Uitspraak
RECHTBANK DEN HAAG
[eiseres sub 2],
[eiseres sub 3],
1.De procedure
- de dagvaarding van 24 november 2016 met producties 1 tot en met 19;
- de conclusie van antwoord met producties G1 tot en met G10;
- het tussenvonnis van 15 maart 2017, waarbij een comparitie van partijen is gelast;
- het proces-verbaal van comparitie van 20 november 2017 en de daarin genoemde akte overlegging producties aan de zijde van Zoetermeer Zuidplas c.s. met producties 20 tot en met 28.
“een perceel weiland en bouwland, gelegen te Zevenhuizen nabij de Middelweg (achter huisnummer 6), hetwelk uitmaakt van het perceel kadastraal bekend gemeente Zevenhuizen, sectie C nummer 3944 een gedeelte ter grootte van ongeveer vier hectaren en dertig aren of ter zodanige grootte als na kadastrale meting zal blijken, welk gedeelte betreft het gehele perceelmet uitzondering vaneen gedeelte zoals schetsmatig met lijnarcering is aangegeven op een aan deze akte gehechte situatietekening.”
“Partijen verklaren bij deze te vestigen ten behoeve van het verkochte als heersend erf en ten laste van het perceel, kadastraal bekend gemeente Zevenhuizen sectie C nummer 3646 (eigendom van verkoper) als dienend erf, de erfdienstbaarheid van weg om te komen en te gaan van en naar de openbare weg (Middelweg) over het thans bestaande tracé, onder de bepaling dat deze erfdienstbaarheid moet worden uitgeoefend op de voor verkoper minst bezwarende wijze. Het onderhoud van bedoeld tracé komt ten laste van beide partijen, ieder voor de helft. Voormeld recht van weg vervalt indien verkoper over een ander tracé een ander gelijkwaardig recht van weg ten gunste van het verkochte kan realiseren en dit nieuwe recht daadwerkelijk ten behoeve van het verkochte feitelijk kan worden uitgeoefend.”
‘bij welke akte een ander gedeelte van voormeld perceel nummer 3944 werd geleverd aan een derde’onder woordelijke vermelding van de in die akte opgenomen erfdienstbaarheid ten behoeve van het verkochte als heersend erf en ten laste van het perceel met nummer 3646 als dienend erf.
thans4813 genummerd, heeft Zoetermeer Zuidplas verkocht aan [eiseres sub 2] en [eiseres sub 3] . De akte van levering is op 9 mei 2005 bij de notaris gepasseerd. Op dat moment maakte perceel nummer 4813 nog deel uit van perceel 4380 (welk perceel wordt aangeduid op de onder 2.18. weergegeven kadastrale kaart). Het resterende deel van perceel 4380 is later gesplitst in twee percelen, die thans zijn genummerd 4962 en 4963.
3.Het geschil
- primair een verklaring voor recht dat de bij akte d.d. 17 januari 2001 gevestigde erfdienstbaarheid van weg om te komen en te gaan van en naar de openbare weg (Middelweg) over het thans bestaande tracé, ten behoeve van de percelen van Zoetermeer Zuidplas c.s. is gevestigd ten laste van het perceel van [gedaagde] , kadastraal bekend gemeente Zevenhuizen sectie C nummer 4430 en daarop thans nog steeds rust, één en ander ter plaatse van de locatie aangegeven op de als productie 4 overgelegde tekeningen (waaronder de onder 2.9. weergegeven tekening);
- subsidiair een verklaring voor recht dat door verjaring een erfdienstbaarheid van weg is ontstaan om te komen en te gaan van en naar de openbare weg (Middelweg) ten laste van het perceel van [gedaagde] , kadastraal bekend gemeente Zevenhuizen sectie C nummer 4430, als dienend erf ten behoeve van de percelen van Zoetermeer Zuidplas c.s. als heersend erf, één en ander ter plaatse van de locatie aangegeven op de als productie 4 overgelegde tekeningen (waaronder de onder 2.9. weergegeven tekening);
- [gedaagde] te gebieden iedere maatregel die inbreuk maakt op de erfdienstbaarheid ten behoeve van de percelen van Zoetermeer Zuidplas c.s. achterwege te laten op straffe van verbeurte van een dwangsom van € 5.000,-- per dag met een maximum van € 100.000,--, althans een dwangsom op te leggen die de rechtbank in goede justitie meent te behoren;
- veroordeling van [gedaagde] in de kosten van dit geding, alsmede de nakosten, vermeerderd met de wettelijke rente indien deze kosten niet binnen veertien dagen na vonniswijzing zijn voldaan.
