Uitspraak
Rechtbank den haag
1.Alliander N.V. te Arnhem ,
Enexis Netbeheer B.V.te Den Bosch ,
Stedin Netbeheer B.V.te Rotterdam ,
1.De procedure
2.Het incident tot tussenkomst subsidiair voeging
3.De feiten
Voorafgaand aan de proefmontage zal voor zover mogelijk, visueel gecontroleerd worden of de producten voldoen aan de eisen en wensen zoals gesteld in de technische specificaties.”
4.Het geschil
primair) het niet voldoen aan gestelde eisen aan de te leveren producten en (
subsidiair) wegens het niet voldoen aan een van de geschiktheidseisen en (
in beide gevallen) de Opdrachtgever te gebieden om, als zij de opdracht voor perceel 4 nog wil gunnen, daartoe een nieuwe gunningsbeslissing te nemen;
- de Opdrachtgever te gebieden de aanbestedingsprocedure voor wat betreft perceel 4 te staken en gestaakt te houden en de betrokken inschrijvers daarvan schriftelijk mededeling te doen;
- de Opdrachtgever te gebieden om, als hij de opdracht voor perceel 4 nog wil gunnen, dat alleen te doen door middel van een nieuwe aanbestedingsprocedure, met herstel van het in de dagvaarding omschreven fundamentele gebrek,
uiterst subsidiaireen andere maatregel te treffen die in goede justitie redelijk is en recht doet aan de belangen van Georg Fischer , alles op straffe van een dwangsom en met veroordeling van de Opdrachtgever in de kosten van dit geding.
de primaire vorderingstelt Georg Fischer dat zij de producten die Aliaxis levert kent en dat zij grote twijfels heeft of die producten voldoen aan de hoge eisen die in de aanbesteding gesteld worden. Dit bezwaar geldt nu nog voor (Gas)Zadels SDR met aftak d400 x d63. Er is op dit punt sprake van een minimumeis en het niet voldoen hieraan moet leiden tot uitsluiting. Met de verwijzing naar de producten die Aliaxis in haar portfolio heeft en door daarop de technische specificaties toe te passen, heeft Georg Fischer – zo stelt zij – aannemelijk gemaakt dat er mogelijk iets niet klopt.
de subsidiaire vorderingstelt Georg Fischer dat zijzelf voor de in te dienen referentie haar beide opdrachten voor elektrolas hulpstukken voor Alliander en Enexis nodig heeft om aan te tonen dat zij aan de gevraagde omvang voldoet. Stedin is kleiner dan Alliander en Enexis en als Aliaxis zich beroept op Stedin als referentie, dan is het zeer onwaarschijnlijk dat die opdracht van voldoende omvang is.
de meer subsidiaire vorderingstelt Georg Fischer dat zij aannemelijk heeft gemaakt dat de genoemde producten van Aliaxis niet voldoen aan de technische specificaties en dat Aliaxis niet voldoet aan de gestelde geschiktheidseis. De Opdrachtgever heeft, in reactie op het bezwaar van Georg Fischer , gesteld dat hij dat heeft onderzocht, maar uit die reactie blijkt niet hoe zij dat heeft gedaan en met name of zij onderzoek heeft gedaan bij derden. De Opdrachtgever heeft niet aan zijn onderzoeksplicht voldaan. De Opdrachtgever moet dat onderzoek alsnog doen en onderdeel van het onderzoek moet ook zijn dat Opdrachtgever navraag doet bij derden (de opdrachtgevers van de referenten, deskundigen met betrekking tot de uitgevraagde producten, etc.). Georg Fischer moet vervolgens worden geïnformeerd over de wijze waarop Opdrachtgever onderzoek heeft gedaan en wat de resultaten zijn. Onderdeel van de meer subsidiaire vordering is ook dat de referentie(s) waar Aliaxis zich op beroept worden verstrekt aan Georg Fischer . Het Europese Hof van Justitie heeft in de uitspraak van 17 november 2022 (C-54/21) in de zaak Antea Polska geoordeeld dat referenties niet vertrouwelijk zijn.
nog meer subsidiaire vorderingstelt Georg Fischer dat door bekendmaking van de prijzen Aliaxis haar prijs volledig heeft kunnen afstemmen op de prijs van Georg Fischer en hierdoor zijn de inschrijvingen niet in zuivere concurrentie tot stand gekomen. De gekozen systematiek werkt feitelijk uit als het leuren met de prijzen en dat is aanbestedingsrechtelijk onrechtmatig. Georg Fischer hoefde er ook niet op bedacht te zijn dat de Opdrachtgever dusdanige informatie zou verstrekken dat sprake zou zijn van leuren. De Opdrachtgever kan zich er ook niet op beroepen dat Georg Fischer wist hoe de procedure zou verlopen en niet tijdig daarop heeft geacteerd, omdat het de taak en verantwoordelijkheid van de Opdrachtgever zelf is om er voor te zorgen dat de aanbestedingsprocedure rechtmatig verloopt. Omdat de concurrentie is beïnvloed, kan de aanbesteding voor perceel 4 niet meer rechtmatig tot een overeenkomst komen en moet de aanbesteding gestaakt worden. Ter zitting heeft Georg Fischer ook nog betoogd dat de onduidelijkheid (wel of geen uitvoeringseis) over de aard van de onder 4.2.1 besproken technische specificatie ook een grondslag is voor toewijzing van de vordering tot staking van de aanbestedingsprocedure.
5.De beoordeling van het geschil
de akkoordverklaringmet de eisen uit het PvE en de Technische Specificaties in dit verband als knock-outcriterium is geformuleerd (eis 2 in het PvE). Oftewel, als de akkoordverklaring niet correct wordt overgelegd, dan wordt een inschrijver van verdere deelname aan de aanbesteding uitgesloten. Niet in geschil is dat Aliaxis die akkoordverklaring wel op de goede wijze heeft ingediend bij haar inschrijving.
gecontroleerdof de producten aan de eisen voldoen. Dat is volgens de Opdrachtgever het geval, zoals volgens hem enerzijds blijkt uit de bij inschrijving ingediende stukken en anderzijds uit een bedrijfsverificatie op een locatie in Mannheim . Bij die bedrijfsverificatie zijn weliswaar niet alle door Georg Fischer in de dagvaarding betwiste (Gas)Zadels gecontroleerd en ook niet het nu nog betwiste product, maar volgens de Opdrachtgever is het wel gecontroleerde product representatief voor alle (gas)zadels die Georg Fischer betwist(te). De voorzieningenrechter heeft geen reden om aan deze stellingen van de Opdrachtgever te twijfelen, ook niet door de verwijzing van Georg Fischer naar informatie over de producten van Aliaxis . Aliaxis heeft hierover toegelicht dat de door Georg Fischer overgelegde informatie betrekking heeft op producten die zich in het openbare domein bevinden, maar dat haar assortiment groter is en ook tailormade / klantspecifieke producten bevat, die niet vermeld staan op een website e.d.. De voorzieningenrechter acht dit aannemelijk en oordeelt daarom dat ook de verwijzing naar openbaar toegankelijke informatie over producten van Aliaxis niet de conclusie rechtvaardigt dat aannemelijk is dat het betwiste product niet zal voldoen.