Uitspraak
RECHTBANK Den Haag
1.De procedure
- de akte uitlaten, tevens inhoudende akte eisvermeerdering van [eiser] van 6 november 2024;
2.De feiten
Gezien het vermoeden van schadeherstel heeft een collega met een lakdiktemeter de carrosserie opgemeten. Het bleek dat de auto rechtsachter schadeherstel heeft gehad. De rechterzijkant achter bleek hierbij, gezien de lakdikte van meer dan 236 um of dikker tot 830 um, duidelijk overgespoten. Hetgeen onze eerste visuele waarneming bevestigd.
3.Het geschil
4.De verdere beoordeling
In het kader van het beroep op dwaling:
Heeft de auto schadeherstel gehad? Zo ja, waar en hoe heeft u dit kunnen constateren?
Wat is de (mogelijke) oorzaak van de schade aan de auto?
Hoe zou u de omvang van de schade kwalificeren op een schaal van 1 tot 5, waarbij 1 zeer gering is, 2 gering, 3 niet gering en niet aanzienlijk, 4 aanzienlijk en 5 zeer aanzienlijk? Graag uw antwoord motiveren.
Staat de auto als schadeauto geregistreerd? Zo ja, wat betekent dit?
Zijn er nog andere punten die u in dit verband naar voren wilt brengen waarvan de rechter volgens u kennis moet nemen bij de verdere beoordeling?
Zijn de gebreken die CED heeft geconstateerd in het rapport van 22 juni 2022 waarneembaar? Wilt u daarbij eveneens het volgende betrekken:
Voor zover de gebreken waarneembaar zijn, zijn dit gebreken die volgens u normaal zijn bij een Bentley van dit type, uit 2014 met een kilometerstand van 105.922?
Zijn er nog andere punten die u in dit verband naar voren wilt brengen waarvan de rechter volgens u kennis moet nemen bij de verdere beoordeling?"
7. ADMINISTRATIEF ONDERZOEK
8.CONCLUSIE/RESUMÉ
Aan de hand van de ons verstrekte informatie, de gesprekken met betrokken partijen, het eigen onderzoek en de inspectie van de diverse onderdelen zijn wij, aan de hand van de vragen van de rechtbank, tot de volgende conclusies gekomen:
5.2. De slijtage en oxidatie van het remsysteem. Als gevolg van het langdurig buiten stilstaan van de auto is het remsysteem door oxidatie aangetast. Deze schade had eiser - als goed bewaarder en goed eigenaar - kunnen voorkomen door de auto binnen te bewaren. Deze schade is dus als gevolg van nalatigheid van eiser zelf ontstaan en dient aldus buiten beschouwing te worden gelaten nu deze ten tijde van verkoop niet aanwezig was, althans dient tot uitdrukking te worden gebracht in het rapport dat de oorzaak zeer waarschijnlijk dan wel mogelijkerwijs is gelegen in het feit dat de auto ruim twee jaar buiten is bewaard en niet deugdelijk is onderhouden."
Reactie 5.2:Wij delen uw mening, dat indien het voertuig binnen was gestald er geen oxidatie van het remsysteem zou zijn ontstaan;"