2.6.Bij brief van 13 februari 2019 heeft Veiligheidszaken Ranonkel Wonen, [eiser sub 2] en [gedaagde sub 2] individueel geïnformeerd over de uitkomst van het fraudeonderzoek. In haar brief heeft Veiligheidszaken toegelicht wat de aanleiding voor het uitgevoerde onderzoek was en toegelicht hoe men tijdens het onderzoek te werk is gegaan. Vervolgens heeft VGZ haar constateringen met betrekking tot de individuele budgethouders gedeeld, alsmede de bevindingen naar aanleiding van de bij Ranonkel c.s. opgevraagde informatie en de in 2.5. genoemde gesprekken.
Aan de uitkomsten van het fraudeonderzoek verbindt VGZ, voor zover thans van belang, de volgende conclusies:
[…]
Bevindingen
Wij concluderen dat u de regie hebt gehad over de pgb’s van [de heer A] en [de heer B]
. U stond in de systemen als contactpersoon vermeld, de post ging naar uw adres en de contactmomenten met het zorgkantoor zijn bijna uitsluitend met u geweest.
Uw verklaringen komen niet overeen met de administratie en de verklaringen van de
budgethouders en de gewaarborgde hulpen. Dit zijn onder andere tegenstrijdige verklaringen over het controleren van de facturen, het insturen van de facturen naar de SVB en het intensieve contact over de zorg. De aangeleverde urenlijsten komen niet overeen met de daadwerkelijk geleverde uren. Uit de aangeleverde urenlijsten en de dagrapportages wordt duidelijk dat Ranonkel zorg heeft geleverd die niet als Wlz zorg kan worden aangemerkt. Dit was u bekend. U hebt vervolgens toch uren gedeclareerd die volgens de Wlz niet betaald mogen worden uit het pgb. U hebt facturen naar de SVB gestuurd terwijl u wist dat de zorgovereenkomst was afgekeurd.
Conclusie
Concluderend stellen wij ons op het standpunt dat de pgb’s van twee budgethouders in de
periode van 6 maart 2017 tot en met 15 maart 2018 bij Ranonkel niet rechtmatig zijn besteed. U hebt tegenstrijdige verklaringen afgelegd met de verklaringen van de budgethouders en gewaarborgde hulpen. U hebt zorg gedeclareerd die feitelijk niet is geleverd. Wij concluderen dat er is gefraudeerd met zorggelden en dat u in de die periode als bestuurder van Ranonkel hiervoor verantwoordelijk moet worden gehouden.
Maatregelen
Bij fraude gaan wij over tot het treffen van passende maatregelen. In casu leggen wij, alles
afwegende en rekening houdende met het geconstateerde, Ranonkel en u de volgende
maatregelen op:
Incidentenregister
De afdeling Veiligheidszaken maakt voor het vastleggen en verwerken van (persoons)gegevens gebruik van een incidentenregister. Omdat Ranonkel en u betrokken zijn bij het onrechtmatig besteden van persoonsgebonden budgetten nemen wij de (persoons)gegevens op in ons incidentenregister. De afdeling Veiligheidszaken maakt voor het vastleggen en verwerken van persoonsgegevens gebruik van een incidentenregister. De maximum bewaartermijn voor (persoons)gegevens in dit register is acht jaar. Het incidentenregister ondersteunt activiteiten om de veiligheid en integriteit van ons bedrijf te waarborgen.
[…]
Melding (door ZN) aan het Verbond van Verzekeraars
We hebben de gegevens van Ranonkel en u opgenomen in ons incidentenregister. Omdat we hebben vastgesteld dat er sprake is van fraude melden we het dossier bij het Centrum
Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond van Verzekeraars. Het CBV registreert de melding en gebruikt de informatie voor het coördineren van onderzoeken en om inzicht te krijgen in de aard en omvang van verzekeringsfraude. Verzekeraars kunnen de registratie bij het CBV raadplegen bij sollicitaties en aanstellingen.
Extern Verwijzingsregister
Wij hebben de (persoons)gegevens van Ranonkel en u opgenomen in het Extern
Verwijzingsregister. Financiële instellingen in Nederland kunnen, volgens de regels van het
Protocol Incidentenwaarschuwingssysteem Financiële Instellingen, toetsen of (rechts)personen in dit register voorkomen. Dit register wordt door financiële instellingen gebruikt om de integriteit van klanten en relaties te beoordelen. Degene die toetst of uw gegevens voorkomen in dit register is verplicht om bij ons navraag te doen over de reden van uw registratie.
Wij begrijpen dat de registratie gevolgen kan hebben als u bijvoorbeeld een andere verzekering of financieel product aanvraagt of solliciteert bij een financiële instelling. Daarom hebben wij een zorgvuldige afweging gemaakt tussen uw belangen en de belangen van de financiële instellingen. Tevens hebben wij een zorgvuldige afweging gemaakt met betrekking tot de duur van opname in het waarschuwingssysteem. De maximale termijn voor opname in het waarschuwingssysteem is 8 jaar. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat de ernst van uw handelen opname in het waarschuwingssysteem rechtvaardigt. Ook achten wij het gezien uw rol als zorgverlener, het feit dat u tegenstrijdige verklaringen hebt afgelegd, u zelf facturen naar de SVB hebt gestuurd, het feit dat u stelselmatig over een langere periode fraude heeft gepleegd en de hoogte van het financieel belang gerechtvaardigd om u en Ranonkel voor de maximale termijn van 8 jaar te registeren.
[…]
Afhandeling
Vanwege het geconstateerde stellen wij vast dat een gedeelte van de pgb’s onrechtmatig is
besteed. Voor [de heer A] vinden wij het, aan de hand van de rapportages, aannemelijk dat Ranonkel 170 uur begeleiding individueel heeft geleverd. Van de overige gefactureerde uren is het niet aannemelijk dat deze feitelijk zijn geleverd. Wij geven onze onderzoeksbevindingen door aan het zorgkantoor en zullen daarbij aangeven dat wij zowel u als Ranonkel verantwoordelijk houden voor de onrechtmatige besteding. Zij informeren u over de financiële afhandeling. Tevens gaan wij het zorgkantoor adviseren om geen pgb’s te verstrekken aan budgethouders die bij Ranonkel of een andere onderneming van u zorg willen inkopen.