Uitspraak
RECHTBANK DEN HAAG
1.De procedure
- de dagvaarding van 18 februari 2019, met producties 1 tot en met 28;
- de conclusie van antwoord, met producties 1 tot en met 17;
- het tussenvonnis van 5 juni 2019, waarin een comparitie is bevolen;
- het proces-verbaal van de comparitie van 15 juni 2020.
2.De feiten
Op het visiekaartje met de handgeschreven namen “ [B] ” en “ [C] ” zien wij op de achterkant de volgende handgeschreven tekst, vermoedelijk zijnde een routebeschrijving, staan:
(…)
4.1. beveelt [eiser] om op het formulier “Verklaring in het buitenland aangehouden bankrekening(en)” te verklaren welke buitenlandse bankrekening(en) hij na 31 januari 1994 bij KB Lux – en eventueel bij andere buitenlandse banken – heeft aangehouden dan wel nog aanhoudt;
any information which is available regarding account [I] . We are looking for Openingstatements, Closingstatements, Bankstatemens; whatever could be found either digital or hardcopy regarding this account”.
verkoop perceel in [land]”) en de vraag of het saldo en/of de opbrengsten van de banktegoeden vermeld zijn op de aangiften inkomstenbelasting en/of vermogensbelasting (“
nee”). In het formulier staan diverse te verstrekken bescheiden vermeld, te weten: a) afschrift openingsformulier, b) afschriften van de banktegoeden over de periode 31 januari 1994 tot heden, c) specificatie van de ontvangen rente per jaar, d) specificatie van de opbrengsten van effecten per jaar, e) specificatie van de beleggingsfondsen per 31 december van ieder jaar, f) bewijs van eventuele opheffing van de rekening en g) indien de rekening is opgeheven een specificatie van de aanwending van het vermogen van de opgeheven rekening. Bij de bescheiden onder a) tot en met e) verwijst [eiser] naar de verklaring van KBL van 18 juli 2014. Het bewijs van opheffing is, zo vermeldt [eiser] in de Opgaaf, bijgevoegd en bij de vraag naar de bescheiden genoemd onder g) staat niets vermeld. Bij de ruimte voor aanvullingen of het geven van een nadere toelichting heeft [eiser] ingevuld: “
Deze rekening is begin jaren 80 door mijn ouders geopend. Ik was toen minderjarig. Mijn naam is zonder mijn weten toegevoegd. Ik weet niet dat ik deze rekening heb geopend”.
was permanently closed in KBL’s books on 23 January 2002”, dat KBL niet kan bevestigen dat [eiser] houder is geweest van de KBL- rekening en dat vanwege de wettelijke bewaartermijn van maximaal tien jaar informatie is verwijderd en dat geen gegevens met betrekking tot de KBL-rekening meer kunnen worden verstrekt;
4.3. Anders dan [eiser] heeft betoogd heeft hij met het invullen van de Verklaring en de Opgaaf op de wijze zoals hij dat heeft gedaan, niet voldaan aan de veroordeling. Diverse vragen zijn niet beantwoord of ingevuld en [eiser] heeft de ingevolge de Opgaaf te verstrekken bescheiden niet verstrekt. Deze wijze van invullen van de Verklaring en de Opgaaf voldoet evident niet aan het doel en de strekking van de veroordeling. (…)
Daarvoor zijn onvoldoende de hierboven onder 1.7. genoemde brieven van de KBL van 20 november 2013 en 18 juli 2014. De Staat heeft onder verwijzing naar een groot aantal (geanonimiseerde) brieven van de KBL aangevoerd dat in een aantal zaken weliswaar is medegedeeld dat de gevraagde gegevens waren vernietigd, maar dat niettemin is gebleken dat deze (tegen betaling) wel degelijk nog verkrijgbaar waren. [eiser] heeft dit niet voldoende weersproken. Voorts geldt dat [eiser] al in 2002 is aangeschreven en dat hij dus vanaf dat moment in de gelegenheid is geweest stukken op te vragen bij de KBL (of bij zijn moeder); niet uitgesloten kan worden dat hij (en/of zijn moeder) dan [sic] ook heeft (/hebben) gedaan. Artikel 47 AWR strekt bovendien niet alleen tot het verstrekken van bankafschriften en dergelijke, maar omvat tevens de plicht tot het verstrekken van andere relevante bewijsstukken en het geven van een (mondelinge) toelichting.”
The tax authorities in Holland is still chasing me and the court has judged that I have to pay a fine (NL: dwangsom) of 500.000 euro if I don’t provide the requested information. In your letter (see attached) you have mentioned that the information has been deleted.
4. Op 11 december 2001 heeft op het woonadres van [eiser] een doorzoeking door ambtenaren van de FIOD plaatsgevonden waarbij onder meer vier visitekaartjes van KBL in beslag zijn genomen, met op een van de kaartjes een routebeschrijving naar KBL. Voorts werd onder meer in beslag genomen een bedrag van ƒ 160.220,-, een leningsovereenkomst van 9 mei 2000 voor een bedrag van ƒ 50.000,- met [eiser] als uitlener en een brief van Banque de Luxembourg aan [eiser] van 2 oktober 1996 waarin is vermeld dat bij die bank een bankrekening onder een schuilnaam kan worden geopend en de bank, indien gewenst, de rekeningafschriften kan bewaren.