3.3.Tussen partijen is niet in geschil dat onder de werking van de Dublinverordening II, een termijn van 18 maanden voor overdracht van een ondergedoken vreemdeling, op grond van de ‘chain rule’ opnieuw ging lopen als die vreemdeling in een andere lidstaat een nieuw asielverzoek indiende.
Wat zijn de standpunten van partijen?
4. Onder verwijzing naar een uitspraak van deze rechtbank, zittingsplaats ’sHertogenbosch, van 14 juli 2020betoogt eiseres dat deze ‘chain rule’ onder Dublinverordening III niet meer van toepassing is. Om die reden is de verantwoordelijkheid van Italië geëindigd 18 maanden nadat Italië fictief akkoord was gegaan met het claimverzoek van Nederland, dus op 9 oktober 2018. Na het verlopen van die overdrachtstermijn is de verantwoordelijkheid van Italië komen te vervallen en is Nederland, als tweede land waar eiseres een aanvraag heeft ingediend, verantwoordelijk geworden. Voor zover deze redenering niet wordt gevolgd, betoogt eiseres dat eiseres ook als laatste in Nederland asiel heeft gevraagd, op 24 juli 2018, en dat zij nadien gedurende meer dan 18 maanden niet is overgedragen.
5. Verweerder betwist dat de ‘chain rule’ niet van toepassing is onder de Dublinverordening III en heeft ook hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van deze rechtbank, zittingsplaats ’s-Hertogenbosch. Zoals ter zitting besproken betoogt verweerder dat de ‘chain rule’ geen aparte regel betreft, maar een uitleg van artikel 20 van de Dublinverordening II en daarmee van artikel 29 van de Dublinverordening III. Deze uitleg komt erop neer dat als een asielzoeker de overdracht van een lidstaat (in dit geval Nederland) aan de verantwoordelijke lidstaat (in dit geval Italië) ontwijkt door onder te duiken, een overdrachtstermijn van 18 maanden geldt. Als de asielzoeker binnen die termijn een nieuw asielverzoek indient in een derde lidstaat (in dit geval Duitsland), gaan de op grond van de Dublinverordening geldende termijnen opnieuw lopen. Als die termijnen niet opnieuw zouden gaan lopen zou die derde lidstaat worden geconfronteerd met een aanzienlijke kortere resterende termijn voor overdracht, alleen maar omdat de asielzoeker al eerder in Nederland een verzoek had ingediend en was ondergedoken.
Wat is het oordeel van de rechtbank?
6. Of de ‘chain rule’ onverminderd van toepassing is onder de Dublinverordening III kan in het midden gelaten worden. Vast staat immers dat eiseres op 24 juli 2018 voor de tweede keer een asielaanvraag heeft ingediend, dat Italië op dat moment nog verantwoordelijk was voor de behandeling daarvan en dat eiseres nadien niet door Nederland aan Italië is overgedragen.