Uitspraak
Rechtbank DEN HAAG
1.Het onderzoek ter terechtzitting
2.De tenlastelegging
Hij op of omstreeks 26 augustus 2024 te Leidschendam, gemeente Leidschendam-Voorburg,
althans in Nederland, tezamen en in vereniging met een of meer anderen, althans alleen, ter
voorbereiding van het/de te plegen misdrijf/misdrijven, te weten het opzettelijk stichten van een brand en/of het teweeg brengen brengen van een ontploffing waarbij levensgevaar en/of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor (een) ander(en) en/of gemeen gevaar voor goederen te duchten is (artikel 157 Wetboek van Strafrecht), opzettelijk een of meer voorwerp(en) en /of stof(fen) en/of vervoermiddelen, te weten (onder meer)
- een van gestolen en/of valse kentekenplaten voorzien (gestolen) voertuig (Ford KA) en/of
- 2 improvised explosive devices en/of
- een batterij en/of accu en/of
- handschoenen
kennelijk bestemd tot het begaan van dat/die misdrijf/misdrijven, heeft verworven en/of
vervaardigd en/of ingevoerd en/of voorhanden heeft gehad;
hij op of omstreeks 26 augustus 2024 te Leidschendam, gemeente Leidschendam-Voorburg,
althans in Nederland, tezamen en in vereniging met een of meer anderen, althans alleen,
een of meerdere wapen(s) van categorie II, onder 7 van de Wet wapens en munitie, te weten (twee)improvised explosive device(s), zijnde een of meerdere voorwerp(en) bestemd voor het treffen van personen of zaken door vuur of door middel van ontploffing voorhanden heeft gehad;
hij op of omstreeks 26 augustus 2024, te Leidschendam, gemeente Leidschendam-Voorburg, althans in Nederland, tezamen en in vereniging met een of meer anderen, althans alleen (van) een Ford KA en/of kentekenplaten met daarop de combinatie [kenteken 1] en/of kentekenplaten met daarop de combinatie [kenteken 2] , althans een of meer voorwerpen
- de werkelijke aard, de herkomst, de vindplaats, de vervreemding en/of de
verplaatsing heeft verborgen en/of heeft verhuld, dan wel
- heeft verborgen en/of heeft verhuld wie de rechthebbende(n) op dat /die
voorwerp(en) was/waren, en/of
- heeft verborgen en/of heeft verhuld wie dat/die voorwerp(en) voorhanden
had(den)
- heeft verworven, voorhanden heeft gehad, heeft overgedragen, heeft omgezet,
en/of
- gebruik heeft gemaakt
vermoeden dat dat/die voorwerp(en) - onmiddellijk of middellijk - afkomstig was/waren uit enig (eigen) misdrijf.
3.De bewijsbeslissing
2 en 3 tenlastegelegde feiten.
Wij zagen dat de Ford Ka te Leidschendam de Bovenmeerweg op reed. Vervolgens zagen wij dat de deur van de Ford Ka aan bestuurderszijde, werd geopend tijdens het rijden. Wij zagen dat de bestuurder een rode boodschappentas in de richting van de daar gelegen sloot wierp en dat deze tas in de berm terechtkwam.
Na enkele honderden meters zagen wij dat de Ford Ka tot stilstand kwam.
Ik zei vervolgens tegen de bestuurder dat hij uit het voertuig moest stappen.
De bestuurder bleek later te zijn: [verdachte] , geboren op [geboortedatum] 2005 te [geboorteplaats] . Na enkele minuten zagen wij dat een paar honderd meter terug een politievoertuig tot stilstand kwam in de directe omgeving, alwaar de bestuurder de eerder genoemde rode tas, uit de betrokken Ford Ka had gegooid. Wij hoorden via de portofoon dat er mogelijk explosieven in deze rode tas werden aangetroffen. Op de achterbank van de Ford Ka zagen wij een kentekenplaat liggen voorzien van kenteken [kenteken 2] . Hierop kregen wij via onze portofoon te horen dat dit kenteken hoorde bij een zwarte Ford Ka en dat deze Ford Ka van diefstal afkomstig zou zijn.
Vervolgens hebben wij de desbetreffende Ford Ka en voornoemde kentekenplaten in beslag genomen.
Op 16 augustus 2024 omstreeks 16:00 uur heb ik de auto achter mijn woning te Beverwijk in een parkeervak geparkeerd. Ik heb de auto afgesloten door middel van de handzender op de sleutel. Op 17 augustus 2024 omstreeks 12:00 uur zag ik dat de auto daar niet meer stond.
- Wat is de chemische samenstelling?
- Is dit een explosieve stof en zo ja welke?
- Vallen deze explosieve constructies onder de Wet wapens en munitie?
- Wat zijn de gevaren voor goederen en personen als deze explosieve constructies tot ontploffing komen?
De doffe, donkergrijze poeders van (AAQR4879NL en AAQR4880NL monsters uit pakket 01 en pakket 02) betreffen pyrotechnisch mengsels op basis van kaliumperchloraat, kaliumnitraat en aluminiumpoeder. Pyrotechnische mengsels met deze chemische samenstelling, het waargenomen brandgedrag en dit uiterlijk (poeder) zijn nader te typeren als 'flitspoeder'. Flitspoeder is een krachtige explosieve stof.
Technisch gezien voldoen dergelijke explosieve constructies aan de definitie van “een voorwerp bestemd voor het treffen van personen of zaken door vuur of door ontploffing” zoals vermeld in artikel 2, lid 1, categorie II, 7° van de Wet wapens en munitie. De explosieve constructies zijn in ieder geval geschikt voor het treffen van personen of zaken door vuur of door middel van ontploffing.
