Uitspraak
RECHTBANK DEN HAAG
uitspraak van de meervoudige kamer in de zaak tussen
[eiser] ,
Procesverloop
Overwegingen
“gevecht tijdens en vlucht na de gemeenteraadsverkiezingen in 2013”, ondeugdelijk is gemotiveerd. De rechtbank is het met eiser eens dat het begrip politieke overtuiging ruim uitgelegd moet worden. De rechtbank is van oordeel dat het voor de hand ligt dat eisers protest vanwege, al dan niet vermeende, omkoping tijdens gemeenteraadsverkiezingen als een uiting van een politieke overtuiging is te kwalificeren. In het verlengde daarvan heeft verweerder niet voldoende gemotiveerd waarom de autoriteiten in Kameroen het protest niet als uiting van een politieke overtuiging zouden hebben opgevat. Omdat het maken van een geloofwaardigheidsbeoordeling tot het domein en de expertise van verweerder behoort, draagt de rechtbank verweerder op met in achtneming van deze uitspraak opnieuw een beoordeling ten aanzien van de gebeurtenissen in 2013 te maken. Voorgaande betekent dat het beroep gegrond is en dat het bestreden besluit wordt vernietigd.
“Gevecht tijdens en vlucht na de gemeenteraadsverkiezingen in 2013”ondeugdelijk is gemotiveerd, dient verweerder - in het kader van de integrale geloofwaardigheidsbeoordeling – te motiveren wat dit betekent voor de andere door verweerder onderscheiden relevante elementen.
“(…) De beoordeling van de gestelde vrees voor vervolging
(GM)van verweerder de volgende vragen heeft gesteld en eiser
(E)als volgt heeft geantwoord [6] ;
“Ja, dan zou ik dat zeker doen. Misschien zou ik zelfs minister willen worden. Niemand weet wat de toekomst inhoudt, maar ik weet zeker dat ik in de politiek zal blijven.
E: “Ik begrijp niet helemaal de vraag. Kunt u de vraag een beetje aanpassen.”
GM: “Stel u kunt zich vrij ui[te]tenin Kameroen en u blijft zoals u zei in de politiek. Wat is dan de boodschap die u wilt brengen en hoe zou u dit overbrengen?”
“Nooit opgeven, altijd blijven doorwerken. Net zoals [naam 2] heeft gedaan.”
E: “Als het is veranderd?”
GM: “Nee, in de huidige situatie.”
“Ik kan nu niet zoveel doen in deze situatie, maar zodra dat voorbij is zullen jullie mij overal zien.”
in vrijheidzou kunnen. De rechtbank ziet gelet op het toetsingskader de relevantie van deze vraag niet goed in. Dat is naar het oordeel van de rechtbank ook niet vreemd omdat het arrest ten tijde van het ‘nader gehoor’ nog niet was gewezen, en eiser toen is bevraagd langs de lijnen van een beoordelingskader dat niet meer geldt. [9] Verder overweegt de rechtbank dat ook uit de andere onderdelen van het ‘verslag nader gehoor’ en het ‘verslag aanvullend gehoor’ niet is op te maken dat er aandacht is besteed aan de vraag welke politieke activiteiten eiser bij terugkeer in Kameroen stelt te willen verrichten. Dit betekent dat niet alleen sprake is van strijd met het arrest S en A, maar ook met IB 2024/10 waarin dit voorgeschreven is en ook staat dat staat dat de vreemdeling hierover moet worden bevraagd worden tijdens het gehoor. Ook op dit punt is het beroep gegrond.
Cameroonians seen as sympathizers to opposition parties can face threats if returned, due to the government’s repression of political opposition and dissent.” [11]
However, deportation from the US appeared to amplify risks. Those on the 2020 flights said their elevated profiles upon return increased their risk beyond their original reasons for fleeing. They attributed this additional risk to several factors: media coverage of their return, including some Cameroonian press labeling them separatists; 51 documents leaked in Cameroon revealing the names of those on the flights; 52 and the confiscation of their IDs upon arrival, substituted by movement passes identifying them as deportees from the US. 53 Nearly every deportee said that police, gendarmes, or military personnel accused them of having gone to the US to “speak ill” of Cameroon or raise support for the separatists, 54 with statements such as: “You are the ones sponsoring the Amba [separatist] fighters” 55 or “destroying the name of the country.” 56 It also may be the case that authorities made assumptions that those being sent back from the United States had access to funds or money and targeted them and their relatives in particular for extortion.” [13]