ECLI:NL:RBGEL:2015:7598

Rechtbank Gelderland

Datum uitspraak
30 september 2015
Publicatiedatum
7 december 2015
Zaaknummer
282971
Instantie
Rechtbank Gelderland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Burenrecht en misbruik van bevoegdheid bij erfgrensgeschillen

In deze zaak, behandeld door de Rechtbank Gelderland op 30 september 2015, gaat het om een geschil tussen de Stichting Dienst Landbouwkundig Onderzoek en een besloten vennootschap over de verwijdering van een haag die te dicht bij de erfgrens is geplant. De eisers in conventie, die ook de verweerders in reconventie zijn, vorderen de verwijdering van deze haag. De rechtbank oordeelt dat er geen sprake is van misbruik van bevoegdheid zoals bedoeld in artikel 3:13 BW. Dit betekent dat de eisers in conventie hun vordering kunnen doorzetten zonder dat zij in strijd handelen met de wet.

De rechtbank laat de eisers in conventie toe tot bewijslevering met betrekking tot hun stellingen over drie andere coniferen en twee uitzichtgevende ramen. Dit houdt in dat de rechtbank de mogelijkheid openlaat voor verdere bewijsvoering over andere aspecten van het geschil. De procedure is gestart met een dagvaarding en een conclusie van antwoord, waarna de rolrechter heeft besloten om een comparitie te gelasten. Tijdens deze comparitie zal de rechtbank inlichtingen vragen en onderzoeken of partijen het eens kunnen worden over de geschilpunten.

De rechtbank heeft op 6 november 2015 een comparitie van partijen bevolen, waarbij partijen bijgestaan moeten worden door hun advocaten. De rechtbank benadrukt dat partijen goed voorbereid moeten zijn en dat de mogelijkheid van een schikking of inschakeling van een mediator aan de orde kan komen. De zitting eindigt met een aantal formaliteiten, en de rechtbank houdt verdere beslissingen aan tot na de comparitie.

Uitspraak

vonnis

RECHTBANK GELDERLAND

Team kanton en handelsrecht
Zittingsplaats Arnhem
zaaknummer / rolnummer: C/05/287286 / HA ZA 15-437/827
Vonnis van 30 september 2015
in de zaak van
de stichting
STICHTING DIENST LANDBOUWKUNDIG ONDERZOEK,
statutair gevestigd te Wageningen,
eiseres,
advocaat mr. F.A.M. Knüppe te Arnhem,
tegen
de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
[gedaagde],
Tevens handelende onder de naam [bedrijfsnaam] en [bedrijfsnaam] B.V.,
statutair gevestigd en kantoorhoudende te [woonplaats] ,
gedaagde,
advocaat mr. J.J.J. de Rooij te Tilburg.

1.De procedure

1.1.
Het verloop van de procedure blijkt uit:
- de dagvaarding
- de conclusie van antwoord.
1.2.
Vervolgens heeft de rolrechter de zaak aangehouden om te beslissen of een comparitie zal worden gelast.

2.De overwegingen

2.1.
De rechtbank zal een comparitie bevelen om inlichtingen over de zaak te vragen en om te onderzoeken of partijen het op een of meer punten met elkaar eens kunnen worden.
2.2.
De rechtbank wijst erop dat zij uit een niet verschijnen van een partij ter comparitie de gevolgtrekkingen - ook in het nadeel van die partij - kan maken die zij geraden zal achten.
2.3.
De behandeling van de zaak ter comparitie zal in beginsel de volgende onderwerpen bevatten. De rechter zal beginnen met een aantal formaliteiten. Vervolgens zal de rechter zo nodig vragen stellen over de feiten en over de standpunten van partijen waarin inzicht moet bestaan om tot een oordeel te kunnen komen.
2.4.
In beginsel wordt ter comparitie aan de raadslieden van partijen de gelegenheid geboden de juridische standpunten van partijen nader toe te lichten. Daarbij mag gebruik worden gemaakt van beknopte spreekaantekeningen. Uitgebreide mondelinge en schriftelijke uiteenzettingen zullen echter niet worden toegestaan.
2.5.
Van de verklaringen ter zitting zullen geen ondertekende weergaven in het proces-verbaal worden opgenomen. Naast een verkort proces-verbaal worden de griffiersaantekeningen in het dossier bewaard.
2.6.
Op de comparitie zal, eventueel aan de hand van een voorlopig oordeel over de zaak, worden nagegaan hoe de verdere gang van de procedure moet zijn. Daarbij kan ook de mogelijkheid van een schikking of inschakeling van een mediator aan de orde komen. Partijen moeten er op voorbereid zijn, dat de rechtbank een mondeling tussenvonnis kan wijzen. De zitting eindigt met een aantal formaliteiten.

