Uitspraak
RECHTBANK DEN HAAG
uitspraak van de enkelvoudige kamer in de zaak tussen
[Naam 1], eiser
de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, verweerder
Procesverloop
M. Momand. Verweerder heeft zich laten vertegenwoordigen door zijn gemachtigde.
Overwegingen
Update 2018van 16 april 2019 en
Update 2020van 3 juni 2021, en het rapport van de SFH [2] ,
Aktuelle Situation für Asylsuchende in Italien, van 8 mei 2019. Uit deze rapportages blijkt dat de situatie in Italië ernstig is verslechterd, met name na het Salvini decreet van oktober 2018. Dublin-terugkeerders krijgen geen toereikende ondersteuning in de vorm van gereserveerde plekken en de toegang tot gezondheidszorg en rechtshulp is verder ingekrompen. Ook verleent Italië pas toegang tot de opvang na formalisering van de asielaanvraag, waardoor het lang kan duren voordat die verleend wordt. De conclusie op grond van voornoemde rapportages is dat kwetsbare personen niet naar Italië moeten worden teruggestuurd. Overdracht van eiser, die kwetsbaar is, zij het niet in de zin van het Tarakhel-arrest, zou dan ook in strijd met artikel 3 van het EVRM [3] zijn. Verder verwijst eiser naar de brief van Vluchtelingenwerk Nederland (VWN) van 4 mei 2021 alsook het UK News/IRINNews van 9 en 10 januari 2019. Bovendien blijkt uit de AIDA rapportage Update 2020 ook dat Italië Libië financiert om te voorkomen dat vluchtelingen Italië bereiken. Pushbacks van kwetsbare vluchtelingen op zee is een misdrijf en het Strafhof in Italië heeft geoordeeld dat het 'Memorandum of Understanding' tussen Italië en Libië strijdig is met de Italiaanse Grondwet en internationaal recht. Verder concludeerde het VN-Mensenrechtencomité in een uitspraak van 27 januari 2021 dat Italië zijn internationale verplichtingen, waaronder het respect voor het recht op leven [4] heeft geschonden door een schip dat meer dan 400 mensen vervoerde en begon te zinken, niet onmiddellijk te hulp te komen. Vanwege de disproportionele verdeling van asielzoekers over de lidstaten moeten asielzoekers niet worden overgedragen aan Italië of Griekenland, zo stelde de Europese Commissie in het door haar uitgebrachte
New Pact on Migration and Asylum. Ten slotte wijst eiser erop dat ook vanwege de Covid-pandemie afgezien moet worden van overdracht van eiser. Eiser is dan ook van mening dat verweerder de behandeling van zijn asielaanvraag op grond van artikel 17 van de Dublinverordening aan zich moet trekken nu Italië zich niet aan zijn verdragsverplichtingen houdt.
New Pact on Migration and Asylumvan de Europese Commissie raakt niet aan de vraag naar het onverplicht in behandeling nemen van eisers individuele asielverzoek op grond van artikel 17 van de Dublinverordening.