoen. (…)”
goedemorgen enige wat er moet aangepast worden is dat ik het privé wil kopen dus alles van [bedrijf 1] moet eruit voor de rest is het goed
Akte voorlopig KOOPOVEREENKOMST BEDRIJFSRUIMTEN [adres bedrijfspand](…)
Akte KOOPOVEREENKOMST BEDRIJFSRUIMTEN [adres bedrijfspand](…)
(…)
(…)
(…)
(…)
4.De beoordeling
Haviltex)). Ook gedragingen van partijen na het sluiten van de overeenkomst kunnen van belang zijn voor de aan de overeenkomst te geven uitleg. Eventuele onduidelijkheden in de overeenkomst zullen in beginsel in het nadeel werken van de partij die de overeenkomst heeft opgesteld.
voorlopig(
vetgedrukt door de kantonrechter) koopovereenkomst (…)’. In de overeenkomst staat verder dat [gedaagde] twee maanden de tijd heeft gevraagd om alle informatie in te winnen over de eventuele nieuwe bestemming. Aangezien [eiser] het bedrijfspand gedurende die periode niet kon verhuren zijn partijen overeengekomen dat [gedaagde] hem daarvoor een vergoeding betaalt. Blijkens de overeenkomst ‘wordt deze vergoeding in rekening gebracht voor de wachttijd waarin de koper het pand wil
reserveren(
vetgedrukt door de kantonrechter)’. Als [kers] op de taart staat verder in de overeenkomst dat ‘
mocht de koop op uiterlijk 1 april om een of andere reden niet doorgaan dan kan partij B geen aanspraak maken op de eerder betaalde bedragen en of enig andere kosten’. Dat de overeenkomst een voorlopig karakter had, blijkt ook uit de omstandigheid dat [eiser] op 29 maart 2024 een nieuwe overeenkomst ter ondertekening aan [gedaagde] stuurt. De nieuwe overeenkomst draagt niet langer de titel ‘Akte voorlopig koopovereenkomst (…)’, maar ‘Akte koopovereenkomst (…)’.