2.3.Partijen hebben een langlopend geschil over het gebruik van de onroerende zaken van [eiseres]. Om de tussen hen bestaande geschillen te beëindigen, hebben partijen bij notariële akte van 10 maart 2009 een vaststellingsovereenkomst gesloten. In deze notariële akte is, voor zover van belang, het volgende opgenomen.
In aanmerking nemende dat:
(…)
XII. het ambtelijk voorstel van de gemeente tot wijziging van de vigerende bestemmingsplannen als volgt luidt:
Agrarisch bedrijf en paardenhouderij
(…)
De inkomensverhouding, het ruimtegebrek en de wens van de familie [eiseres] om in de bedrijfsactiviteiten de nadruk te leggen op de paardenfokkerij/-houderij, zal tot uitdrukking komen in de wijze van bestemmen. Het gehele perceel zal, zoals ook nu het geval is, de bestemming “Agrarisch met landschapswaarden” krijgen. Binnen het bouwperceel zal de aanduiding “paardenhouderij” (ph) worden toegevoegd. Hiermee is het mogelijk om binnen het bouwperceel een paardenhouderij te voeren. De paardenhouderij is nadrukkelijk productiegericht. Dat wil zeggen: een paardenhouderij waar uitsluitend handelingen aan en/of met paarden worden verricht die primair gericht zijn op het voortbrengen, africhten en trainen en verhandelen van paarden. Het fokken van paarden is een agrarische activiteit, waarvoor geen specifieke functieaanduiding is vereist.
De gronden waarop de hal in eerste instantie is voorzien en de huidige buitenbak is gelegen komen in het nieuwe bestemmingsplan buiten het bouwperceel te vallen. Dit betekent dat deze gronden weer een agrarische functie moeten kunnen vervullen en bebouwing niet is toegestaan.
Manegeactiviteiten
De buitenbak en het gedeelte van de te bouwen hal waar de manegeactiviteiten plaatsvinden krijgen de aanduiding “manege” (ma). Alleen binnen deze begrensde delen zijn manegeactiviteiten toegestaan. Op de kaart wordt het begrensde deel duidelijk weergegeven. Onder manegeactiviteiten wordt verstaan: het bedrijfsmatig geven van gelegenheid tot het beoefenen van de paardensport.
De locatie van de buitenbak zal met een aanduiding op de plankaart worden aangegeven. De buitenbak zal tevens de aanduiding “manege” krijgen. De paardenbak zal buiten het agrarisch bouwperceel worden gesitueerd om te voorkomen dat er eventueel in de toekomst te dicht op de Verwoldseweg wordt gebouwd.
(…)
Partijen gaan akkoord met de ambtelijke voorgestelde wijziging van de vigerende bestemmingsplannen, waarvan de concepttekening de dato twaalf december tweeduizend acht (12-12-2008) (bijlage 1) aan deze akte is gehecht. De wijziging behelst een verlegging van het bouwvlak ten behoeve van de te realiseren overdekte hal en buitenbak van het westelijke gedeelte naar het oostelijke gedeelte van de [eiseres]-percelen. De perceelsgedeelten die resteren na verlegging van het bouwvlak en de buitenbak (aan de westzijde van de [eiseres]-percelen), die in streeparcering op bijlage 1 zijn weergegeven, zullen alleen worden gebruikt voor agrarische doeleinden conform de vigerende bestemming. Op deze perceelsgedeelten, in streeparcering aangeduid, zal op geen enkele wijze opslag plaatsvinden van (al dan niet agrarische) producten of diervoerders van welke aard dan ook. Bestemmingswijziging zal plaatsvinden conform het ambtelijk voorstel van de gemeente zoals hieronder omschreven.
[eiseres] verplicht zich tot het doortrekken van de bestaande wal op het perceel, (…), tot de huidige inrit aan de [adres] ten behoeve van de oversteek naar het weiland aan de [weiland] (…), zodanig dat een in-/uitrit van twee meter vijftig centimeter (2,50 meter) overblijft ten behoeve van de doorgang voor personen en paarden en sporadisch tractoren, louter en alleen voor agrarisch onderhoud van het bovengenoemde weiland ten behoeve van maaien en mesten. Het is [eiseres] verboden deze in-/uitrit anders te gebruiken dan hierboven omschreven.
(…)
9. Het weiland aan de [adres] (…) zal alleen worden gebruikt voor agrarische doeleinden. Op dit perceel zal op geen enkele wijze opslag plaatsvinden van (al dan niet agrarische) producten of diervoeders van welke aard dan ook. Dieren mogen wel worden bijgevoerd, echter op een zodanige wijze dat dit niet leidt tot beeldverstorende of stankveroorzakende gevolgen.
(…)
11. Deze overeenkomst is tot stand gekomen onder de opschortende voorwaarde dat het bouwplan met inachtneming van het door de raad van de gemeente Lochem vast te stellen bestemminsplan conform het ontwerp van burgemeester en wethouders (conform het ambtelijk voorstel als verwoord in de considerans) is gerealiseerd.
(…)
13. Indien [eiseres] casu quo de gebruikers van de [eiseres]-percelen haar/hun verplichtingen uit de artikelen 1,2,3,5,6,7,8, en 9 niet nakomt/nakomen, verbeurt/verbeuren zij per overtreding een boete van vijfhonderd euro (€ 500,00) per dag waarop de overtreding plaatsvindt met een maximum van een honderd vijftig duizend euro (€ 150.000,00), onverminderd het recht van de buren om in rechte nakoming en schadevergoeding te vorderen. (…)
16. Deze overeenkomst geldt als een vaststellingsovereenkomst in de zin van artikel 7:900 van het Burgerlijk Wetboek.