Uitspraak
RECHTBANK DEN HAAG
1.De procedure
- de op 10 mei 2019 betekende dagvaarding;
- de akte houdende overlegging producties 1 – 18 van de zijde van [de B.V.] ;
- de conclusie van antwoord met producties G1 t/m G6;
- het tussenvonnis van 15 januari 2020 waarbij ambtshalve een mondelinge behandeling is bepaald, welke in verband met het uitvaardigen van beperkende maatregelen als gevolg van de uitbraak van het COVID-19 virus op 26 maart 2020 is uitgesteld en vervolgens nader is bepaald;
- de akte houdende overlegging aanvullende producties 18 en 19 van de zijde van [de B.V.]
- de akte aanvulling gronden en wijziging eis tevens houdende overlegging aanvullende producties 20 – 38 van de zijde van [de B.V.] ;
- de brief van 13 januari 2021 met producties G7 en G8 van de zijde van HBM;
- de e-mails van de zijde van [de B.V.] en HBM van 27 januari 2021 met als bijlagen overzichten van de proceskosten;
- de op 29 januari 2021 door [de B.V.] en HBM toegezonden pleitnota’s;
- het proces-verbaal van de mondelinge behandeling van 2 februari 2021, welke, vanwege de hiervoor genoemde beperkende maatregelen als gevolg van de uitbraak van het
2.De feiten
– voornamelijk – tulpen.
Distinctness), of het kandidaat-ras uniform is (
Uniformity) en of het kandidaat-ras bestendig blijft tijdens de vermeerdering (
Stability).
onvoldoende onderscheidbaarvan elkaar zijn. Het kwekersrecht op het ras ‘Strong Strike’ (HBM) is ten onrechte verleend.”
3.Het geschil
4.De beoordeling
Bevoegdheid
rassenStrong Strike en Strong Energy niet voldoende duidelijk van elkaar onderscheidbaar zijn. De Raad voor de plantenrassen verbond daaraan vervolgens ook de conclusie dat het aan HBM verleende kwekersrecht moest worden ingetrokken. Voorts blijkt uit een door [de B.V.] overgelegde verklaring van [B] , taxonoom/bibliothecaris van de KAVB (hierna: [B] ), dat tijdens het registratieproces voor het register van de KAVB een beoordeling op de D.U.S. criteria plaatsvindt tijdens een opplant, een en ander gebaseerd op het protocol voor verlening van een kwekersrecht. Volgens [B] zou Strong Energy niet ingeschreven zijn als niet aan de D.U.S. criteria, waaronder dus de vereiste homogeniteit, voldaan zou zijn. Bij die stand van zaken had van HBM verwacht mogen worden dat zij haar betoog dat Strong Energy niettemin niet als ‘ras’ kwalificeert, nader zou onderbouwen. Nu zij dat onvoldoende heeft gedaan, zal de rechtbank aan haar betoog op dit punt verder voorbij gaan en voor de beoordeling van onderhavige zaak als uitgangspunt nemen dat Strong Energy voldoet aan de in de wet gehanteerde definitie van ‘ras’.
'General introduction to the examination of distinctness, uniformity and stability and the development of harmonized descriptions of new varieties of plants'de volgende aanwijzingen met betrekking tot de toepassing in de praktijk van de bepaling over onderscheidbaarheid, voor zover betrekking hebbend op het element van de algemene bekendheid:
– wat daar ook van zij – niet relevant voor de vaststelling of genoemd tulpenras destijds algemene bekendheid genoot. Het gaat er in dat kader immers niet om of specifiek HBM, althans haar bestuurder, kennis had van het bestaan van het ras Strong Energy, maar of die kennis onder vakgenoten beschikbaar was.
null and void” verklaart indien op het moment van verlening van het recht niet aan het vereiste van onderscheidbaarheid is voldaan. Vervolgens bepaalt art. 22 van genoemd verdrag dat iedere verdragsluitende partij “
may cancel a breeder’s right” indien niet langer aan de vereisten van homogeniteit en bestendigheid wordt voldaan. In de officiële Franse taalversie van het UPOV-verdrag wordt in de artt. 21 en 22 de terminologie “
déclare nulle” respectievelijk “
peut déchoir l’obteneur du droit” gebruikt. Zowel “
null and void” in het Engels als “
déclare nulle” in het Frans duiden erop, zeker gelet op de in beide taalversies gebruikte afwijkende terminologie in art. 22 van het UPOV-verdrag, dat in de in art. 21 van het UPOV-verdrag bedoelde gevallen het kwekersrecht wordt geacht van aanvang af niet te hebben bestaan. Die interpretatie strookt ook met de gangbare uitleg van die begrippen in het juridisch Engels en juridisch Frans, alsmede van de vergelijkbare begrippen ‘nietigverklaring’ en ‘vernietiging’ in het juridisch Nederlands.
ex nuncwerking heeft willen geven als aan vervallenverklaring. Die twee juridische figuren dienen evenwel duidelijk van elkaar te worden onderscheiden. De vervallenverklaring kan slechts worden ingeroepen vanwege na de verlening ontstane gronden voor verval van een recht (bijvoorbeeld omdat een ras niet langer homogeen of bestendig is). In een dergelijk geval blijft gelden dat het kwekersrecht destijds terecht is verleend. Vernietigingsgronden betreffen daarentegen juist omstandigheden die zich reeds op het moment van verlening (of zelfs: aanvraag) voordeden en aan verlening in de weg (hadden moeten) staan.