Uitspraak
RECHTBANK GELDERLAND
eiseres in het incident tot tussenkomst, althans voeging,
advocaat mr. A.C.M. Fischer-Braams te Rijswijk.
1.De procedure
- de dagvaarding
- de conclusie van antwoord van de provincie
- de incidentele conclusie tot primair tussenkomst en subsidiair voeging aan de zijde van de provincie van Besix
- de mondelinge behandeling
- de pleitnota van Ballast Nedam
- de pleitnota van de provincie
- de pleitnota van Besix.
2.De feiten
ontwerp, de voorzieningenrechter) nader omschreven. De inhoud gaat verder dan alleen “ de maakbaarheid” aantonen.
de inschrijving van Ballast Nedam is geanonimiseerd en tijdens de beoordeling betiteld als Inschrijving/Inschrijver D, de voorzieningenrechter):
KW2:De bouwfasering voor de sleufkistmethode ten behoeve van de realisatie van KW2 is onvoldoende inzichtelijk gemaakt en de maakbaarheid en technische uitvoerbaarheid ervan zijn niet aangetoond.
KW2:De bouwmethode en bouwfasering voor de waterkelders/trappenhuizen zijn onvoldoende inzichtelijk gemaakt en de maakbaarheid en technische uitvoerbaarheid ervan zijn niet aangetoond:
KW2:De haalbaarheid van een bemaling voor de realisatie van de waterkelders binnen een sleufkist is niet aangetoond.
KW2:Het Constructief Ontwerp voor de hoofddraagconstructie van KW2 ter plaatse van de toeritten is onvoldoende inzichtelijk gemaakt en de maakbaarheid en technische uitvoerbaarheid ervan zijn niet aangetoond:
KW2:De brandwerendheid is niet aangetoond (eis SES-01024).
Geluidsschermen:De geluidsschermen (met uitzondering van het scherm bij Kattenberg nr. 3 t/m 31) voldoen niet aan de vereiste levensduur van vijftig jaar (eis SES-01139).
KW2:Afwijkend op het Plan van Aanpak (ref. [1]) volgt op basis van de antwoorden in ref. [2], ref. [9] en ref. [12] dat een ontlastsleuf wordt toegepast aan beide zijden van de sleufkist. Dit heeft grote consequenties voor het ruimtebeslag, de bereikbaarheid (tijdelijke wegen), bouwhinder, grondverzet, planning, risico’s, etc., die in het originele plan niet zijn voorzien;
KW2:Afwijkend op het Plan van Aanpak (ref. [1]) wordt in de antwoorden van ref. [11] aangegeven dat er geen brandwerende bekleding wordt toegepast en dat de toe te passen bekleding alleen een esthetisch doel heeft. In het Constructief Ontwerp van ref. [1] wordt meerdere malen aangegeven dat brandwerende bekleding op de wanden en onderkant dekken van KW2 wordt toegepast;
KW2:Afwijkend op het Plan van Aanpak (ref. [1]) wordt in het antwoord van ref. [2], aangegeven dat de waterkelders/trappenhuizen in twee bouwputten worden uitgevoerd in plaats van één bouwput, zoals aangegeven in het Constructief Ontwerp van ref. [1]. Uitvoering in twee bouwputten kan effect hebben op aspecten als bereikbaarheid, bouwhinder, risico’s, etc., die in het originele plan niet zijn voorzien;
KW2:Afwijkend op het Plan van Aanpak (ref. [1]) wordt in de antwoorden op de vragen een herziene versie van de bijlage 11 uit het Plan van Aanpak (“Notitie Geotechnische Beschouwingen”) als bijlage D (ref. [6]) toegevoegd. Hierin zou volgens ref. [2] de bouwfasering zijn aangepast in de tekst en de figuur. In deze nieuwe bijlage 11 blijken echter meerdere aanpassingen te zijn gedaan door het gehele document.
3.Het geschil
4.De beoordeling
in het incident tot tussenkomst, althans voeging van Besix
de Inschrijver […] op het niveau van een voorlopig ontwerp (VO) inzicht [dient] te geven van de kunstwerken door middel van berekeningen en tekeningen, waarbij het ontwerp inclusief de bouwmethode, de bouwfasering en de maakbaarheid in relatie tot de omgeving naar voren komen en met inzet van welk materieel dit gaat geschieden. Toegelicht dient te worden hoe een goede kwaliteit van een robuuste constructie geborgd wordt gedurende alle fasen van het kunstwerk, zonder dat de omgeving hiervan nadelige invloed ondervindt en waarbij rekening wordt gehouden met alle aspecten, zoals vormgeving, brandwerendheid, veiligheid, geluid(sreductie), beheer en onderhoud, de waterhuishouding en kabels en leidingen. Per kunstwerk dienen de berekeningen en tekeningen te worden vergezeld door maximaal 10 pagina’s toelichting op A4 formaat.”. Bij de beantwoording van de vraag welke uitleg aan dit deel van paragraaf 5.2.1 dient te worden gegeven dient eveneens te worden betrokken hetgeen in de in totaal zes nota’s van inlichtingen is weergegeven, meer in het bijzonder het antwoord op de vragen 41, 157, 298, 299 en 391. Bij de beantwoording van die vragen is meerdere malen verwezen naar hetgeen is bepaald in paragraaf 5.2.1. Uit het bevestigende antwoord op vraag 41 (Dient het gevraagde in de Inschrijfleidraad te worden aangevuld met het gestelde in artikel 5 lid 3 van de Basisovereenkomst?) blijkt dat de Inschrijfleidraad is aangepast (zie paragraaf 5.2.1), dat het constructief ontwerp op maakbaarheid wordt getoetst en dat als het ontwerp niet technisch uitvoerbaar is de betreffende inschrijving tot uitsluiting leidt. Op vraag 157 (Kan de aanbesteder de definitie van het constructief ontwerp voor de aanbieding nader verduidelijken?) is geantwoord dat het constructief ontwerp nader is toegelicht in paragraaf 5.1.2 van de inschrijvingsleidraad. In het antwoord op vraag 298 is toegelicht dat op basis van het constructieve ontwerp een aanbieding ongeldig kan worden verklaard en dat indien een inschrijving niet voldoet aan de gestelde eisen een inschrijver voorafgaand aan het openen van envelop 2 de mogelijkheid wordt geboden om de vragen van de opdrachtgever te beantwoorden. In het antwoord op vraag 299 is weergegeven dat de gevraagde berekeningen slechts op het niveau van een voorlopig ontwerp inzicht hoeven te geven. Tot slot wordt op vraag 391 (Waarom worden er ook berekeningen gevraagd en kan niet worden volstaan met dwarsdoorsneden?) door de aanbestedende dienst geantwoord dat het gevraagde gewenst is om een zo goed en objectief mogelijk oordeel over het plan van aanpak en de aspecten van de EMVI te geven.
In figuur 5-1 zijn de eerste drie bouwfasen standaard binnen de bouwmethode met de Rollenschlittenbox. De fasen daarna zijn innovatief. Er moeten duidelijke afspraken worden gemaakt over de verantwoordelijkheden bij deze uitvoeringsmethode. (…) De Rollenschlittenbox wordt toegepast op een innovatieve manier. (…) Het aanbrengen en aansluiten van dit anker op de wanden is een knelpunt in de fasering. (…) Op het moment dat er langs de sleuf tijdelijke wegen liggen is het niet eenvoudig/mogelijk deze anker aan te brengen. (…)
816,00