Uitspraak
RECHTBANK Den Haag
1.[eisende partij 1], te [woonplaats 1],2. [eisende partij 2], te [woonplaats 1],
1.De procedure
2.De feiten
Geconstateerd is dat zowel de verdiepingsvloer (hout) als de begane
(…) 3. de 20ste zal opdracht worden gegeven aan een bureau om een fundatieonderzoek in te plannen In wk 42. Hebben jullie hier eventueel aanvullende gegevens voor, zoals historische metingen?
Artikel 6 Staat van de onroerende zaak/Gebruik
Aan de aanwezige eigenaar of diens vertegenwoordiger is gevraagd of er naast gebreken nog andere zaken bekend of belangrijk genoeg zijn om te vermelden ten behoeve van een nieuwe eigenaar. Hierop zijn de volgende bijzonderheden of opmerkingen gemeld: (1) de woning is op staal gefundeerd. De sloot (liep voorheen langs de weg) is gedempt en de rijksweg A4 is aangelegd. Beide aspecten hebben invloed gehad op de fundering. Daardoor is een deel van de woning wat verzakt. Dit is zichtbaar aan de aflopende vloeren, aan de scheuren in de marmeren vloer in de centrale hal en aan scheuren in de muren. Inspecteur: door het dempen van de sloot, kan de grond droger worden en kan de bodem krimpen. Door het opvullen van de sloot kan de druk op de omliggende grond toekomen en kan de bodem stijgen. Welke invloeden er precies zijn opgetreden en in welke mate is (zo op het eerste oog) niet te zeggen.”
4.1 Stabiliteit funderingsconstructie
3.Het geschil
4.De beoordeling
de 20ste zal opdracht worden gegeven aan een bureau om een fundatieonderzoek in te plannen In wk 42. Hebben jullie hier eventueel aanvullende gegevens voor, zoals historische metingen?” Er waren dus al twijfels bij [eisende partij 1] over de staat van de fundering toen hijzelf op 20 oktober 2023 de koopovereenkomst tekende, en dus is voldaan aan het kenbaarheidsvereiste. Dat het funderingsonderzoek voor [eisende partij 1] in feite te laat is uitgevoerd – waardoor hij zich niet meer kon beroepen op de wettelijke bedenktermijn van artikel 7:2 lid 2 BW (die verliep op 28 oktober 2023) of de ontbindende voorwaarde uit artikel 23 van de koopovereenkomst (die verliep op 31 oktober 2023) – komt voor zijn risico.
is er sprake (geweest) van gebreken aan de fundering?” en “
Zijn er (gerepareerde) of (verborgen) scheuren en/of beschadigingen in/aan vloeren, plafonds en/of wanden aanwezig?”. [gedaagde partij] heeft op de zitting bevestigd dat zij in 2010 een scheur in de kelder heeft laten herstellen en in 2013/2014 voegen in de buitgevel zijn hersteld. Volgens [gedaagde partij] ging het om regulier onderhoud. Er zijn – mede gelet op de eerdergenoemde brief van Cunningham Lindsey – geen aanwijzingen dat de werkzaamheden aan de A4 voor verzakkingen en scheuren hebben gezorgd. [gedaagde partij] heeft daarom geen relevantie informatie achtergehouden. Tijdens de bezichtiging heeft de makelaar van [gedaagde partij] op scheuren in de vloer gewezen, zodat daarover geen informatie is achtergehouden. Het is onhandig dat [gedaagde partij] de vragenlijst niet volledig correct heeft ingevuld, maar gelet op de omstandigheden betekent dat niet dat daardoor een mededelingsplicht is geschonden.