Uitspraak
RECHTBANK DEN HAAG
1.De procedure
2.De feiten
3.Het verzoek
4.Het verweer en het voorwaardelijke tegenverzoek
5.De beoordeling
NJ2014/498).
“om een plan te bedenken hoe ze [y] van haar functie konden ontheffen”. Verder heeft [de werknemer] toen aan de gemachtigde van [y] te kennen gegeven dat de directeur van Multi-Care aan haar werknemers heeft gevraagd om een belastende verklaring over [y] af te leggen. Tot slot heeft [de werknemer] op dat moment verklaard dat de gemachtigde van Multi-Care wekelijks op het kantoor van Multi-Care aanwezig is om te achterhalen of [y] werkzaamheden had verricht op de dagen dat zij niet op kantoor aanwezig was en om andere fouten te ontdekken.
“tot strikte geheimhouding van alles (…) waarvan hij het vertrouwelijk karakter redelijkerwijs kan vermoeden”.Ondanks het feit dat het [de werknemer] niet was toegestaan om de vertrouwelijke informatie met een derde te delen, heeft hij dat wel gedaan door de informatie aan de gemachtigde van [y] te verschaffen. Uiteraard had de gemachtigde van [y] geen contractuele (arbeids)relatie met Multi-Care en was hij dus een derde. Daarmee heeft [de werknemer] het geheimhoudingsbeding overtreden.
(1) de (potentiële) klokkenluider de desbetreffende feiten eerst intern aan de orde heeft gesteld, zo nodig tot op het hoogste niveau, tenzij dat in redelijkheid niet van hem kon worden gevergd of strijdig is met het maatschappelijk belang en (2) de klokkenluider, indien een interne melding niet tot correctieve actie leidt of er sprake is van een situatie waarin volgens de procedure ook extern gemeld kan worden, de feiten op een passende en evenredige wijze extern bekendmaakt.
Kamerstukken II2013/14, 33 818, nr. 7, p. 80 (
NnvV). Omdat [de werknemer] niet heeft gesteld en ook anderszins niet is gebleken dat het geheel of gedeeltelijk niet toekennen van een transitievergoeding naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is, is Multi-Care daarom grond van artikel 7:673 lid 7 onder c BW geen transitievergoeding aan [de werknemer] verschuldigd.
“Hierbij (…) verklaar (…) ik [dat ik] [y] (…) heb gemachtigd om contracten voor nieuwe medewerkers vanaf 01-02-2020 namens Multi Care B.V. te ondertekenen waardoor dit rechtsgeldig wordt”. Multi-Care heeft van haar zijde geen feiten en omstandigheden gesteld waaruit de kantonrechter kan afleiden dat de volmacht zo streng uitgelegd dient te worden zoals Multi-Care meent en dat de volmacht slechts ziet op ‘nieuwe’ contracten voor medewerkers die nieuw in dienst treden. Dat had wel van Multi-Care verwacht mogen worden. Zij is immers degene geweest die [y] de desbetreffende volmacht heeft gegeven. De volmacht dient naar het oordeel van de kantonrechter daarom zo uitgelegd te worden dat [y] ook de bevoegdheid had om bestaande contracten van nieuwe medewerkers te verlengen en/of (met terugwerkende kracht) te wijzigen. De nieuwe arbeidsovereenkomst van 29 juni 2020 en de overeenkomst waarin de arbeidsduur met terugwerkende kracht vanaf 1 maart 2020 wordt gewijzigd in 36 uur per week, zijn daarom rechtsgeldig. Die overeenkomsten zijn immers door de daartoe bevoegde [y] ondertekend. Het verzoek van Multi-Care tot de betaling van een bedrag van € 5.520,72 aan teveel ontvangen loon, zal dan ook worden afgewezen.