Uitspraak
Rechtbank den haag
1.De procedure
2.Het incident tot tussenkomst
3.De feiten
- 6.1.2: De vormgeving van de Objecten (ontwerp, materialisering, kleur) past in elke openbare ruimte van Leiden, variërend van de historische binnenstad tot en met de woonwijken. De objecten gaan op in de omgeving (detoneren niet) en het ontwerp heeft een neutrale vormgeving.
- 6.1.5: De Objecten bestaan uit slanke bouwelementen met een verfijnde detaillering, die een logische maatverhouding en rangschikking ten opzichte van elkaar hebben.
- 6.5.14: De dakplaten worden beëindigd met een slank ogende dakrand aan de voorzijde.
- 6.5.20: Regenwater wordt vanaf het dak van de Bushokjes afgevoerd. De afvoervoorziening is niet zichtbaar aanwezig Het af te voeren hemelwater geeft geen overlast voor reizigers en op aanpalende gronden en watert niet af binnen het Bushokje. De regenafvoer heeft voldoende capaciteit en is berekend op het klimaat in Nederland.
- 6.6.8: Alle verlichtingselementen worden zó uitgevoerd dat statisch dimmen te allen tijde tot de mogelijkheden behoort.
- 10.5.2: De verlichting in de bushokjes dient ’s-nachts niet te blijven branden. Uitgangspunt is geen verlichting als de bussen niet rijden.
“[ontwerpen zijn passend] als de ontwerpen opgaan in de omgeving en neutraal zijn vormgegeven en aansluiten op reeds aanwezig straatmeubilair.”
“De beoordelingscommisie zal haar oordeel geven over het totaal en niet over de individuele onderdelen”en in NvI 2
“Het totaalbeeld wordt beoordeeld bij gunningcriterium ontwerp. Inschrijver dient te voldoen aan de gestelde eisen”en
“Het gaat om het totaalbeeld. (…)”.
4.Het geschil
5.De beoordeling van het geschil
mogelijk in de toekomstals gevolg van de ontvangst van de data door de Gemeente te treffen maatregelen. Het oordeel dat een dergelijke functionaliteit niet primair de kwaliteitsbeleving van reizigers en bezoekers verhoogt, acht de voorzieningenrechter dan ook niet onbegrijpelijk en overeenkomstig de beoordelingsmaatstaf die volgt uit de aanbestedingsstukken.