Uitspraak
RECHTBANK DEN HAAG
1.STICHTING VARKENS IN NOODte Amsterdam,
1.De procedure
- de dagvaarding van 19 maart 2018 met producties 1 tot en met 27;
- het herstelexploot van 29 maart 2018;
- de conclusie van antwoord met producties 1 tot en met 59;
- het tussenvonnis van 8 augustus 2018, waarbij een comparitie van partijen is bevolen;
- het proces-verbaal van comparitie van 26 november 2018 en de daarin genoemde stukken.
2.De feiten
het verbeteren van de rechtspositie van het dier;
rechtsontwikkeling en het verbeteren van wetgeving ten gunste van het dier;
de bestaande rechtsmiddelen ter bescherming van het dier toe te (laten) passen;
de samenleving bewust te maken van het (ontbreken van) welzijn van dieren en van de negatieve gevolgen voor het milieu (flora én fauna) door de exploitatie van dieren;
het opkomen voor de belangen van (bewust levende) consumenten (collectief of individueel), daar waar deze slachtoffer zijn of dreigen te worden van misleidende of onvolledige mededelingen (in reclame of anderszins), of oneerlijke handelspraktijken, met betrekking tot dierwelzijn, diergezondheid, milieuvervuiling, aantasting van natuur en fair trade en gebruik te maken van de macht van consumenten ten aanzien hiervan. (…)
het adviseren op juridisch gebied, het voeren van rechtsgedingen en het in rechte optreden voor dieren, zowel voor het individuele dier als voor diersoorten, als het milieu; (…)
het opkomen voor de belangen van (bewust levende) consumenten (collectief of individueel), daar waar deze slachtoffer zijn of dreigen te worden van misleidende of onvolledige mededelingen (in reclame of anderszins), of oneerlijke handelspraktijken, met betrekking tot dierwelzijn, diergezondheid, milieuvervuiling, aantasting van natuur en fair trade en gebruik te maken van de macht van consumenten ten aanzien hiervan; (…)”
3.Het geschil
4.De beoordeling
tot doel het bevorderen van een constructieve dialoog over Nederlands (rood) vlees en draagvlak voor de productie daarvan’. Zij vertegenwoordigt daarbij de belangen van (onder meer) de varkenshouderij. Naar het oordeel van de rechtbank is het voor de ‘gemiddelde consument’ die de website van Stichting Vlees.nl bezoekt duidelijk dat de website de vleesproductiesector ondersteunt en vleesconsumptie promoot. Van de ‘gemiddelde consument’ mag worden verwacht dat hij zich terdege realiseert dat de informatie op de website ingekleurd wordt door de belangen van de vleesproductiesector en dat hij de informatie op de website in die context dient te plaatsen en te waarderen. De ‘gemiddelde consument’ zal zich realiseren dat op deze website geen informatie te vinden is die consumenten het kopen en eten van vlees ‘tegen zal maken’ en dat hij, om nader of volledig geïnformeerd te worden over de productie van vlees, ook informatie uit andere bronnen zal moeten onderzoeken en met elkaar in verband zal moeten brengen.
https://www.vlees.nl/themas/dierenwelzijn)
https://www.vlees.nl/vlees/varkensvlees/bij-de-slacht/)
https://www.vlees.nl/vlees/varkensvlees/bij-de-boer)
Varkenshouders werken op basis van Europese regels, Nederlandse wetgeving, kwaliteitssystemen als IKB, eisen van slachterijen, aanvullende eisen van afnemers zoals supermarkten en willen zo voldoen aan wensen vanuit de markt en de maatschappij’. Naar het oordeel van de rechtbank is daarmee de suggestie dat er geen overtredingen plaatsvinden verdwenen. Voor het overige is de tekst op de website neutraal geformuleerd. Dat mogelijk niet alle varkenshouders voldoen aan de geldende wetten en regelgeving doet hier niet aan af en maakt niet dat de tekst op zichzelf oneerlijk dan wel misleidend is. De gemiddelde consument begrijpt dat wetten en regels soms ook worden overtreden, zal de tekst in de context van de doelstellingen van de website kunnen plaatsen en kan bovendien ook zelf op zoek gaan naar nadere informatie en dit (in onderling verband) op waarde schatten. Stichting Vlees.nl verwijst zelf al naar een deel van deze informatie op haar website.
