De GI heeft ter motivering onder meer het navolgende aangegeven in de aanwijzing.
‘Er is sprake van een ernstige ontwikkelingsbedreiging bij de kinderen. In januari 2020 is moeder samen met de kinderen naar Moviera gevlucht. Er zou sprake zijn van huiselijk geweld van u richting moeder en de kinderen. De kinderen geven zelf aan dat zij door u te zijn geslagen en geschopt. U betwist dit tot op de dag van vandaag. De verhalen staan haaks op elkaar.
Door Jeugdbescherming Gelderland is klinische kinderpsycholoog [naam kinderpsycholoog] ingezet om een psychologisch onderzoek af te nemen om in kaart te brengen hoe de ontwikkeling van de drie kinderen verloopt, en of er sprake is van psychopathologie in engere zin en daarbij advies te geven m.b.t behandeling, opvoedingssetting/adviezen en contactherstel met vader. De drie onderzoeken verkeren in verschillende stadia. Het onderzoek van [minderjarige 1] is begin januari 2021 al afgerond en het volgende heeft [naam kinderpsycholoog] geschreven:
Bij [minderjarige 1] is met zekerheid vastgesteld dat er sprake is van een Post Traumatische Stresstoornis. Aan de criteria A t/m H wordt voldaan met op criterium G een groot psychisch lijden. Daarbij is er bij criterium C, (‘hardnekkig vermijding’), naast dat hij vermijdt gesprekken te voeren over het verleden, sprake van een onwrikbaar standpunt van [minderjarige 1] dat hij geen omgang wil met zijn vader. Als dit met [minderjarige 1] wordt besproken dan wordt duidelijk dat vader voor hem de bron is van de grote angst, waarbij hij enkele concrete voorbeelden kan beschrijven van de boze buien met veel verbaal en soms ook fysiek geweld jegens hem. Daarnaast beschrijft hij ook situaties waarin hij getuige is van (verbaal) geweld tussen zijn ouders en van vader jegens zijn zusje en broertje. Deze beschrijving van onveilige situaties in het gezin waarbij hij geen controle had en niet kon wegvluchten, wordt bevestigd in de gesprekken met de ouders en de beeldvorming/inschatting m.b.t hun functioneren in hun ouderschapsrol.
Daarbij wordt de behandelbaarheid van bovenstaande psychiatrische problematiek mijns inziens, verminderd door de kans dat omgang met vader in de nabije toekomst weer zal plaatsvinden. (…)
Kortom: Een stabiele en veilige ouder-kind relatie tussen moeder en [minderjarige 1] zal de psychotherapeutische behandeling van [minderjarige 1] nu bevorderen. Een huidige omgang met vader als bron van onveiligheid in verleden zal op dit moment mijns inziens een psychotherapeutische behandeling aanzienlijk bemoeilijken. (…)
[naam kinderpsycholoog] heeft u het advies gegeven u niet aan en/of op te dringen aan moeder en uw kinderen. Gezinsvoogd heeft gewezen op de vele mails die u naar moeder stuurde en de informatie die u op social media deelde over de gezinsopname die door Jeugdbescherming Gelderland ingezet zou worden. Tevens heeft u meer dan 100 filmpjes geplaatst op uw Youtube kanaal [naam Youtube kanaal] . Deze is grotendeels vrij toegankelijk voor alle gebruikers. [naam kinderpsycholoog] heeft verteld dat het aandringen en opdringen van u aan moeder en [minderjarige 1] een averechtse werking heeft op de behandeling van de PTTS van [minderjarige 1] .
[minderjarige 1] heeft, hoe hij u nu beleeft als bron van gevaar, rust en veiligheid nodig. U kunt dit moeilijk accepteren. [minderjarige 1] heeft in de behandeling bij [naam kinderpsycholoog] zelf nu ook aangegeven last te hebben van de filmpjes en foto’s die u plaatst en dat hij vreest dat klasgenoten en vriendjes hem kunnen zien en dit brengt hem in een ongemakkelijke positie waarin hij zijn moeder moet verdedigen. Het handelen van u schaadt [minderjarige 1] , omdat het [minderjarige 1] terugwerpt op zijn trauma’s. (…) De trauma’s worden gereactiveerd en dit hindert het herstelproces. [minderjarige 1] wordt hiermee fors bedreigd in zijn ontwikkeling. Jeugdbescherming Gelderland is dan ook van mening dat deze aanwijzing noodzakelijk is om een concrete bedreiging in de ontwikkeling van [minderjarige 1] weg te nemen.’