Uitspraak
RECHTBANK DEN HAAG
1.De procedures
2.Feiten en (wettelijk) kader
De artsenverenigingen en hun leden
Stb. 1993, 655), die nadien enkele malen is gewijzigd. De Wet BIG laat, anders dan de voorheen geldende wetgeving, de uitoefening van de geneeskunst door een ieder in beginsel vrij. Er is niet langer sprake van een beroepsverbod. In plaats daarvan is, teneinde de kwaliteit van de beroepsuitoefening te bewaken en bevorderen en de patiënt te beschermen tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen van beroepsbeoefenaren, een systeem van constitutieve registratie en titelbescherming ingevoerd. Hierdoor is het recht op het voeren van een beschermde beroepstitel, zoals die van arts, gekoppeld aan de inschrijving in het BIG-register. Door de raadpleging van het BIG-register is het daarom mogelijk om te controleren of degene, die de titel ‘arts’ voert, deze titel ook mag voeren.
I. ALGEMEEN DEEL
Hoofdlijnen van het wetsontwerp
II. ARTIKELSGEWIJZE DEEL
Stb. 2010, 704).
Stb. 2008, 556).
niet praktiserend’voeren.
6.4 Alternatieve geneeskunde
3.2.3 Niet-reguliere behandelwijzen of alternatieve zorg
4.Vaststellen van gewerkte uren
ALGEMEEN
opdrachtbevestigingen van opdrachtgevers (particuliere cliënten of zorgbemiddelingsbureaus)
uitdraai van uw administratiesysteem
verklaring van een accountant
lijst met factuurnummers (en enkele facturen) in combinatie met bankafschriften(…)
overzicht van bij de zorgverzekeraar gedeclareerde behandelingen(…)
belastingaanslagen(…)
9.2 Casus: niet-reguliere behandelwijzen (bijvoorbeeld acupunctuur en homeopathie)
Nog een aantal belangrijke zaken:
geenerkend bewijsstuk voor herregistratie (bijvoorbeeld een kopie agenda, eigen ondertekende verklaring of persoonlijke administratie-overzichten). (…)
Bewijsstukken als u werkt als zelfstandig ondernemer
criteriavoor uw bewijstukken als hierboven aangegeven.
Stcrt. 2016, nr. 70000). Deze regeling houdt in:
Algemeen
Complementary and Alternative Medicineartsenverenigingen, onder wie vertegenwoordigers van de AVIG, en vertegenwoordigers van het ministerie over het onderscheid tussen reguliere en niet-reguliere behandelwijzen in het kader van de herregistratie. Het verslag houdt onder meer in:
Hoe werkt de steekproef?(…)
Hoe dient een arts die ook niet-reguliere zorg verleent aan te tonen dat hij/zij reguliere werkzaamheden heeft verricht?
3.Het geschil
in het geval wordt geoordeeld dat het beoordelingskader niet onverbindend is:
4.De beoordeling
Centrale vragen
niet praktiserend’te voeren en zij geen aan een arts voorbehouden verrichtingen meer mogen uitvoeren. Naar mag worden aangenomen zal dit de bewuste artsen in ieder geval aanzienlijke (reputatie)schade berokkenen. Het onbevoegd voeren van de artsentitel is bovendien strafbaar. Overeenkomstig Hoge Raad 11 oktober 1996, ECLI:NL:HR:1996:ZC2169 (Leenders/Ubbergen) moet daarom in dit geval, met het oog op een doeltreffende rechtsbescherming tegen de overheid, worden geoordeeld dat ook het openstaan van deze bestuursrechtelijke weg, die de rechtbank in de gegeven omstandigheden ‘gekunsteld’ en onevenredig bezwarend acht, blokkering van de toegang tot de burgerlijke rechter niet kan rechtvaardigen. Daarmee is een “Privacy First-geval” niet aan de orde.