Uitspraak
1.De procedure
2.De feiten
Zoals u bekend is heb ik overleg gepleegd met bedrijfsarts dhr. [naam bedrijfsarts] over de medische informatie die u heeft aangeleverd met betrekking tot woon-werkverkeer.
Dank voor uw uitnodiging.
(...)
De werknemer heeft op het aanvraagformulier de vraagstelling aangekruist: “doet mijn werknemer(bedoeld zal zijn werkgever, ktr.)
genoeg om mij weer aan het werk te helpen.”
In verband met jouw arbeidsongeschiktheidsmelding (...) wil ik je hierbij informeren dat wij, na het vernemen van het oordeel van de bedrijfsarts [naam bedrijfsarts] , jou beter gaan melden per vandaag, 8 maart 2022. (...)
(...)
(…) Mw. heeft zich afgemeld voor haar werk als gevolg van een geëscaleerde situatie die al langer bestond tussen haar en haar werkgever. Mw. heeft door een toename van stress en spanning klachten niet door ziekte, gebrek of situatie maar door de verstoorde relatie tussen haar en haar werkgever. (...) Het is aan de werkgever en -nemer dit gezamenlijk op te lossen, misschien met steun van een ‘onafhankelijk voorzitter’ als gespreksleider in een gesprek. (…)”
(…) In de brief van 10 maart 2022 ben jij ook uitgenodigd voor een gesprek over deze situatie op woensdag 16 maart om 16.00 uur. [naam medewerker gedaagde] en ik waren aanwezig, maar jij bent niet op komen dagen. Ik heb je 2 keer gebeld en je voicemail ingesproken. Jij hebt niet teruggebeld.
(…) Cliënte staan uiteraard open voor een gesprek over haar duurzame inzetbaarheid, maar dit gesprek zal, zoals blijkbaar geadviseerd door de bedrijfsarts, door een onafhankelijke derde moeten plaatsvinden. Uiteraard kunt u als werknemer van de werkgever en direct betrokkene (mede gezien de plaatsgevonden bejegening van mijn cliënte) die rol niet vervullen. (…)”
(…) Onlangs (op 28 februari 2022) heeft de Arbobarts plotseling en zonder concrete aanleiding kenbaar gemaakt dat er geen medische beperkingen zijn met betrekking tot woon-werkverkeer.
(…) De intentie vanuit zowel [naam medewerker gedaagde] als [naam medewerker gedaagde] is om met uw cliënt een gesprek aan te gaan over hoe we invulling kunnen gaan geven aan het werk, nu er geen beperkingen zijn vastgesteld. Dit gesprek heeft nooit plaats gevonden, doordat uw cliënt daar geen mogelijkheid toe heeft gegeven. In deze zin is uw cliënt zelf verantwoordelijk voor het ontstaan van het conflict. U zult begrijpen dat als je een medewerker uitnodigt voor een gesprek en iemand niet komt opdagen (twee keer), zonder tegenbericht, dat je hier op zijn zachts gezegd niet blij mee bent.
3.Het verzoek en het verweer
nietluidde dat mediation moet worden ingezet. Hij heeft het gelaten bij het advies een gesprek te voeren, misschien met steun van een onafhankelijk gespreksleider. Voor zover het door [verweerder] vervolgens gedane voorstel (zie hiervoor onder 2.9) door [verzoeker] terecht is afgewezen, heeft zij, zoals hiervoor is opgemerkt, vervolgens ten onrechte ingezet op inzet van een mediator (daarbij overigens zelf direct de mogelijkheid van een regeling aandragend).
“dat de loonbetaling met ingang van as maandag onvoorwaardelijk wordt hervat tot het moment dat er een nieuwe datum voor mondelinge behandeling is, (...)”.