Uitspraak
_________________________________________________________________ _
wonende te [woonplaats] ,
eiser, hierna te noemen: [eiser] ,
advocaat H. Knotter te 's-Hertogenbosch,
[verweerster],
gevestigd te [verweerster] ,
verweerster, hierna te noemen: [verweerster] ,
advocaat S.V.M. Stevens.
1.De procedure
2.De feiten
achterstelling conform de voorwaarden van SGR. Partijen zijn (uiteraard) geen nieuwe geldleningen met elkaar aangegaan. Gelet op het voorgaande zal cliënte (nog) geen medewerking verlenen aan doorhaling van de hypotheekrechten. (...)"
“Leningen omzetten in aandelen Compromis: 16 september 2013”:
“Herverdeling van de aandelen nu in gang gezet want de onderhandelingen zijn afgerond”wordt het volgende meegedeeld:
3.De vordering
4.De beoordeling
Gezag van gewijsde
de financiering is verstrekt zoals die gevraagd en gepresenteerd was en dat er een schriftelijke overeenkomst bestaat tussen alle betrokken partijen omtrent de uitvoering en de gevolgen van de verstrekte financiering. Het feit dat ING niet rechtstreeks zou financieren maar via [verweerster] was [naam 7] bekend en hij heeft hiermee dus een onjuiste mededeling gedaan, aldus [eiser] . Daargelaten dat de mededeling van [naam 7] niet persé onjuist was nu het overeenkwam met de (strekking van de) bedoelde afspraken en het krediet van ING ook is verstrekt, zij het via [verweerster] , valt niet in te zien dat [eiser] niet zou hebben ingestemd met een krediet van [verweerster] en zeker niet dat [verweerster] ook had moeten begrijpen dat het direct door ING verschaffen cruciaal zou zijn. Van bedrog door het bewegen van [eiser] tot het verstrekken van de zekerheid door deze mededeling, is naar het oordeel van de rechtbank dan ook geen sprake.
Notitie inzake aangepaste aandelenverdeling [naam 2]van 3 december 2012 wordt vermeld:
“het voordeel is (indien van toepassing) gecorrigeerd voor het nadeel van kwijtschelding van de lening.”In deze notitie wordt verwezen naar een bijlage - die ontbreekt - waarin een overzicht is opgenomen, waarin aangegeven wordt hoe een nieuwe aandelenverhouding er uit komt te zien als de bedragen van leningen als het ware mede gezien worden als gestort kapitaal. Per kolom A tot en met K wordt een toelichting gegeven wat er in de (niet bij de stukken gevoegde) bijlage te zien is. Zo staat er dat in kolom K wordt weergegeven het bedrag dat na de herverdeling en afboeking van de leningen opgeofferd is voor één procent van de aandelen. Voorts wordt in een overzicht getiteld
Leningen omzetten in aandelen Compromis: 16 september 2013(zie 2.25) kennelijk de berekening gemaakt die hoort bij het aantal aandelen dat iemand had in [naam 2] , de leningen die aan [naam 2] waren verstrekt en het percentage aandelen waar de aandeelhouder dan recht op heeft in de nieuw op te richten vennootschap. In dit schema is na de kolom leningen [naam 2] en de kolom leningen IE Funds BV, een kolom te zien met als titel
opgeofferdwaar beide leningen worden opgeteld. De volgende kolom vermeldt de nieuw uit te geven aandelen; het aantal daarvan correspondeert met de totaalsom van de lening gedeeld door het gemiddeld per aandeel gestort bedrag. In het geval van de lening [verweerster] / [naam 20] komt dat neer op 2.364.000 : 3.004= 787 nieuw uit te geven aandelen.
“Je moet aandelen terugleveren. De certificaten moeten terug geleverd worden. Maar hoe wil je dat afdwingen bij onwilligheid. Een procedure voeren met alle kosten van dien? Er moet hier een beter uitvoerbare regeling gevonden worden. 2. Je krijgt een boete indien je niet terug levert welke maximaal de hoogte is van jouw aandeel (zie verdeling certificaten)”Uit dit laatste citaat valt in elk geval af te leiden dat men kennelijk al certificaten heeft geleverd. En als dat dan niet volgens de eerdere afspraken is gegaan, hoe dan wel? Daarover heeft [verweerster] niets gesteld.