2.3.Op 4 maart 2021 heeft de politie de woning van [gedaagde] doorzocht. Tijdens deze doorzoeking zijn grote hoeveelheden harddrugs in de woning aangetroffen. De burgemeester van de gemeente [woonplaats] heeft naar aanleiding van het daartoe aan hem uitgebrachte verslag van de politie bij brief van 7 mei 2021 zijn voornemen tot het opleggen van een last onder dwangsom aan Portaal geuit. [gedaagde] heeft een kopie van dit voornemen ontvangen. Deze brief vermeldt onder meer het volgende:
‘(…)
Van de Politie Eenheid Oost-Nederland ontving ik een bestuurlijke rapportage naar aanleiding van een lopend onderzoek en een doorzoeking van een woning aan de [woonplaats] op 4 maart 2021. Uit deze informatie is mij gebleken dat op dit adres door de politie is geconstateerd dat de Opiumwet is overtreden door het verkopen, afleveren, verstrekken en/of aanwezig hebben van middelen die verboden zijn op grond van de Opiumwet.
Bevindingen
In de woning werden op verschillende plekken de volgende voorlopige relevante goederen en verboden middelen aangetroffen:
Keuken:
1x grote jerrycan met daarin GBL, ambtshalve bij de politie bekend als grondstof voor GHB.
14x flesjes van 200ml gevuld met doorzichtige vloeistof (GHB volgens verklaring verdachte).
1x kartonnen doos met 14 lege doorzichtige flesjes.
1x doos met medicatie dozen en strips, zonder sticker en niet voorzien van een naam.
Badkamer:
1x grote jerrycan met daarin GBL, ambtshalve bekend bij de politie als grondstof voor GHB.
Diverse maatbekers en een trechter.
Dakterras:
Meerdere lege verpakkingen Natriumhydroxide, ambtshalve bij de politie bekend als een middel ten behoeve van de omzetting van GBL naar GHB.
Vaststelling verdovende middelen
Er is door de politie een grote zak met in totaal 503 blauwe pillen in beslag genomen. Deze zijn middels een indicatieve test positief getest op MDMA (XTC). Ook is er door de politie in totaal 2.8 liter doorzichtige vloeistof (14x200ml) in beslag genomen. Deze zijn middels een indicatieve test positief getest op GHB.
Het gaat om een overtreding van de Opiumwet waarbij de openbare orde is verstoord en de veiligheid en/of gezondheid van de woonomgeving in gevaar is gebracht.
Voornemen tot tijdelijke sluiting
(…)
Op grond van de Opiumwet ben ik bevoegd om tegen deze overtreding op te treden. (…)
Uitgangspunt ten aanzien van woningen is dat ik bij constatering van een handelshoeveelheid drugs de woning bij een eerste overtreding niet sluit maar een waarschuwing geef. Als er sprake is van verzwarende omstandigheden wordt bij een eerste overtreding op grond van bovengenoemd beleid de woning wel gesloten voor een periode van drie manden.
De grote hoeveelheid aangetroffen middelen (…) maakt dat dit een handelshoeveelheid verdovende middelen betreft. Daarnaast zijn er meerdere signalen, zoals informatie van de politie en MMA meldingen, dat er als sinds 2018 in deze woning drugs zouden worden geproduceerd en verhandeld.
Op basis van de bovenstaande informatie van de politie is er sprake van verzwarende omstandigheden.
Voornemen last onder bestuursdwang
Gelet op het voorgaande ben ik van plan tegen deze overtreding van de Opiumwet handhavend op te treden door een last onder bestuursdwang op te leggen. Concreet ben ik voornemens de sluiting van de woning aan de [woonplaats] , te gelasten voor de duur van drie maanden.
(…)
Mogelijkheid tot het naar voren brengen van een zienswijze:
Aangezien dit voorgenomen besluit steunt op gegevens en feiten die u betreffen en die niet door u zelf zijn verstrekt, stel ik u ingevolge artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht in de gelegenheid uw zienswijze naar voren te brengen.
(…)’