Uitspraak
RECHTBANK Gelderland
1.[eiser 1] ,
2.
[eiser 2],
1.HOMEKEUR B.V.,
2.
[gedaagde 2],
3.
[gedaagde 3],
1.De procedure
2.De feiten
artikel 6 Staat van de onroerende zaak/ Gebruik
3. Dak(en)
ARTIKEL 3 – SPECIFIEKE BEPALINGEN OVER BOUWTECHNISCHE KEURINGEN
controle van dak en/of dakbedekking, anders dan op reguliere wijze visueel waarneembaar zonder technische hulpmiddelen;
Indien dit veilig kan worden daken, goten, overstekken, etc. tot een maximale hoogte van ca. 6 meter (2 verdiepingshoogten) worden, staande op de ladder, visueel geïnspecteerd. […]”
In de dakconstructie zijn diverse gebreken aanwezig. Ook de schoorsteen vertoont gebreken.
- De kwaliteit van de dakpannen op zichzelf zijn redelijk. Tijdens de renovatie van het dak medio 2018 zijn er vermoedelijk pannen vervangen. De montage van de dakpannen is echter gebrekkig. Zichtbaar is dat de pannenlijnen golven en plaatselijk sterk afwijken. Deze afwijkingen duiden op een onregelmatige ondergrond (panlatten)
- De panlatten welke onder de dakpannen zijn aangebracht zijn nagenoeg allen slecht. Door de langdurige blootstelling aan vocht en door de plaatselijk aantastingen van houtborende insecten en schimmels zijn de panlatten vermolmd en hebben nagenoeg hun constructieve eigenschap verloren.
- Het dakbeschot is plaatselijk ernstig aangetast. Met name bij de aansluiting met het dakkapel en boven de trapopgang (nabij het platte dak) is het dakbeschot dusdanig aangetast door vocht en schimmels dat het zijn constructieve eigenschap heeft verloren.
3.Het geschil
4.De beoordeling
“
5.1 Kap/dak constructieHet is niet aannemelijk dat er wijzigingen zijn aangebracht aan de constructie. Het geheel lijkt origineel en veranderingen zijn niet zichtbaar. […]5.2 Opmerkingen/gebreken (dak) constructie
Ten aanzien van de “dakaansluiting dakkapel onder het kozijn” staat in het rapport van Homekeur onder 7.3 dat de conditie slecht is met de vermelding:
“
Meerdere reparaties aan de aansluiting en/of afdichting tussen kozijn en dakvlak zijn reeds uitgevoerd. Of dit deugdelijk is zal op termijn moeten blijken.* Bij gebreken aan deze aansluiting en/of afdichting is het risico op inwateren (en lekkage) aanwezig. […]”.
Gelet op het voorgaande is de rechtbank van oordeel dat [gezamenlijke eisers] een dak van 108 jaar oud mocht verwachten en er dan ook rekening mee moest houden dat zij het dak (op onderdelen) binnen afzienbare tijd zou moeten renoveren. De woning is bovendien aan [gezamenlijke eisers] verkocht met een ouderdomsclausule, die - wat hier verder ook van zij - in ieder geval de strekking heeft de koper te waarschuwen.
