De feiten
1.1 Als enerzijds gesteld en anderzijds niet of in onvoldoende mate weersproken, alsmede op grond van overgelegde producties, voor zover niet betwist, wordt uitgegaan van het volgende.
1.2 [eiser]., geboren op [geboortedatum] en derhalve thans 24 jaar oud, is op of omstreeks 4 februari 2008 op basis van een arbeidsovereenkomst voor de duur van twaalf maanden gedurende 38 uur per week in dienst getreden van Grand café One. [eiser]. was werkzaam in de functie Gastheer tegen een laatstelijk salaris van € 1.400,= netto per maand exclusief 8% vakantietoeslag.
1.3 Partijen zijn overeengekomen dat overuren in beginsel niet worden vergoed, doch dat aan het einde van het kalenderjaar mogelijk, afhankelijk van het gerealiseerde bedrijfsresultaat, aan [eiser]. enige compensatie zou worden geboden voor de gemaakte overuren.
1.4 Grand café One is één van de ondernemingen onder het beheer van [persoonsnaam] Management B.V., de persoonlijke houdstervennootschap van de heer [beheerder Grand café One] (hierna: “[beheerder]”).
1.5 Grand café One is gevestigd te Zwijndrecht aan de Passage 1 en begin februari 2008 gestart. [beheerder] heeft de leiding over het café in handen gegeven van de ouders van [eiser]., te weten de heer [vader eiser] (hierna: “[vader eiser]”) en mevrouw [moeder eiser] (hierna: “[moeder eiser]”). Naast voornoemde personen waren ook de partner van [eiser]., zijn broer en diens partner in Grand café One werkzaam. De onderneming werd derhalve feitelijk door de [familie eiser] gedreven. Naast de [familie eiser] was de heer [kok Grand café One] bij Grand café One werkzaam als kok.
1.6 De urenverantwoording van het personeel van Grand café One werd eenmaal per week door [vader eiser] per mail aan [beheerder] verzonden. [vader eiser] verzorgde voor het gehele personeel de registratie en administratie van hun uren.
1.7 Nadat [beheerder] in de loop van de maand mei 2008 constateerde dat de personeelsbezetting gerelateerd aan de omzet in zijn visie te hoog was, heeft hij in de week van 26 mei 2008 de urenverantwoording gecontroleerd aan de hand van de in- en uitschakeltijden van de alarminstallatie waarmee het pand van Grand café One is beveiligd. Uit deze controle bleek dat er op naam van [eiser]., [moeder eiser] en [vader eiser] werktijden waren genoteerd op tijdstippen dat het alarm was ingeschakeld. De in- en uitschakeltijden van het alarm stemden op diverse werkdagen niet overeen met de opgegeven aanvang- en eindtijden van [eiser]., [moeder eiser] en [vader eiser] Er zou zijn doorgewerkt nadat het alarm in het pand was ingeschakeld, en de werkdag zou zijn begonnen voordat het alarm in het pand was uitgeschakeld.
1.8 Naar aanleiding van deze bevindingen is er op 2 juni 2008 overleg geweest tussen de procuratiehouder van [beheerder] Management B.V., de heer [procuratiehouder], en [vader eiser] in welk gesprek [vader eiser] om een uitleg is gevraagd.
1.9 Omdat [beheerder] van mening was dat er door [vader eiser] geen bevredigende uitleg werd gegeven, is besloten om [vader eiser], [moeder eiser] en [eiser]. op staande voet te ontslaan. Aan hen is op 3 juni 2008 in Grand café One een ontslagbrief met bijlagen overhandigd. De ontslagbrief van [eiser]. bevat de volgende passage:
“Uit de na controle van de per e-mail aangeleverde urenlijsten over de weken 18 t/m 21 en de uitdraaien van de meldkamer betreffende de (gecertificeerde) in en uit schakeltijden van het alarmsysteem is er onomstotelijk vast komen te staan dat U bewijsbaar heeft samengespannen met de medewerkers de heer [vader eiser] en de mevrouw [moeder eiser] met als doel het malverseren c.q. over declareren van de gewerkte uren van U en de voor genoemde medewerkers.
Wij hebben uw leidinggevende diverse malen verzocht om opheldering verzocht, tot op heden mocht geen sluitende verklaring van zijn zijde ontvangen, derhalve ben ik dan ook genoodzaakt om U en de bovengenoemde medewerkers per heden 3 juni 2008 op staande voet te moeten ontslaan met als reden (uren) malversatie in dienstbetrekking, tevens deel ik U mede dat U per heden een toegangsverbod krijgt opgelegd voor de toegang van al onze (horeca) onderneming(en). (…)”
De bijlagen betreffen overzichten van de opgegeven werktijden van het personeel van Grand café One, de in- en uitschakeltijden van het alarm en de dagomzetten vanaf dinsdag 29 april 2008 tot en met zondag 25 mei 2008.
1.10 [eiser]. heeft zich vervolgens bij brief van zijn gemachtigde gedateerd 11 juni 2008 beroepen op de vernietigbaarheid van het gegeven ontslag, aanspraak gemaakt op doorbetaling van zijn loon en mededeling gedaan van zijn beschikbaarheid om de overeengekomen arbeid te verrichten.
1.11 [beheerder] heeft in de dagen na het ontslag op staande voet geconstateerd dat er geen contant geld in de kassa aanwezig. De gemachtigde van Grand café One heeft daarop in een brief van 13 juni 2008 [eiser]. gesommeerd om de in zijn bezit zijnde kassagelden, bijbehorende kassabonnen, inkoopbonnen, ontbrekende urenadministratie, inkooppassen van diverse groothandels, de bankpas met betrekking tot de bankrekening van Grand café One, keukeninventaris, sleutels van het pand en bedrijfskleding te retourneren.
1.12 Het aanwezige kasgeld is aangewend als voorschot op de salarissen over de maand mei 2008 voor [vader eiser], [moeder eiser] en [eiser]., omdat [beheerder], ondanks verzoeken daartoe, talmde met de uitbetaling van het salaris. De kassabonnen, inkoopbonnen, bankpas, en sleutels van het pand zijn aan Grand café One geretourneerd. De bedrijfskleding is niet teruggegeven. Partijen verschillen van mening over de eigendom van bepaalde keukenattributen. Tevens verschillen partijen van mening over de omvang van de keukeninventaris en het al dan niet ontbreken van bepaalde zaken in die inventaris na het vertrek van de [familie eiser] uit de zaak.
1.13 [eiser]. heeft ter zitting verklaard na het ontslag op staande voet nog geen ander werk te hebben aanvaard.