Uitspraak
RECHTBANK Gelderland
SUPERFUN B.V.,
SUPERFUN HOLDING B.V.,
1.De procedure
- de mondelinge behandeling van 26 augustus 2024, waarvan door de griffier aantekeningen zijn gemaakt;
- de pleitnota van Superfun c.s.;
2.De feiten
3.Het geschil
althans,
subsidiair, indien wordt geoordeeld dat er geen rompovereenkomst tot stand is gekomen Superfun c.s. te veroordelen tot het te goeder trouw voorzetten van de gesprekken, dan wel de onderhandeling over de koop van de activa van Superfun B.V. tegen een koopsom van € 350.000,00, ter afronding van de transactie zoals neergelegd in de conceptovereenkomst, over het al dan niet verrekenen van de openstaand vakantiedagen met de koopsom, en de datum van oplevering, op straffe van een dwangsom;
4.De beoordeling
De uitleg die Planet Awesome geeft aan artikel 10 van de termsheet is, gelet op de betwisting van Superfun c.s., onvoldoende komen vast te staan. Voor vaststelling daarvan zou nadere bewijslevering vereist zijn en daarvoor is in een kortgedingprocedure geen ruimte. De voorzieningenrechter zal daarom bij de beoordeling van artikel 10 uitgaan van de tekst van de termsheet. Deze tekst is naar oordeel van de voorzieningenrechter duidelijk. Volgens artikel 10 van de termsheet kunnen beide partijen uit de termsheet geen rechten en verplichtingen afleiden. Dit betekent dat de termsheet dus ook niet als rompovereenkomst, dan wel wilsovereenstemming, kan worden gezien op grond waarvan Superfun c.s. verplicht is verder te onderhandelen over een koopovereenkomst met Planet Awesome. Om die reden worden de vorderingen van Planet Awesome voor zover deze zijn gebaseerd op nakoming van de termsheet afgewezen.
De maatstaf bij vaststelling of het partijen niet meer vrij stond de onderhandelingen af te breken is strikt en moet terughoudend worden toegepast. In dit geval wordt die drempel niet gehaald en geldt derhalve dat Superfun c.s. zich, in het stadium waarin de onderhandelingen zich bevonden en waarbij Planet Awesome om haar moverende redenen besloten had het door Superfun c.s. gegeven commentaar niet verder in de conceptovereenkomst te verwerken in redelijkheid kon en mocht terugtrekken uit de onderhandelingen.