Had volgens u Homekeur deze gebreken kunnen en zo ja, moeten constateren tijdens de bouwtechnische keuring?”. [naam adviesbureau] concludeert dat op het moment van de beoordeling door [naam adviesbureau] (7 december 2022) er aan de binnenzijde van het dakbeschot sprake was van diverse sporen van opgedroogde lekkages, een sterk aangetast dakbeschot en zwarte verkleuring van het wit geschilderde dakbeschot. Homekeur heeft gemotiveerd betwist dat op het moment van keuring door haar (21 september 2021) sprake was van opgedroogde lekkages op het dakbeschot en een aangetast dakbeschot. Homekeur heeft dergelijke lekkages tijdens de keuring 14,5 maand eerder niet aangetroffen. Tevens heeft Homekeur gemotiveerd betwist dat de zwarte verkleuring van het wit geschilderde dakbeschot wijst op lekkage. Volgens Homekeur is dit het gevolg van onvoldoende ventilatie. Ten aanzien van deze genoemde punten uit het rapport van [naam adviesbureau] blijkt uit de stellingen van [gezamenlijke eisers] en het rapport van [naam adviesbureau] onvoldoende dat deze ten tijde van de keuring voor Homekeur visueel, en dus zonder destructief onderzoek, waarneembaar waren. Hierbij acht de rechtbank van belang dat er 14,5 maand tussen het onderzoek door Homekeur en dat van [naam adviesbureau] is gelegen en daarbij dat [naam adviesbureau] gericht op zoek is gegaan naar aanwijzingen die duiden op een gebrek in de constructie en Homekeur de keuring heeft uitgevoerd zonder enige voorkennis en in een volledig gemeubileerde woning. Ook uit de later als productie 20 door [gezamenlijke eisers] ingebrachte reactie van [naam adviesbureau] volgt niet dat Homekeur deze punten reeds tijdens haar keuring in september 2021 daadwerkelijk heeft kunnen waarnemen.
wanneer er tijdens de inspectie nauwkeurig en meer uitgebreid onderzoek was verricht aan de dakconstructie, had de dakconstructie aan de rechterzijde op goothoogte middels een ladder beoordeeld kunnen worden. Bij de uitvoering van deze inspectie was vast komen te staan dat er vervorming in de pannenlijn zichtbaar was, wat duid op een onregelmatige ondergrond (aangetaste panlatten) […] Aan de linkerzijde […] had de horizontale kier tussen de pannen geconstateerd moeten worden ter plaatse van de knik in de mansardekap. Deze kier veroorzaakt ook tijdens de inspectie van ondergetekende een actuele lekkage (waarvan de sporen aan de binnenzijde zichtbaar zijn). Na het verwijderen van enkele dakpannen ter plaatse van de kier […]”.
met deze visuele opname van het dakvlak aan de buitenzijde wordt niet bedoeld dat het onderliggende dakbeschot is geïnspecteerd”. Homekeur betwist dat zij vervorming van de pannenlijn heeft waargenomen tijdens de inspectie en ook als dat wel het geval zou zijn, dan is dat niet alarmerend bij een woning van 108 jaar oud. Een dergelijke vervorming ligt dan volledig in de lijn van de verwachtingen. In productie 20 van [gezamenlijke eisers] reageert [naam adviesbureau] daarop met de mededeling dat bij een woning van 108 jaar oud, dit niet wil zeggen dat de dakpannen 108 jaar oud zijn. Tevens merkt [naam adviesbureau] op dat er in 2018 grootschalige renovatiewerkzaamheden zijn uitgevoerd waarbij pannen zijn gewisseld. [6] De rechtbank ontgaat de relevantie van deze opmerkingen van [naam adviesbureau] . De rechtbank overweegt dat gelet op de overeengekomen reikwijdte van het onderzoek en de beperkte kosten daarvan, het te ver voert om van Homekeur zonder meer te verwachten dat zij [gezamenlijke eisers] ook wijst op niet zichtbare gebreken op grond van signalen dat die gebreken er mogelijk zouden zijn. In die gevallen ligt het op de weg van [gezamenlijke eisers] om te stellen waarom de wel zichtbare signalen zonder meer tot een waarschuwing voor die niet zichtbare gebreken dienen te leiden, temeer nu in het rapport van Homekeur expliciet is opgenomen dat een visuele opname van het dakvlak, geen inspectie van het onderliggende dakbeschot betreft. Dat heeft [gezamenlijke eisers] ten aanzien van de dakconstructie onvoldoende gedaan.
- griffierecht € 1.301,00
- salaris advocaat
- griffierecht € 2.837,00
- salaris advocaat
5.De beslissing
17 januari 2024.