6.1.Omdat de staatssecretaris de vereiste spoed voldoende heeft gemotiveerd, is geen sprake van strijd met het bepaalde in artikel 28 van de Wbtv. De discussie of eiser door de inzet van een niet-register in zijn belangen is geschaad, boet daarmee in aan relevantie. Overigens stelt de staatssecretaris zich terecht op het standpunt dat niet aannemelijk is dat eiser door de inzet van een niet-registertolk in zijn belangen is geschaad. In het bestreden besluit heeft de staatssecretaris er terecht op gewezen dat eiser heeft aangegeven de tolk te hebben kunnen verstaan en begrepen in het Tamil. Daarnaast heeft eiser, desgevraagd, geen op- of aanmerkingen te kennen gegeven op de werkwijze van de tolk. Ook heeft de staatssecretaris er terecht op gewezen dat uit het verslag van het gehoor op geen enkele wijze blijkt dat er sprake is geweest van miscommunicatie tussen de tolk en eiser. De rechtbank ziet daarom geen reden om aan te nemen dat eiser tijdens het nader gehoor meer heeft verklaard dan wat er uiteindelijk in het verslag is opgenomen. De beroepsgrond van eiser slaagt niet.
7. Eiser heeft zijn beroepsgrond die ziet op het arrest CK ter zitting ingetrokken. Deze beroepsgrond zal daarom buiten verdere bespreking blijven.
Moet eiser worden aangemerkt als een bijzonder kwetsbare vreemdeling in de zin van het arrest Tarahkel?
8. Eiser betoogt dat hij vanwege zijn medische problematiek niet overgedragen kan worden aan Frankrijk omdat hij dan een risico loopt op onmenselijke en vernederende behandeling in de zin van artikel 3 van het EVRM. Eiseres heeft in beroep een brief van een arts overlegd waaruit volgt dat hij grotendeels blind is. Verder heeft eiser een uitdraai van zijn medisch dossier overlegd waaruit verder volgt dat hij enkele andere aandoeningen heeft, waaronder gewrichtsklachten, slapeloosheid, een niet nader gespecificeerde aandoening aan zijn zenuwstelsel, hypercholesteroiemie en diabetes type 2. Om die reden moet hij worden aangemerkt als bijzonder kwetsbaar in de zin van het arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) van 4 november 2014 (Tarakhel-arrest).
Verder heeft eiser reeds in zijn zienswijze gewezen op informatie uit het AIDA rapport Frankrijk van 2021. Op deze informatie is de staatssecretaris volgens eiser niet voldoende gemotiveerd ingegaan. Eiser betoogt dat hij – vanwege zijn medische en psychische omstandigheden – afhankelijk is van derden zodat reeds voor zijn overdracht duidelijk moet zijn dat kan worden voorzien in zijn bijzondere opvangbehoefte. Die duidelijkheid is er niet en de vraag is of Frankrijk wel aan die bijzondere opvangbehoefte kan voldoen.
9. In het Tarakhel-arrest heeft het EHRM overwogen dat de verzoekende lidstaat voor bijzonder kwetsbare personen voorafgaand aan de overdracht aanvullende garanties dient te vragen indien de vreemdeling aantoont dat hij zonder die garanties geen toereikende zorg- en opvangvoorzieningen zal kunnen krijgen. Uit de uitspraak van de Afdeling van 3 december 2015volgt dat dit arrest ook van toepassing kan zijn op andere bijzonder kwetsbare personen indien aannemelijk is gemaakt dat sprake is van bijzondere omstandigheden, waarbij het geslacht, de leeftijd en de gezondheidstoestand van de betrokken vreemdeling mede van belang kunnen zijn.
