Uitspraak
1.De procedure
2.De feiten
a) Voorzover in deze aanstellingsbrief niet uitdrukkelijk van het tegendeel blijkt is op de arbeidsovereenkomst van bovengenoemde partijen van toepassing de CAO voor het metaalverwerkend bedrijf.
i) Werknemer en werkgever zijn overeengekomen dat de arbeidsovereenkomst ten alle tijden tussentijds is te ontbinden. Met inachtneming van een opzegtermijn van 1 maand.
Deze werkgerelateerde spanning het gevolg is van een verstoorde arbeidsrelatie
De werkgerelateerde problemen daar dienen te worden opgelost waar ze zijn ontstaan, namelijk op het werk.(…)”
4.De beoordeling
“In deze e-mail bevestig ik dan ook die opzegging”(r.o. 2.7.). Hoewel [Verzoeker] niet heeft ingestemd met de aangeboden arbeidsovereenkomst omdat hij een loonsverhoging wenste, althans daarover in gesprek wilde gaan, en dit aanleiding gaf voor een discussie tussen partijen, volgt de kantonrechter [Verweerder] niet in zijn verweer dat [Verzoeker] ondubbelzinnig zou hebben ingestemd met de opzegging. De enkele opmerking van [Verzoeker] in de WhatsApp-conversatie: “
Trek maar in dan” kan gelet op de gegeven omstandigheden niet als zodanig worden beschouwd. Bovendien is [Verweerder] na deze opmerking niet bij [Verzoeker] nagegaan of hij inderdaad instemde met de opzegging, hetgeen wel op de weg van [Verweerder] als goed werkgever lag. Daaraan doet niet af het antwoord op de vraag of [Verzoeker] in die periode al dan niet juridisch werd bijgestaan.
“De arbeider heeft geen recht meer vakantie op te nemen, dan met zijn aanspraak op een bepaald ogenblik overeenkomt. Doch wanneer de werkgever ermede akkoord gaat, dat de arbeider meer vakantie neemt dan zijn aanspraak beloopt, is de werkgever verplicht het loon over het gehele tijdvak door te betalen. Ten aanzien van de onverplicht gegeven vakantie moet het loon als voorschot worden beschouwd. Dit betekent, dat, naar mate de dienstbetrekking na de vakantie voortduurt de bij wijze van anticipatie gegeven vakantiedagen verdiende vakantiedagen worden, zodat het daarover als voorschot gegeven loon verschuldigd loon wordt. Eindigt de dienstbetrekking voordat de bij wijze van anticipatie gegeven vakantiedagen verdiend zijn, dan is ingevolge artikel 1638r, eerste lid, schuldvergelijking met het loon van de arbeider toegelaten. Het vorenstaande laat onverlet, dat de werkgever aan de arbeider desverlangd ook buiten het geval van artikel 1638ii verlof zonder behoud van loon kan geven.”