Totstandkoming van de besluiten
1. De derde-partij heeft een laanboomkwekerij op het perceel kadastraal bekend onder gemeente Lienden, sectie I, 1600, nabij [locatie] 1 in [woonplaats] (het perceel).
2. Eiseres heeft op 12 oktober 2020 een verzoek om handhaving ingediend bij het college ten aanzien van de volgende punten op het perceel:
1. Het zonder vergunning aanplanten van (laan-)bomen.
2. Het zonder vergunning aanbrengen van palen /stokken.
3. Het aanplanten van laanbomen in een beplantingsvrije zone.
3. In het besluit tot oplegging van de last onder dwangsom van 1 februari 2021 staat:
“
Welke overtredingen begaat u?
Nu u voor het aanleggen van een boomkwekerij inclusief de bijbehorende tonkinstokken op het onderhavige perceel, kadastraal bekend als gemeente Lienden, sectie I, nummer 1600, geen omgevingsvergunning heeft, handelt u in strijd met de regels van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en het geldende bestemmingsplan:
- Doordat u geen omgevingsvergunning heeft voor het afwijken van het bestemmingplan, terwijl het bestemmingsplan het aanleggen van een boomkwekerij ter plaatse verbiedt gelet op de nabijheid van de in het bestemmingsplan genoemde bebouwingsconcentraties, handelt u in strijd met artikel 2.1, lid 1, aanhef en onder c van de Wabo en overtreedt u artikel 3.6.2.1 van het bestemmingsplan.”
4. In het besluit van 1 februari 2021, gericht aan de derde-partij, heeft het college aan de derde-partij een last onder dwangsom opgelegd. In het besluit staat:
“Wat moet u doen?
U moet het volgende doen:
U moet het perceel kadastraal bekend als gemeente Lienden, sectie I, nummer 1600 weer terug brengen in de oorspronkelijke staat, zoals het was voor het aanplanten van de (laan-)bomen inclusief tonkinstokken. U moet de aangeplante (laan-)bomen dus van het betreffende perceel verwijderen en verwijderd houden. U mag de overtreding ook niet opnieuw beginnen.
Doet u dit vóór dinsdag 16 maart 2021.”
Besluit gedeeltelijk toewijzen en gedeeltelijk afwijzen handhavingsverzoek
5. In het besluit van 1 februari 2021, gericht aan eiseres, heeft het college het verzoek van eiseres om handhaving gedeeltelijk toegewezen en gedeeltelijk afgewezen. Het college heeft aangegeven dat het verzoek alleen op het punt van het aanplanten van laanbomen in een beplantingsvrije zone is toegewezen. Voor de overige punten is het college van mening dat geen sprake is van overtredingen.
6. In de beslissing op bezwaar is de opgelegde last onder dwangsom met een aanvullende motivering gewijzigd in stand gelaten. In de beslissing op bezwaar staat:
“
Wat moet u doen?
U moet binnen zes weken na de verzenddatum van deze beslissing op bezwaar het volgende doen:
- U moet het perceel, kadastraal bekend als gemeente Lienden, sectie I, nummer 1600, weer terug brengen in de oorspronkelijke staat, zoals voor het aanbrengen van de beplanting inclusief tonkinstokken. U moet de beplanting met bijbehorende tonkinstokken dus van het perceel verwijderen en verwijderd houden.
U kunt handhaving voorkomen door binnen de hierboven gestelde termijn een ontvankelijke
aanvraag om omgevingsvergunning in te dienen, waarbij door middel van onderzoek is
aangetoond dat een aanvaardbaar woon- en leefmilieu bij de omliggende gevoelige functies
kan worden gewaarborgd. Dat onderzoeksrapport dient binnen deze periode door de omgevingsdienst Rivierenland te zijn goedgekeurd.”
Aanvraag omgevingsvergunning
7. Op 4 augustus 2021 heeft de derde-partij een omgevingsvergunning aangevraagd voor teelt in teeltvrijezone op perceel [locatie] welke nader kadastraal bekend
[locatie].
Eiseres heeft in de aanvraag aangegeven dat: “in deze teeltvrije zone zal niet langer opwaarts bespoten worden en er zullen tevens geen bespuitingen plaatsvinden binnen de op tekening nader geduide teeltvrije zone. Hierdoor kan het woon- en leefklimaat gewaarborgd blijven.”
8. Bij besluit van 9 november 2021 is aan de derde-partij een omgevingsvergunning verleend voor het telen van laanbomen in een teeltvrije zone op het adres [locatie] ongenummerd, kadastraal [locatie] in [woonplaats] .
Omgevingsvergunning onherroepelijk
9. Tegen het besluit van 9 november 2021 is geen bezwaar ingediend, zodat dit besluit onherroepelijk is.
Intrekking lasten onder dwangsom
10. De derde-partij heeft het college op 11 januari 2022 verzocht om intrekking van de opgelegde last onder dwangsom. Het college heeft vervolgens met inachtneming van artikel 6:19 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb) bij besluit van 24 januari 2022 de last onder dwangsom, zoals opgenomen in de beslissing op bezwaar van 20 augustus 2021 ingetrokken.