In deze zaak heeft de Rechtbank Gelderland op 9 juni 2021 uitspraak gedaan in een kort geding tussen Sakura Sushi Bar B.V. en Blue Sakura Apeldoorn B.V. Eiseres, Sakura Sushi Bar B.V., exploiteert sinds 2012 een Aziatische horecagelegenheid in Apeldoorn onder de naam 'Sakura Sushi Bar'. Gedaagde, Blue Sakura Apeldoorn B.V., heeft sinds 2013 horecagelegenheden in Enschede en Zwolle en heeft in 2021 ook een vestiging in Apeldoorn geopend. Eiseres vorderde dat gedaagde zou worden verboden de handelsnaam 'Blue Sakura' te gebruiken, omdat dit zou leiden tot verwarring bij het publiek, gezien de overeenkomsten tussen de handelsnamen.
De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat er geen sprake is van verwarringsgevaar. Hoewel er enige visuele en auditieve overeenstemming is tussen de handelsnamen, is deze als gering aangemerkt. De aard van de ondernemingen verschilt, waarbij eiseres zich richt op afhaal- en bezorgdiensten zonder restaurantfaciliteiten, terwijl gedaagde een volledig restaurant exploiteert. De voorzieningenrechter concludeerde dat het normaal oplettende publiek de twee ondernemingen niet met elkaar zal verwarren. De vordering van eiseres is afgewezen, en eiseres is veroordeeld in de proceskosten van gedaagde, die zijn begroot op € 15.204,72.
De uitspraak benadrukt het belang van de aard van de ondernemingen en het onderscheidend vermogen van de handelsnaam in het kader van het handelsnaamrecht. De voorzieningenrechter heeft vastgesteld dat de handelsnaam van eiseres niet louter beschrijvend is en dat er onvoldoende bewijs is voor inburgering van de handelsnaam in de relevante markt.