Uit de overgelegde stukken (foto’s en verklaringen van buurtbewoners) blijkt dat de feitelijke situatie op en rond het pad in de afgelopen jaren op diverse manieren is gewijzigd. Als productie 1 hebben gedaagden onder meer een foto overgelegd van de plek waar de percelen van partijen aan elkaar grenzen, waarop is te zien is dat het pad is betegeld. Niet gebleken is wanneer die tegels zijn aangebracht. Uit de door gedaagden als productie 8 overgelegde verklaringen van (oud) buurtbewoners blijkt dat aanvankelijk sprake was van een zandpad en dat het pad in de jaren 90 is gewijzigd. De heer en mevrouw [bewoners adres 7] , die van 1972 tot 2017 aan [adres 7] hebben gewoond, hebben, voor zover hier relevant, verklaard:
“(…) In de jaren 70 (rond 1975) (…) is het ijzeren hekwerk met gaas geplaatst (…).
De eerste jaren na het plaatsen van het ijzeren gaashek zijn de eigenaren van [meerdere adressen] “de diepte in gegaan” en hebben het pad tot hun tuin genomen. Hierdoor werd het doorlopende pad onderbroken.
Het recht van overpad is altijd 1,00 – 1,50 meter breed geweest, maar het pad bij [meerdere adressen] is in de jaren 90 verbreed zodat er met de auto naar achteren gereden kon worden.”
Door [bewoners adres 8] , sinds 1986 bewoners van [adres 8] , is als volgt verklaard:
“(…) In 1991/ 1992 is [bewoner meerdere adressen] (eigenaar van meerdere huizen aan de [straat 1] het recht van overpad gaan aanpassen zodat je er met de auto naar achteren kon. Dit wilde hij bij meerdere huizen doen zodat deze meer waard zouden worden, maar dit is slechts tot uitvoering gekomen bij [meerdere adressen] . Hierdoor heeft het pad ongeveer de vorm gekregen die te zien is op figuur 2(de schets weergegeven in r.o. 2.5, rb).
De tekening van het kadaster (figuur)(de kaart weergegeven in r.o. 2.4, rb
) laat een situatie zien die nooit plaats heeft gevonden. (…)”
De heer en mevrouw [bewoners adres 9] , sinds 1977 huurders van [adres 9] , hebben eveneens verklaard dat er aanvankelijk een zandpad achter de huizen van de [straat 1] liep en dat het later een grindpad is geworden. Zij hebben verder verklaard:
“Samen met de eigenaren van [adres 2] in eind jaren 70/ begin jaren 80 besloten om het pad bij de tuin te trekken. Dit is in overleg gebeurd met de huisbaas.
(…)
Toelichting:
De woningen aan de [meerdere adressen] waren toen in het bezit van [betrokkene 1] . De verhuurden deze woningen (…). Zelf woonden ze aan de [meerdere adressen] . Het hek van figuur 3 is geplaatst door [betrokkene 1] (…)”
Als productie 19 hebben gedaagden onder meer een verklaring overgelegd van [bewoner adres 10] , waarin het volgende is opgenomen:
“Mijn woning aan de [adres 10] heb ik gekocht op 30 juli 1997 van de heer [voormalige bewoner adres 10] (…). De woningen aan de [meerdere adressen] werden destijds verhuurd door de [voormalige bewoner adres 10] . Later zijn ook deze woningen door hem verkocht.
(…)
Vanaf 1997 is het zo geweest dat de bewoner van de [adres 2] gebruik maakte van het achterpad langs [adres 1] om met de fiets en afvalbakken naar de straat te komen. Ik kwam mijn buren van nummer 6, 8 en [adres 5] regelmatig tegen op het achter en tussenpad.
(…)”.
In de door [eis.conv./verw.reconv. 1+2] als productie 14 overgelegde verklaring van 27 januari 2023 van [buren adres 5] de buren van [adres 5] , is het volgende opgenomen:
“(…) Overigens hadden de tuinen aan de [straat 1] geen van allen een duidelijk hekwerk waardoor het leek dat er een soort onverhard “pad” van zeer wisselende breedte aanwezig was, maar hiervan werd nooit veel gebruik gemaakt.
Die situatie is pas in de laatste 10 jaar geleidelijk aan veranderd. Om de zoveel tijd werd er een huis aan de [straat 1] uit huur verkocht en begon de nieuw eigenaar iets aan de tuin te veranderen. Dat bestond er doorgaans uit bomen en struiken te verwijderen en schuren neer te zetten. Tevens werd in de meeste tuinen van de [straat 1] de aanwezige onverharde strook grond eenvoudig weg bij de tuinen getrokken, hetgeen vergemakkelijkt werd door de afwezigheid van echte tuinhekken.
(…)
Afgezien van de veranderingen in de tuinen van de woningen aan de [straat 1] zelf deed zich ook nog een verandering van het gebruik van de resterende strook grond voor. Enkele jaren geleden lagen er opeens tegels tussen de woningen [adres 1] en [adres 5] en even later ook aan de achterkant van het hek van de woningen G [meerdere adressen] . Bij navraag wist niemand ergens van, dus het is onduidelijk wie daar voor verantwoordelijk was en is. Sindsdien wordt de strook intensiever gebruikt (…).”