2.4.SRBAG en VGZ hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten die is opgenomen in een brief van 1 september 2010 van Univé VGZ-IZA-Trias (ook wel genaamd UVIT, de rechtsvoorganger van VGZ) aan SRBAG. In die brief is onder meer het volgende opgenomen:
Kader toetsingscriteria
In de UVIT-zorggids worden de alternatieve therapeuten opgenomen die zijn geregistreerd bij een door UVIT erkende koepelorganisatie en die voldoen aan de door UVIT gestelde kwaliteitscriteria. Het betreft de met u gemaakte afspraken voor 2010 met een verdere specificatie. (…)
Uitsluitend behandelingen van therapeuten die zijn opgenomen in de zorggids kunnen vanuit de aanvullende polisvoorwaarden wordt vergoed. Door het gebruiken van de zorggids verwachten wij transparantie en duidelijkheid te kunnen bieden aan onze verzekerden over welke therapeuten voor vergoeding in aanmerking komen. (…)
Overgangstraject
Een groot aantal van de in 2010 door UVIT vergoede alternatieve therapeuten voldoet al aan de genoemde criteria. De overige therapeuten krijgen een periode van zes jaar (tot 1 januari 2017) om alsnog aan deze eisen te voldoen.
In het overgangstraject naar 2017 zal de therapeut inzichtelijk moeten maken dat hij of zij is gestart met een HBO-bachelor opleiding met medische- of psychosociale basiskennis met het oog op het tijdig behalen van een diploma, óf dat hij gestart is met de procedure tot het behalen van het certificaat Erkenning van Verworven Competenties (EVC). Is dit niet het geval dan kan dit vanaf kalenderjaar 2012 consequenties hebben voor de vergoedingen van diens behandelingen.
Nieuwe instroom
Voor nieuwe instroom van therapeuten geldt het overgangstraject niet. Alle therapeuten die niet eerder door UVIT zijn vergoed en vanaf 1 januari 2011 lid worden van een koepelorganisatie dienen op het moment van inschrijving te voldoen aan de in de bijlage genoemde criteria om voor vergoeding door UVIT in aanmerking te komen. Zij kunnen niet deelnemen aan het overgangstraject naar 2017.
Nieuwe alternatieve verenigingen die zich aanmelden bij een koepelorganisatie dienen altijd kenbaar te worden gemaakt bij UVIT. UVIT behoudt zich het recht voor om die verenigingen die niet aansluiten bij de visie en gedachtelijn van UVIT uit te sluiten van vergoeding.
Wat verwachten wij van de koepels?
Graag wil UVIT samen met de koepelorganisaties het traject ingaan naar 2017. Doel is de kwaliteit van de alternatieve zorg te borgen en transparantie te bieden aan de patiënten c.q. verzekerden van UVIT die gebruikmaken van alternatieve zorg. Stap voor stap willen wij de eisen aan de (voor)opleidingen van de therapeuten aanscherpen met als doel het borgen van de kwaliteit van de alternatieve zorg.
Wat verwachten wij van u als koepelorganisatie?
I. Informatie en transparantie over:
de aangesloten alternatieve beroepsverenigingen;
de hoofdstroming(en) waartoe de aangesloten alternatieve verenigingen behoren (…);
per vereniging de NAW-gegevens van de geregistreerde therapeuten met AGB-codes (individueel en praktijk);
opleiding van vereniging op HBO-bachelor niveau zoals in punt II van de bijlage “Kader UVIT-toetsingscriteria vergoeding alternatieve zorg”.
II. Borging van:
de kwaliteit van de alternatieve beroepsopleiding (…);
klachtregeling en onafhankelijk (operationeel) tuchtrecht;
een beroepsaansprakelijkheidsverzekering bij de individuele therapeuten.
III. AGB-codes individu en praktijk
(…)
V. Managementinformatie
Indien opgevraagd door UVIT stelt de koepelorganisatie gegevens beschikbaar ten aanzien van een mogelijke materiële controle. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een jaarverslag van klacht- en tuchtzaken.
In de afgelopen periode is er door UVIT en door de koepelorganisatie veel werk verricht om te realiseren wat nu is bereikt. Graag wil UVIT met u als koepelorganisatie dit traject verder doorlopen en vragen wij uw commitment met de afspraken zoals in deze brief en bijlage beschreven.