https://www.vlees.nl/vlees/varkensvlees/bij-de-boer)
https://www.vlees.nl/themas/diervoor-en-dierenwelzijn/dierenwelzijn)
https://www.vlees.nl/themas/diervoer-en-dierenwelzijn/dierenwelzijn/)
moetworden voorkomen. Uit de stellingen van Stichting Varkens in Nood c.s. kan worden afgeleid dat zij het aangeboden ‘speelgoed’ niet geschikt vinden, maar dit betekent niet dat Stichting Vlees.nl een onjuiste dan wel misleidende mededeling doet door te schrijven dat stallen over speelgoed beschikken voor dieren. Hetzelfde geldt voor de stellingen van Stichting Varkens in Nood c.s. ten aanzien van de huisvesting. Stichting Varkens in Nood c.s. ziet graag een andere stalinrichting voor de varkens, onder andere met stro, meer ruimte en een beter stalklimaat. Naar het oordeel van de rechtbank zegt de zinsnede van Stichting Vlees.nl ten aanzien van de huisvesting niets, maar dat is op zichzelf niet oneerlijk of misleidend. Daarbij komt dat de inleidende zin van deze alinea duidelijk maakt dat voor veehouders de productie van vlees het voornaamste doel is. Van de gemiddelde consument mag worden verwacht dat hij of zij de door Stichting Vlees.nl verstrekte informatie op waarde kan schatten, in de context van haar doelstellingen kan plaatsen en indien nodig zelf verder zoekt naar informatie over (het speelgoed in) de stallen en deze informatiebronnen met elkaar in verband brengt.
https://www.vlees.nl/themas/diergezondheid/)
https://www.vlees.nl/themas/diergezondheid/)
https://www.vlees.nl/themas/dierenwelzijn/ingrepen/)
https://www.vlees.nl/themas/van-vee-naar-vlees/verdoven/)
https://www.vlees.nl/themas/van-vee-naar-vlees/verdoven/)
https://www.vlees.nl/vlees/varkensvlees/bij-de-boer/)
“Varkens worden vakkundig vervoerd. Chauffeurs hebben een opleiding gevolgendom goed met de varkens om te gaan. Veewagensmoetenvoldoen aan kwaliteitseisen. De vloer van de wagenisdientruwte zijnen voorzien van strooisel. De wagens hebben regelbare ventilatieopeningendie zorgen voor de optimale temperatuur in de wagen van 16 graden Celsius.De temperatuur wordt geregistreerd om controle mogelijk te maken. Reistijden wordenvolgens de regelszo veel mogelijk beperkt. Als varkens zijn afgeleverd reinigt de chauffeur de wagens. De NVWA houdt toezicht en controleert of vee transporteurs zich aan alle regels houden.”
https://www.vlees.nl/themas/dierenwelzijn/dierenwelzijn/)
https://www.vlees.nl/themas/dierenwelzijn/dierenwelzijn/)
https://www.vlees.nl/nieuws/welzijn-beter-diervriendelijk-gehouden-varkens/)
https://www.vlees.nl/themas/dierenwelzijn/dierenwelzijn/)
https://www.vlees.nl/vlees/varkensvlees/bij-de-boer/)
https://www.vlees.nl/themas/dierenwelzijn/dierenwelzijn/)
https://www.vlees.nl/vlees/varkensvlees/bij-de-slacht/)
“Soja gebruik bij vleesproductie”. Van de gemiddelde consument mag bovendien worden verwacht dat hij of zij de door Stichting Vlees.nl verstrekte informatie op waarde kan schatten, zich realiseert dat de website het imago van de vleesproducenten wil verbeteren, en indien nodig zelf verder zoekt naar informatie en deze informatie vervolgens met elkaar in verband brengt. Gelet op het voorgaande is van een oneerlijke of misleidende handelspraktijk geen sprake.
https://www.vlees.nl/themas/duurzaam-vee-vlees/)
https://www.vlees.nl/themas/dierenwelzijn/dierenwelzijn/)
“Drijfmest, de mix van vaste mest en urine, is de belangrijkste bron van ammoniak. (…) Bovendien helpt het als vee in de wei staat (weidegang), want mest in de wei zorgt voor veel minder ammoniak dan mest die op stal wordt uitgescheiden.”Het is dus niet zo dat gesloten stallen de beste resultaten geven en dat de uitstoot toeneemt als dieren meer naar buiten kunnen, aldus Stichting Varkens in Nood c.s..
Blije varkens hebben een prijs”, waarin staat dat een varken dat buiten loopt een hogere ammoniakemissie veroorzaakt.
https://www.vlees.nl/themas/diervoer/)
https://www.vlees.nl/vlees/varkensvlees /bij-de-boer/)
https://www.vlees.nl/vlees/varkensvlees/bij-de-boer/)
“De bedrijven worden periodiek gecontroleerd door de Gezondheidsdienst voor dieren (GD)”. Van een oneerlijke handelspraktijk is geen sprake, aldus Stichting Vlees.nl.
https://www.vlees.nl/themas/vlees-gezondheid/antibiotica)
met namedoor het gebruik van antibiotica in de humane geneeskunde komen. Dit sluit andere oorzaken niet uit. De gemiddelde consument moet in staat worden geacht om deze informatie op waarde te schatten en zo nodig nadere informatie te zoeken en dit met elkaar in verband te brengen.
https://www.vlees.nl/themas/vlees-gezondheid/salmonella/)
€ 1.086,-(2,0 punten × tarief II)