10. De staatssecretaris heeft zich terecht op het standpunt gesteld dat het aan eiser is om aannemelijk te maken dat hij een bijzondere opvangbehoefte heeft en dat Frankrijk mogelijk niet aan die bijzondere opvangbehoefte kan voldoen. De staatssecretaris heeft eveneens terecht gesteld dat eiser hierin niet is geslaagd. De brief van de arts waarin hij verklaart dat eiser gedeeltelijk blind is, is in dit verband onvoldoende. Hieruit volgt namelijk nog niet welke bijzondere zorgbehoefte eiser heeft. Hetzelfde geldt voor de andere medische klachten die uit het patiëntendossier volgen. Ter zitting heeft eiser bevestigd dat hij in Nederland niet in een speciale opvangvoorziening verblijft. De extra voorzieningen waarvoor hij in aanmerking komt zijn beperkt tot bijvoorbeeld taxivervoer naar de zitting van de rechtbank. Uit het AIDA-rapport volgt weliswaar dat het Franse asielsysteem niet voorziet in een specifiek mechanisme voor toezicht op bijzondere opvangbehoeftes van asielzoekers en dat er zich daarbij soms problemen voordoen maar dit is niet voldoende voor het oordeel dat eiser aannemelijk heeft gemaakt dat voor hem zonder garanties geen geschikte opvang beschikbaar zal zijn in Frankrijk. Gelet hierop is de rechtbank van oordeel dat de staatssecretaris niet gehouden is aanvullende garanties aan de Franse autoriteiten te vragen. Met het claimakkoord garandeert Frankrijk dat het verzoek van eiser om internationale bescherming in behandeling zal worden genomen, met inachtneming van het EVRM, het Vluchtelingenverdrag en de verschillende richtlijnen op het gebied van asielrecht. Overigens heeft de staatssecretaris ter zitting bevestigd dat bij de feitelijke overdracht een beschrijving wordt gegeven van de medische situatie, mits eiser hiermee instemt. Daarmee zijn de Franse autoriteiten op de hoogte van de bijzonderheden. Dat deze informatie al in het claimverzoek had moeten worden verstrekt, zoals namens eiser ter zitting nog is betoogd, kan niet worden gevolgd. Het claimverzoek is louter een juridische handeling ter vaststelling van de verantwoordelijke lidstaat op grond van de Dublinverordening. De beroepsgronden van eiser slagen niet.
Dient de staatssecretaris de asielaanvraag naar zich toe te trekken op grond van artikel 17 Dublinverordening?
11. Eiser betoogt dat artikel 17 van de Dublinverordening ten onrechte niet is toegepast. Eiser wordt in zijn dagelijkse leven ondersteund door de [naam] in [plaats] . Eiser is nagenoeg blind en kan daarom niet voor zichzelf zorgen. Ter onderbouwing heeft eiser een brief overgelegd van twee vrijwilligers waarin zij verklaren op welke manier zij eiser ondersteunen. Volgens eiser is niet duidelijk dat eiser in Frankrijk de ondersteuning zal kunnen vinden die hij in Nederland heeft en dat dit voor hem wel nodig is.
12. In paragraaf C2/5 van de Vreemdelingencirculaire 2000 staat dat de staatssecretaris terughoudend gebruik maakt van de bevoegdheid om het verzoek om internationale bescherming te behandelen op grond van artikel 17, eerste en tweede lid, van de Dublinverordening. Verder staat er – voor zover van belang – dat de staatssecretaris de bevoegdheid in ieder geval gebruikt in de situatie dat bijzondere, individuele omstandigheden maken dat de overdracht van de vreemdeling aan de voor de behandeling van het verzoek om internationale bescherming verantwoordelijke lidstaat van een onevenredige hardheid getuigt. Gelet op de ruime mate van bestuurlijke vrijheid die de staatssecretaris heeft om de hardheidsclausule toe te passen, toetst de rechtbank deze beslissing van de staatssecretaris terughoudend.
13. Naar het oordeel van de rechtbank heeft de staatssecretaris zich op het standpunt mogen stellen dat niet is gebleken dat eiser specifiek van de hulp van de [naam] afhankelijk is, en dat in Frankrijk geen vergelijkbare voorzieningen kunnen worden getroffen. De beroepsgrond van eiser slaagt niet.