Uitspraak
1.De procedure
2.De feiten
[verweerder] verwacht duidelijkheid (…) en aansturing. Soms confrontatie als dit nodig is, schop onder de kont. (…) verwacht van [verweerder] dat hij alert is op zaken die zijn ontwikkeling en houding negatief beïnvloeden en dan ook aan de bel trekt. (…) Coaching gericht op gewenste houding en gedrag behorend bij een meer begeleidende/instruerende en coachende werkhouding gericht op andere verantwoordelijkheden. (…)”
(…) Belangrijk voor [verweerder] is dat hij voor vol wordt aangezien (geen gehijg in mijn nek). Moet zich wel realiseren dat de non-verbale houding bepalend is voor hoe medewerkers hem beoordelen (soms ontactisch en slordig). Dit zegt niets over hoe het echt zit! Kan dit zelf sturen en beïnvloeden. (…)”
stelt zich positiever op en zal daarin meer gecoacht worden door [leidinggevende].” [leidinggevende] is de leidinggevende van [verweerder] . Verder staat in het verslag: “
(…) [leidinggevende] wil (…) uiting geven aan het feit dat een aantal afspraken niet zijn gehaald en dat hij vindt dat de werkhouding van [verweerder] moet verbeteren. Het is een lastig punt, omdat [verweerder] soms ook een heel positieve inbreng en bijdrage heeft en in de kern een grote passie heeft voor Veluwezoom. Ik hoop dat dat volgend jaar ook echt tot uiting komt en ook voor de overige teamleden zichtbaar wordt.(…)”
pro-actiever te werk gaan, zie werk, draag het aan en los het op. Meer werken vanuit teamgevoel. (…)
Er is tijdens de overleggen te veel discussie over dingen die vanzelfsprekend zouden moeten zijn. (…) [verweerder] heeft de neiging om kort door de bocht of afwijzend/koppig te reageren als iemand met een ander of afwijkend idee of aanpak komt. Probeer het meer van de positieve en meewerkende kant te bekijken;
Betere communicatie over uitgevoerde of niet uitgevoerde taken. Er komen vaak dingen tussendoor waardoor gepland werk niet afkomt. Dat is niet erg, maar laat het weten. (…);
Accepteer dat dingen soms anders lopen dan je zelf zou willen of bedacht had. [verweerder] wekt soms de indruk dit als bemoeizucht te ervaren. Spreek je op respectvolle manier uit als je vindt dat dingen anders moeten of kunnen, nu horen we het te vaak via een omweg waardoor ook andere teamleden ermee belast worden. Dat is niet wenselijk en niet bevorderlijk voor de sfeer;
Benoem dingen die je lastig vindt. Voorbeeld: het bosmaatregelenplan duurt veel te lang. (…)
Let op je werktijden. (…) Alle rookpauzes bij elkaar opgeteld leggen een groot beslag op deze werktijd. (…)
zelf werkzaamheden aandragen, prioriteiten bepalen en proactief en gretig te werk gaan als klussen verdeeld moeten worden. We gaan niet terug naar de situatie dat op dag- of weekbasis orders werden uitgedeeld; keerzijde is dat dit meer vraagt van de medewerkers om zelf initiatief te tonen.”
(…)
Blijf denken in oplossingen in plaats van oordelen over dingen in het werk die in jouw ogen niet goed gaan. Dat je zelf zegt gewoon duidelijk te willen zijn, kan op zich wel waar zijn, maar komt lang niet altijd zo over;
Let op je werktijden. (…) is het zeer de vraag of alle betaalde uren ook wel daadwerkelijk gemaakt worden.
Plan je werk meer vooruit, zie werk en los dat op. (…) Je kunt niet zeggen: ‘ik plan niks, want er komt toch altijd wat tussendoor’.