Uitspraak
Rechtbank den haag
1.Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging te Amersfoort,
Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatiete Amersfoort,
[eisende partij sub 3]te [plaats 1] ,
[eisende partij sub 4]te [plaats 2] ,
[eisende partij sub 5]te [plaats 3] ,
1.De procedure
2.De feiten
Neem in de wet een regeling op die de belanghebbende verplicht meer inzicht te verschaffen in zaken over zijn persoonlijke situatie die relevant zijn voor de beoordeling of sprake is van vrees voor misbruik. De Raad beveelt een ‘omkering van de bewijslast’ aan: niet de politie moet aantonen dat hij ongeschikt is, maar de aanvrager moet aantonen dat hij wel geschikt is. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een verklaring van een arts, een psychologische test of een verklaring van huisgenoten.
(…)
Inventariseer periodiek welk soort informatie over personen een indicator kan zijn voor de kans op misbruik van een wapen. Benut hiertoe ten minste ervaringen en kennis uit de Nederlandse en buitenlandse uitvoeringspraktijk, en resultaten van wetenschappelijke studies;
Waarborg dat deze indicatoren bij de verlofverlening worden toegepast;
Informeer de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie over deze indicatoren;
Ontwikkel concreet toepasbare werkwijzen en methoden voor het verkrijgen van informatie over deze indicatoren en betrek hierbij in ieder geval informatie uit de sociale omgeving.
Het vaststellen van de geschiktheid van de E-screener als meetinstrument – gegeven de geïdentificeerde risicofactoren – om af te nemen bij aanvragers van een wapenvergunning.
Het identificeren van mogelijke aanpassingen aan de E-screener, bijvoorbeeld met betrekking tot schalen, items, of de beslisregels om de einduitslag van de E-screener te bepalen.
Van aanvragers die rood hebben gescoord op één of meer knock-out categorieën (suïcidaliteit, psychose in combinatie gebruik medicijnen, psychopathie, opname in psychiatrische inrichting), dient het besluit van de korpschef gehandhaafd te blijven. Wapens blijven in bewaring.
Voor aanvragers waarvan de uiteindelijke uitslag rood was, zonder dat rood is gescoord op één of meer van de knock-out categorieën en niet alleen op sociale wenselijkheid, geldt een gedifferentieerde beoordeling:
Voor aanvragers die alleen in de categorie sociale wenselijkheid rood hebben gescoord en op basis daarvan geconfronteerd zijn met een besluit tot intrekking en inbewaringname van wapens, geldt dat het besluit tot intrekking terug wordt gedraaid (uitslag e-screeners wordt niet geldig geacht) én dat de wapens terstond terug gegeven worden. Deze aanvragers worden volgens de reguliere procedure weer in behandeling genomen, waaronder begrepen het invullen van WM 32.
(…)
Van aanvragers die rood hebben gescoord op één of meer knock-out categorieën, zal de aanvraag, na een voornemen tot weigering, geweigerd worden.
Voor aanvragers waarvan de uitslag rood is, zonder dat rood is gescoord op één of meer van de knock-out categorieën, indien van toepassing aangevuld met andere gronden, zal een voornemen tot weigeren worden afgegeven.
Er zijn nieuwe aanvragers die niet op de afspraak voor deelname aan het onderzoek van de e-screener zijn verschenen, waardoor ze geen medewerking hebben verleend aan het onderzoek. Er wordt voor deze aanvrager een voornemen tot weigeren opgesteld.
Voor aanvragers die groen gescoord hebben wordt de reguliere aanvraagprocedure ge- of vervolgd (zonder gebruikmaking van de WM32).
3.Het geschil
4.De beoordeling van het geschil
geringe twijfelaan het verantwoord zijn van het wapenverlof genoeg reden om een verlof niet te verlenen of dit in te trekken, mits deze twijfel objectief vast te stellen is.
een groep van achttien hooggeleerde, gepromoveerde en andere deskundigen”meegedacht en meegelezen, waaronder deskundigen verbonden aan Tilburg University, de Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit van Brussel, Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie, Vrije Universiteit Amsterdam, Radboud Universiteit en Universiteit Utrecht). Tot slot hebben de Jagersvereniging en de KSNA ook niet voldoende gemotiveerd betwist dat de e-screener een middel is dat benut kan worden bij de beoordeling van de aanvraag van een wapenverlof en dat de ontwikkeling van de e-screener door het Trimbos Instituut op een deugdelijke manier heeft plaatsgevonden. Al met al hebben de Jagersvereniging en de KNSA onvoldoende aangevoerd om aan te nemen dat de e-screener door het Trimbos Instituut niet deugdelijk is ontwikkeld.
Gezien het toepassingsdoel van de E-screener is het van belang dat de doelgroep geen kennis heeft van de specifieke werking van het instrument.
De details van het onderzoek zijn daarom beschreven in een vertrouwelijk rapport.”De Staat heeft toegelicht dat wanneer die informatie toch bekend wordt, de mogelijkheid bestaat dat experts op het gebied van gedragswetenschappen trainingen ontwikkelen ter voorbereiding op het ondergaan van de e-screener. Daarmee wordt de e-screener feitelijk onbruikbaar. Met de Staat is de voorzieningenrechter van oordeel dat de Staat hiermee een gerechtvaardigd belang heeft om (in het kader van dit kort geding) de betreffende stukken niet aan eisers te verstrekken. Dit levert, noch in dit kort geding, noch anderszins, strijd met artikel 6 EVRM op. Nog daargelaten dat veiligheidsredenen een gegronde reden kunnen zijn dat bepaalde informatie bij de Staat wel en bij de Jagersvereniging en de KNSA niet bekend is en dat dat niet zonder meer strijd met artikel 6 EVRM oplevert, voorziet de wet ook in mogelijkheden om desondanks een rechterlijke toetsing te krijgen van de e-screener. Binnen het bestek van een voorlopig deskundigenbericht kan de rechter bijvoorbeeld beoordelen in hoeverre de Staat de betreffende informatie alsnog moet verstrekken, eventueel onder voorwaarden van geheimhouding. In zaken van individuele aanvragers van een wapenverlof kan de bestuursrechter op grond van artikel 8:29 Awb een zelfde beoordeling toepassen. Overigens is ter zitting gebleken dat de minister zich rekenschap geeft van de beperkte informatie die momenteel wordt verstrekt over de resultaten van de e-screener. Thans wordt onderzocht of de mogelijkheid bestaat om ten behoeve van te leveren tegenbewijs door middel van een rapport van een eigen deskundige (bijvoorbeeld een arts, psychiater of psycholoog) de percentielen van de uitslag van de e-screener aan de betrokkene te verstrekken.