4.2.In het primaire besluit, zoals gehandhaafd bij het bestreden besluit, heeft [bedrijfsnaam 1] de aanvraag van eiseres afgewezen. Onder verwijzing naar het verslag van de arts concludeert [bedrijfsnaam 1] dat eiseres strikt medisch gezien onder begeleiding met de trein kan reizen, al dan niet met een hulpmiddel zoals een (elektrische) rolstoel. Deze begeleider kan eiseres tijdens haar reis met verschillende dingen helpen, zoals het overstappen op een ander(e) trein/vervoersmiddel of het bieden van mentale ondersteuning. Eiseres kan hiervoor een OV-begeleiderskaart aanvragen.
Wat vindt eiseres in beroep?
5. Eiseres betoogt dat bij het bestreden besluit onvoldoende rekening is gehouden met de delier die zij heeft gehad, terwijl dit wel in het gesprek met de arts was genoemd. Verder betoogt eiseres dat het Indicatieprotocol Hoog Persoonlijk Kilometer Budget (het Protocol) onduidelijk is over hoe beoordeeld wordt of iemand door persoonsgebonden medische beperkingen van chronische aard vanuit strikt medische optiek niet in staat is met de trein te reizen. Eiseres vindt dat zij wel aan dit criterium voldoet.
Wat is het beoordelingskader?
6. De indicatiestelling van een HPKB vindt plaats volgens het Protocol. Onder punt 3 van dat Protocol staan de toekenningscriteria. Een aanvrager komt in aanmerking voor een HPKB als hij/zij:
1. beschikt over een Wmo-vervoersvoorziening, een Wmo-rolstoel, scootmobiel of OV-begeleiderskaart; en
2. gebruik moet maken van een rolstoel of scootmobiel waarvan gewicht en/of maatvoering in combinatie met de aanvrager (de zogeheten "mens-machinecombinatie") zodanig is dat deze de grenzen van mogelijkheid tot hulpverlening door de NS overschrijden; en/of
3. door persoonsgebonden medische beperkingen van chronische aard vanuit strikt medische optiek niet in staat is met de trein te reizen.
In het Protocol is bepaald dat het doel van de inhoudelijke beoordeling is om vast te stellen of een aanvrager gezien zijn ergonomische belemmeringen (criterium 2) en/of chronische medische toetsbare beperkingen (criterium 3) niet met de trein kan reizen. Omgevingsgebonden factoren, zoals de bereikbaarheid en toegankelijkheid van stations en perrons, zijn in beginsel geen reden voor toekenning van een HPKB.
[bedrijfsnaam 1] gaat er bij de beoordeling van uit dat pashouders bij het reizen zo nodig gebruikmaken van individuele begeleiding en/of de door NS en Valys ter beschikking gestelde voorzieningen, zoals invalidentoiletten in de stations en in de treinen en NS-assistentieverlening. De aanvrager is zelf verantwoordelijk voor het verzorgen van eventuele begeleiding tijdens de reis.
[bedrijfsnaam 1] beoordeelt de aanvraag op basis van de bij de aanvraag gevoegde medische gegevens. De plicht tot het verstrekken van medische gegevens en het onderbouwen van zijn of haar aanvraag rust op de aanvrager.
Wat oordeelt de rechtbank?