4.De beoordeling
‘thans bestaande tracé’dient te worden geduid. Niet is in geschil dat, als een erfdienstbaarheid is gevestigd ten laste van het perceel van thans [gedaagde] , deze niet is geëindigd.
het thans bestaande tracé’vanaf de brug die ligt aan het perceel van [gedaagde] , recht naar achteren in de richting van haar percelen loopt, derhalve over perceel 4430 (voorheen genummerd 3646), het perceel van [gedaagde] . [gedaagde] voert aan dat het tracé over de percelen van [C] loopt. De erfdienstbaarheid van weg is volgens hem bij akte van 17 januari 2001 gevestigd ten laste van het gearceerde gedeelte van de bij die akte gevoegde kadastrale kaart (zie onder 2.5.) en het deel van perceel 3646 dat door de notaris als kavel 5 is benoemd (zie onder 2.9.). Deze perceeldelen zijn samengevoegd tot 4378, welk perceel in eigendom toebehoort aan [C] . Tezamen met de erfdienstbaarheid die reeds bij akte van 1961 is gevestigd ten laste van het eveneens aan [C] toebehorende perceel 3908 leidt dit tot de conclusie dat
‘het thans bestaande tracé’aan de rechterzijde van de aan [C] behorende percelen loopt, aldus nog steeds [gedaagde] .
‘een ander gedeelte van voormeld perceel nummer 3944 werd geleverd aan een derde’.
het thans bestaande tracé’ zoals genoemd in de akte van 17 januari 2001 de weg is, die over het perceel van [gedaagde] loopt. De brug die te zien is op de luchtfoto uit 1951 - toen ter plaatse van de thans in het geding zijnde percelen slechts één brug was gelegen - is dan ook de brug die vanaf het perceel van [gedaagde] toegang geeft van en naar de Middelweg.
het bestaande tracé’ loopt, zou immers aan de linkerzijde liggen van de brug uit 1930 die zichtbaar is op de foto van 1951. Daarnaast is uit de luchtfoto’s op te maken dat de weg die op de luchtfoto uit 1951 al aanwezig was aan de rechterzijde van de hooibergen, vanaf de brug nog steeds op dezelfde wijze naar achteren, in de richting van de percelen van Zoetermeer Zuidplas c.s., loopt. Op de luchtfoto’s vanaf 1998 is verder de tweede brug zichtbaar, gelegen aan het perceel van [C] , en is ook te zien dat er een sloot ligt achter de kassen van [C] , waardoor niet kan worden doorgereden naar de achterliggende percelen. Het verweer van [gedaagde] , inhoudende dat pas na 2001 een sloot is gegraven – hetgeen de reden is dat Zoetermeer Zuidplas c.s. thans over de brug van [gedaagde] haar land wenst te bereiken – houdt gelet hierop eveneens geen stand.
‘het bestaande tracé’over het perceel van [gedaagde] loopt.
5.De beslissing
‘het thans bestaande tracé’, ten behoeve van de percelen van Zoetermeer Zuidplas c.s., is gevestigd ten laste van het perceel van [gedaagde] , kadastraal bekend gemeente Zevenhuizen sectie C, nummer 4430 en daarop thans nog steeds rust, één en ander ter plaatse van de locatie aangegeven op de als productie 4 bij dagvaarding overgelegde tekeningen;