Uitspraak
RECHTBANK DEN HAAG
1.[eiser 1] ,
1.De procedure
- de dagvaarding van 17 januari 2020;
- de akte overlegging producties met producties EP01 t/m EP16;
- de conclusie van antwoord met producties GP01 t/m GP11;
- het tussenvonnis van 24 maart 2021 waarbij een comparitie van partijen is gelast;
- de akte vermindering/wijziging van eis tevens akte overlegging nadere producties van CLSA cs van 23 maart 2021, met producties EP17 t/m EP19;
- het aanvullende proceskostenoverzicht van CLSA cs, ontvangen op 2 april 2021,
- de op 2 april 2021 schriftelijk uitgewisselde en ingediende pleitaantekeningen van
- het aanvullende proceskostenoverzicht van [gedaagde] , ontvangen op 6 april 2021;
- het proces-verbaal van de op 7 april 2021 gehouden mondelinge behandeling en de daar verder genomen stukken;
2.De feiten
de Glutton® zijn onder ons of hoe een Naams bedrijf zich vanuit de trottoirs van Namen op de markt van stadsafvalzuigers in Europa stort’, is in de Nederlandse vertaling onder meer het volgende opgenomen:
3.Het geschil
4.De beoordeling
bis-Vo [4] . Relatieve bevoegdheid bestaat reeds omdat [gedaagde] is verschenen zonder de bevoegdheid te betwisten.
lex loci protectionis(het recht van het land waar bescherming wordt ingeroepen). [5] Dit recht is niet geharmoniseerd in de Unie, zodat in dit geval, nu inbreuk wordt gesteld in Nederland en het makerschap daar wordt betwist, op de voet van de Auteurswet 1912 (hierna ook Aw) moet worden vastgesteld wie auteursrechthebbende is. Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker (art. 1 Aw). De Auteurswet kent een zogenoemd (bewijs)vermoeden van makerschap, in die zin dat behoudens bewijs van het tegendeel, voor zover hier van belang, voor de maker wordt gehouden degene die bij de openbaarmaking van het werk als maker daarvan is bekend gemaakt door hem die het werk openbaar maakt (art. 4 Aw). Artikel 6 Aw bepaalt daarnaast dat indien een werk tot stand is gebracht naar het ontwerp van een ander en onder diens leiding en toezicht, deze als de maker van dat werk wordt aangemerkt.
onder meerdoor vervanging van de kap’ wordt niet in het dictum opgenomen. Dit kan niet op straffe van een dwangsom worden bevolen; het staat [gedaagde] immers vrij te beslissen of en op welke wijze zij de Vanguard aanpast om te voorkomen dat inbreuk wordt gemaakt.