3.De beslissing

De rechtbank
3.1.
beveelt een verschijning van partijen, bijgestaan door hun advocaten, voor het geven van inlichtingen en ter beproeving van een minnelijke regeling op de terechtzitting van mr. J.R. Veerman in het gerechtsgebouw te Arnhem aan Walburgstraat 2 - 4 op
vrijdag 6 november 2015van
11:00tot
13:00uur,
3.2.
bepaalt dat de partijen dan vertegenwoordigd moeten zijn door iemand die van de zaak op de hoogte is en hetzij rechtens hetzij op grond van een bijzondere schriftelijke volmacht bevoegd is haar te vertegenwoordigen,
3.3.
houdt iedere verdere beslissing aan.
Dit vonnis is gewezen door mr. R.J.B. Boonekamp en in het openbaar uitgesproken op 30 september 2015.
FORMULIER DATUMBEPALING
Lokale instructie aan concipiënt, bijv:
Instructies aan de concipiënt: print dit formulier uit en lever het samen met het griffiedossier en de uitspraak in bij de griffiemedewerker die met de datumbepaling is belast.
Na het uitprinten mag je dit formulier verwijderen uit dit bestand. Het moet in ieder geval zijn verwijderd in de definitieve versie van de uitspraak, die wordt opgeslagen in de map met uitgesproken vonnissen.
Standaardtekst waarbij via de wizard gegevens uit de beslissing worden ingevuld (zaaknummer hoeft niet omdat dat al in de koptekst staat):
LET OP: het bestand "formulier datumbepaling 2" is nodig omdat daarin andere velden worden gebruikt.
Uitspraak: 30 september 2015
Rechter zitting: mr. J.R. Veerman
Plaats zitting: gerechtsgebouw
Als de hierna vermelde documentvariabelen uit dit formulier worden verwijderd, moeten ze ook uit het variabelenoverzicht worden verwijderd om te voorkomen dat ze later als niet ingevulde variabelen problemen opleveren (knop Invoegen documentvariabelen op de werkbalk Justword Beheer, klik op huidige document, klik op te overbodige variabelen en dan op Verwijderen)
Standaardtekst te gebruiken door rechtbanken die het verhinderdagensysteem hanteren:
Roldatum opgave verhinderdata: [datum_rol_1]
Verhinderdata van [zitting1_eerste_maand] tot [zitting1_laatste_maand]
Zitting op: [zitting1_dag]
Duur zitting: [zitting1_duur]
Standaardtekst te gebruiken door rechtbanken die systeem direct datumbepaling hanteren (te verwijderen als dit formulier dan juist is bedoeld voor instructies van de concipiënt aan een andere medewerker die de datum moet vaststellen):
Datum zitting: 6 november 2015 van 11:00 tot 13:00
Hier lokale instructies opnemen t.b.v. de ontvanger van dit formulier. Let op dat dit formulier voor alle soorten zittingen wordt gebruikt. Bijvoorbeeld:
Zittingzaal: groot / klein
Bijstand parketpolitie: ja / nee
Dienstwagen reserveren: ja / nee
Wensen ivm griffier:
Wensen ivm termijn waarop zitting gepland wordt:
Wensen ivm duur zitting:
Overige wensen / instructies: