Uitspraak
RECHTBANK GELDERLAND
1.De procedure
- de dagvaarding met productie 1 tot en met 9
- de nagezonden producties 10 tot en met 15 van [eiseres]
- de akte overlegging producties met productie 1 en 2 van het Waterschap
- de nagezonden productie 3 van het Waterschap
- de mondelinge behandeling van 18 april 2017
- de pleitnota van [eiseres]
- de pleitnota van het Waterschap.
2.De feiten
Prestatieonderbouwing
Risicodossier
“risico’s van buiten”ten aanzien van de te gunnen opdracht te identificeren. Dit zijn risico’s op het intreden waarvan de opdrachtnemer geen invloed heeft en die de projectdoelstellingen in gevaar kunnen brengen. Inschrijver dient deze geïdentificeerde risico’s naar zijn inzicht te prioriteren en bijbehorende beheersmaatregelen te noemen. Daarbij dient hij kort de effectiviteit van de maatregelen te onderbouwen met verifieerbare uitvoeringsinformatie. (…)
Kansendossier
bovenopde eigen aanbodscope, die in de concretiseringsfase wordt gepresenteerd). Met andere woorden; het gaat om extra’s die per definitie iets toevoegen aan de te realiseren projectdoelstellingen. (…)
Bewering 1 Ons gezondheidsplan draagt bij aan een prettige en gezonde werkomgeving, is trendy en biedt medewerkers, gasten en huurders van [rechtspersoon D] , [rechtspersoon B] en [rechtspersoon C] keuzevrijheid in afwisselende, gezonde voeding.
3.Het geschil
4.De beoordeling van het geschil
Het assortiment sluit aan op projectdoelstellingen van [rechtspersoon D] maar sluit niet aan op de wensen en behoeften van de gebruikers en roept weerstand op.Het Waterschap heeft in haar afwijzingsbrief van 9 februari 2017 kenbaar gemaakt dit niet als risico te zien. Dit heeft zij toegelicht met de opmerking dat de keuze in assortiment juist aan de inschrijver zelf is overgelaten en dat, wanneer de gebruikers ontevreden zijn, het de inschrijver vrij staat daarop in te spelen en het assortiment te wijzigen om (alsnog) maximale klanttevredenheid te behalen. Daarnaast voer het Waterschap aan dat de beheersmaatregel die [eiseres] heeft genoemd zo is ingestoken dat het risico wordt teruggelegd bij het Waterschap, terwijl voor [eiseres] duidelijk had moeten zijn dat dat op basis van de aanbestedingsleidraad niet is toegestaan.
Het niet tijdig communiceren van wijzigingen binnen het [rechtspersoon D] aan de opdrachtnemer.[eiseres] heeft als toelichting op dit risico aangegeven dat door de wekelijkse rapportages die door de toekomstige cateraar dienen te worden uitgebracht, geen regelmatig rechtstreeks contactmoment met het Waterschap bestaat. [eiseres] stelt dat hierdoor informatie over wijzigingen in de personele sfeer niet, althans niet tijdig aan haar worden doorgegeven, waardoor zij daar niet tijdig op kan inspelen. [eiseres] heeft ter zitting nader toegelicht dat zij als beheersmaatregel voor het risico dat dit met zich brengt in haar wekelijkse rapportage het Waterschap extra zal informeren. Zo zal zij fluctuaties in omzetgegevens tonen, het aantal gebruikers en een capture rate, die een gevolg zijn van externe factoren als overheidsbesluiten, reorganisaties, verhuizingen en verbouwingen van het Waterschap. Het Waterschap heeft dit risico en de beheersmaatregel als zeer zwak beoordeeld, omdat de wekelijkse rapportage die in de beheersmaatregel wordt genoemd sowieso al dient te worden verstrekt en, nu de maatregel daardoor in feite niets voorstelt, het risico ook niet aanwezig is. De voorzieningenrechter is van oordeel dat ook hier het Waterschap van een onjuiste veronderstelling uitgaat, namelijk dat de wekelijkse rapportage zonder extra toevoegingen in de toch al verplichte vorm zal worden verstrekt. Nu [eiseres] aannemelijk heeft gemaakt dat zij wel een extra element in die rapportage zal opnemen om het risico op geen, althans te late communicatie over wijzigingen in de personele sfeer te beheersen, is het niet juist om te concluderen dat de beheersmaatregel niets voorstelt en het risico daardoor niet bestaat. Gelet hierop, heeft ook de beoordeling van risico vier niet juist plaatsgevonden.
- explootkosten € 80,42
- griffierecht € 618,00
- salaris advocaat