10.2.Het college heeft naar voren gebracht dat de Menukaart strikt genomen niet van toepassing is op de nieuwvestiging van een zonneveld en dat de Menukaart alleen is gebruikt als inspiratie om invulling te geven aan het “nee-tenzij-gebied” uit het gemeentelijke beleid in de Wind- en zonnewijzer. Daarbij heeft het college, onder andere in de Nota van Zienswijzen, onderbouwd waarom strikte toepassing van de sloopmeters uit de Menukaart in dit geval niet op gaat en ook niet evenredig zou uitpakken. Ook is daarin een onderbouwing gegeven van de maatschappelijke tegenprestaties:
“Voor inpassing van initiatieven gelden hier de “omgangsvormen” voor het landelijk gebied zoals onder meer toegepast in de Menukaart Regio Food Valley. Bij de beoordeling wordt gekeken naar zorgvuldige landschappelijke inpassing, voorkomen van onaanvaardbare negatieve neveneffecten, het voldoen aan wettelijke normen en de eventuele maatschappelijke tegenprestatie in de vorm van een financiële bijdrage. De Menukaart is zowel geschreven voor agrarische bedrijven als voor niet-agrarische bedrijven.
De Menukaart ziet bij uitbreidingen van niet-agrarische bedrijven vooral op een extra inzet op ruimtelijke kwaliteit (bijv, landschapselementen, natuurwaarden, beeldkwaliteit en architectuur) of op milieu en water (bijv, maatregelen op het vlak van water, verdroging, luchtkwaliteit en geluidskwaliteit).
In tegenstelling tot wat reclamant 4 beweert, maken de agrarische gronden op dit moment geen deel uit van een ‘niet grondgebonden veehouderij’ en het project voorziet niet in de uitbreiding van een ‘niet grondgebonden veehouderij’. Daarnaast gaat het hier om nieuwvestiging. De Menukaart is geschreven voor de uitbreiding van bedrijven, maar niet voor de nieuwvestiging van bedrijven.
Aan de initiatiefnemer is daarentegen wel gevraagd om een toegevoegde waarde te realiseren, omdat de ‘Wind- en zonnewijzer’ een verwijzing bevat naar de Menukaart. Dit is ook in lijn met het ‘Nee, tenzij’-principe uit de ‘Wind- en zonnewijzer', omdat daar ook een toegevoegde waarde wordt gevraagd. Bij de toegevoegde waarde is aansluiting gezocht bij de voorwaarden die gelden voor een maatwerkontwikkeling.
Menukaart: Sloopmeters
In principe is inzet van sloopmeters vereist, conform de hoogst genoemde staffel (3 sloopmeters per m2 bedrijfsbebouwing) in het regionale functieveranderinqsbeleid voor niet-agrarische bedrijven. De huidige prijs van een sloopmeter is 150 euro. Het eisen van sloopmeters is niet haalbaar, omdat er ca. 5,5 hectare aan zonnepanelen in het veld wordt gerealiseerd. Dit leidt tot (55.000 x 3 x 150 =) 24.750.000 euro aan sloopmeters. Ten eerste komt hierdoor de business case van de initiatiefnemer in gevaar. Bovendien zijn er niet zoveel sloopmeters in de markt. Verder gaat het hier om een tijdelijke omgevingsvergunning van 25 jaar. Hierbij wordt het bestemmingsplan niet herzien en blijft de agrarische bestemming behouden. Kortom, het is niet wenselijk om sloopmeters te vragen.
Menukaart: Extra maatschappelijke tegenprestatie
Verder is volgens de Menukaart een extra maatschappelijke tegenprestatie vereist. De
maatschappelijke tegenprestatie wordt geraamd op 8% van de bouwsom. Dit komt neer op een bedrag van (0,08 x 592.000 =) 47.360 euro, excl. BTW. Met het zonneveld Nergena biedt de initiatiefnemer een aanzienlijk grotere maatschappelijke meerwaarde dan door reclamant 4 wordt voorgesteld. De éénmalige investering voor de landschappelijke inpassing ligt naar verwachting al hoger dan het voorgestelde bedrag. Daarnaast zal dit ook nog jaarlijks moeten worden onderhouden. Initiatiefnemer hoopt dit met lokale partijen voordeliger te kunnen oplossen (lokale werkgelegenheid). Ook wordt 50%
van het eigen vermogen beschikbaar gesteld voor crowdfunding t.b.v. de inwoners van de gemeente. Het rendement hierover komt ten goede aan de inwoners van de gemeente Ede, daarmee wordt nogmaals een aanzienlijke maatschappelijke tegenprestatie geleverd. Hier bovenop heeft RvO op 14 mei 2020 de financieringsaanvraag voor het SolarEcoPlus-project goedgekeurd. Daarmee wordt een onderzoeksbudget van 450.000 euro gegarandeerd om wetenschappelijk onderzoek uit te voeren op het zonnepark Nergena. Daarnaast wordt ook nog een communautair gemeenschapsfonds opgericht. Voor initiatiefnemer heeft het zonneveld Nergena een strategisch belang (behoefte aan wetenschappelijk onderzoek), waarbij het financieel belang ondergeschikt is. Juist door deze aanzienlijke maatschappelijke meerwaarde voor landschappelijke inpassing, financiële participatie en
wetenschappelijk onderzoek is het financiële rendement van het zonneveld beperkt. Deze drie aspecten gezamenlijk vormen een veelvoud van het voorgestelde bedrag aan maatschappelijke meerwaarde.
Conclusie
Deze zienswijze leidt tot aanpassing van het plan. De maatschappelijke tegenprestatie is verwerkt in het plan en is opgenomen in de anterieure overeenkomst. In de toelichting is een extra paragraaf over de Menukaart Regio FoodValley en de extra maatschappelijke tegenprestatie opgenomen.”