Uitspraak
uitspraak van de meervoudige kamer van
en [eisers 1],
[eisers 2] en [eisers 2] ,
[derde-partij] ,uit [woonplaats] (vergunninghouder)
Inleiding
Totstandkoming van de besluiten
Beoordeling door de rechtbank
Zoals ter zitting besproken, moeten - om de maximale capaciteit te gebruiken - echter wel (extra) vervoersbewegingen plaatsvinden. Vergunninghouder heeft op de zitting ook erkend dat het kan zijn dat tussendoor biggen worden verplaatst naar andere locaties van het bedrijf om het aantal van 2.880 mestvarkens niet te overschrijden. Dit zal leiden tot extra geluid, maar de rechtbank zal op dat geluid ingaan in overweging 12.15. Het vormt geen reden om te oordelen dat het voorschrift over de aantallen niet handhaafbaar is.
- de aan- en afvoer van varkens in de avond- en nachtperiode (maximaal 4 dagen per jaar) waarvoor ten hoogste 2 vrachtwagens de inrichting bezoeken.
- De aanvoer van Corn Cob mix (CCM) (maximaal 4 dagen per jaar) waarbij maximaal 20 tractoren de inrichting bezoeken in de dagperiode.
- De aanvoer van graan (maximaal 4 dagen per jaar) waarbij maximaal 20 tractoren de inrichting bezoeken in de dagperiode.
- de gemodelleerde transportroutes zijn niet mogelijk;
- de bronsterkten zijn niet representatief;
- niet alle geluidbronnen zijn in beeld gebracht;
- de ligging van grondwallen is onduidelijk;
- de bijdrage van de weegbrug is onderschat;
- de geluidsbronnen en de bodemfactor zijn onjuist gemodelleerd.
- uit de tekeningen blijkt dat bij de twee graansilo’s ook sprake is van een luchtwasser en twee roerwerken. In het geluidonderzoek is niet aangegeven waarom deze niet significant bijdragen;
- uit de tekeningen blijkt dat ook op het mestbassin een luchtwasser aanwezig is met een vermogen van 9,2 kW. Gelet op dit vermogen moet sprake zijn van een forse ventilator maar deze ontbreekt in het geluidonderzoek;
- de afvoer van mest vanuit de mestopslag bij de mobiele mestscheider niet in beeld is gebracht. Uit de toelichting “Mestscheiding [locatie] te [woonplaats] ” van juni 2020 blijkt dat de dikke fractie wordt opgevangen in een mestcontainer en dat deze per as wordt afgevoerd. Deze afvoer is niet meegenomen in het geluidonderzoek. De afvoer van de dunne fractie vanuit het mestbassin is wel in beeld gebracht; Dagelijks wordt 40 m³ mest gescheiden. Hiervan is 20 % dikke fractie, dus dagelijks wordt 8 m³ mest verzameld. Het containerwisselen behoort tot de representatieve bedrijfssituatie en had in het rekenmodel opgenomen moeten zijn;
- als in de avond- en nachtperiode biggen worden aangevoerd ook gebruik gemaakt moet worden van de spoelplaats met hogedrukreiniger. Deze is uitsluitend voor de dagperiode in beeld gebracht waardoor de (incidentele) situatie in de avond- en nachtperiode is onderschat;
- onduidelijk is hoe de graansilo’s worden gevuld en de geluidbron voor het vullen (met bijv. een blower of transportband) niet in het geluidonderzoek is meegenomen.
- op de milieutekening ten onrechte een luchtwasser en de roerwerken bij de graansilo’s zijn geplaatst. Deze zijn niet aanwezig en daarom niet meegenomen in het geluidonderzoek.
- op de milieutekening ten onrechte een luchtwasser bij het mestbassin is geplaatst. Deze is niet aanwezig en daarom niet meegenomen in het geluidonderzoek;
- voor dunne fractie ten hoogste 8 voertuigen de inrichting bezoeken en voor de dikke fractie hooguit 1 voertuig (vanwege de verhouding 80% dunne fractie en 20 % dikke fractie). De afvoer van dunne fractie vindt ook dichter bij woningen plaats en is daarom maatgevend. Er wordt ook een geluidwal gerealiseerd waarmee afvoer van dikke fractie wordt afgeschermd.
- dat slechts sprake is van afvoer van dieren in de avond- en nachtperiode, en dus niet van aanvoer. Daarvoor worden schone vrachtwagens gebruikt zodat een hogedrukreiniger niet nodig is.
- In het rekenmodel geen geluidbron is opgenomen voor het vullen van de graansilo's. Het graan wordt middels tractoren met aanhangwagen naar de graansilo's getransporteerd. Aldaar wordt het graan in een bak gelost in drie minuten zoals beschouwd in het akoestisch onderzoek. Het graan wordt vervolgens middels elektrisch aangedreven vijzel de silo in getransporteerd. Een dergelijke vijzel heeft een geluidemissie van circa 80 dB(A). In vergelijking met de andere geluidbronnen bij de aanvoer van graan (tractoren van 105 dB(A)) valt deze geluidbron te verwaarlozen. Daarbij dient tevens opgemerkt te worden dat de vijzel afgeschermd wordt door de aanwezige bebouwing dan wel de sleufsilo's. De optredende geluidniveaus worden daarom niet onderschat.