Bij een ontploffing van een met tape omwikkeld pakket met hoeveelheden flitspoeder
- Voor omstanders binnen een afstand van enkele meters (in een vrije baan) is ernstig lichamelijk letsel tot zeer ernstig lichamelijk letsel een gegeven.
- Wanneer er sprake is van rondvliegende scherven/brokstukken van omgevingsmaterialen, is er tot op enkele tientallen meters afstand van de ontploffing (in een vrije baan) nog gevaar voor ernstig lichamelijk letsel tot dodelijk letsel.
- Ook is er binnen tientallen meters gevaar voor (al dan niet permanente) gehoorschade.
Op maandag 26 augustus 2024 om 03:53:31 uur passeerde het voertuig de ANPR-camera gelegen in de Maastunnel te Rotterdam in de richting van zuid naar noord. Het voertuig is dus ongeveer 15 minuten geen ANPR-camera gepasseerd.
Ik heb een opdracht gekregen van iemand die ik ken. Ik kon er rond de 2000 euro mee verdienen. Ik wist dat het illegaal was.
De verdachte negeert vervolgens het stopteken van de politie en gooit tijdens zijn vluchtpoging een boodschappentas van supermarkt Dirk van den Broek in de berm. Op het moment dat de verdachte door de politie wordt aangehouden, reed hij in een gestolen auto, voorzien van twee gestolen kentekenplaten van een andere auto. De kentekenplaat die aan de voorkant van de auto zat, was bevestigd met een tie-wrap, de kentekenplaat die aan de achterkant van de auto zat, was met één schroef aan de bumper vastgemaakt. In de auto treft de politie een kentekenplaat van de gestolen auto aan, een paar werkhandschoenen alsmede een accu waarmee een explosief tot ontploffing kan worden gebracht. Bij de fouillering van de verdachte zijn labels van een paar werkhandschoenen en een bivakmuts aangetroffen.
In de tas die de verdachte in de berm heeft gegooid worden twee pakketjes gevonden met een totaalgewicht van 1,3 kg met twee elektriciteitssnoeren.
€ 2000 – een hoog bedrag – verdienen met een opdracht waarvan hij wist dat deze illegaal was.
Omdat niet is komen vast te staan dat er sprake is geweest van de voor medeplegen vereiste voldoende nauwe en bewuste samenwerking tussen de verdachte en de andere inzittende van de auto, zal de verdachte worden vrijgesproken van het ten laste gelegde medeplegen.
hij op 26 augustus 2024 te Leidschendam, gemeente Leidschendam-Voorburg,
ter voorbereiding van het te plegen misdrijf, te weten het teweegbrengen van een ontploffing waarbij levensgevaar en/of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor anderen en/of gemeen gevaar voor goederen te duchten is (artikel 157 Wetboek van Strafrecht), opzettelijk voorwerpen en een vervoermiddel, te weten
- een van gestolen kentekenplaten voorzien gestolen voertuig (Ford
Ka) en
- 2 improvised explosive devices en
- een accu en
- handschoenen
bestemd tot het begaan van dat misdrijf voorhanden heeft gehad;
hij op 26 augustus 2024 te Leidschendam, gemeente Leidschendam-Voorburg,
wapens van categorie II, onder 7 van de Wet wapens en munitie, te weten twee improvised explosive devices, zijnde voorwerpen bestemd voor het treffen van personen of zaken door vuur of door middel van ontploffing voorhanden heeft gehad;
hij op 26 augustus 2024, te Leidschendam, gemeente Leidschendam-Voorburg, kentekenplaten met daarop de combinatie [kenteken 1] en een kentekenplaat met daarop de combinatie [kenteken 2] , voorhanden heeft gehad, terwijl hij, verdachte, redelijkerwijs moest
vermoeden dat die voorwerpen - onmiddellijk of middellijk - afkomstig waren uit enig misdrijf.
4.De strafbaarheid van het bewezen verklaarde
5.De strafbaarheid van de verdachte
6.De strafoplegging
In het nadeel van de verdachte weegt de rechtbank mee dat hij drie jaar voorafgaand aan de bewezenverklaarde feiten als minderjarige onherroepelijk is veroordeeld voor ernstige strafbare feiten, waaronder straatroven en het bezit van een steekwapen, tot een deels onvoorwaardelijke vrijheidsstraf. Deze veroordeling heeft de verdachte niet ervan weerhouden om zich opnieuw aan strafbare feiten schuldig te maken.
7.De vordering van de benadeelde partij
8.De toepasselijke wetsartikelen
9.De beslissing
18 (ACHTTIEN) MAANDEN;
6 (ZES) MAANDEN, niet zal worden tenuitvoergelegd onder de algemene voorwaarde dat de veroordeelde zich voor het einde van de hierbij op twee jaren vastgestelde proeftijd niet schuldig maakt aan een strafbaar feit;
zolang de reclassering dit nodig vindt, waarbij de veroordeelde zich onder elektronisch toezicht stelt ter nakoming van deze bijzondere voorwaarde;
- ten behoeve van het vaststellen van zijn identiteit medewerking zal verlenen aan het nemen van een of meer vingerafdrukken of een identiteitsbewijs als bedoeld in artikel 1 van de Wet op de identificatieplicht ter inzage aanbiedt;
- medewerking zal verlenen aan het reclasseringstoezicht, bedoeld in artikel 14c, zesde lid, van het Wetboek van Strafrecht, de medewerking aan huisbezoeken en het zich melden bij de reclassering zo vaak en zolang als de reclassering dit noodzakelijk acht daaronder begrepen;