2.2.In de erfpachtakte is, voor zover thans relevant, het volgende opgenomen:
“Bouw en financiële bijdrage
Artikel 2
Erfpachter is gehouden op de in erfpacht uitgegeven grond een ijs- en evenementenhal met een kunstijsbaan met toebehoren te realiseren, één en ander conform het door de gemeente goedgekeurde bouwplan.
(…) Wijziging van de in het eerste lid bedoelde opstal(len) en eventuele daarbij behorende (bouw)werken zal niet mogen geschieden dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de gemeente. Sloop of gedeeltelijke sloop van de in lid 1 bedoelde opstal(len) en eventuele daarbij behorende (bouw)werken is zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de gemeente verboden. (…)
(…)
4. De gemeente verstrekt aan erfpachter (…) een eenmalige bijdrage van tienmiljoenachthonderdvierentwintigduizend gulden (f 10.824.000,00), welke bijdrage door erfpachter moet worden aangewend ter dekking van de met de bouw van de in lid 1 bedoelde ijs- en evenementenhal gemoeide kosten. (…)
Deze bijdrage wordt verstrekt onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat de erfpachter of diens rechtverkrijgenden verder geen aanspraak maakt en ook geen aanspraak zal kunnen maken op incidentele en/of structurele bijdragen in de met exploitatie van de ijs- en evenementenhal verband houdende kosten, hoe ook genaamd en ongeacht de grondslag van dergelijke bijdragen.
Erfpachter heeft verklaard uitdrukkelijk met deze voorwaarde in te stemmen en geen enkel verzoek in welke vorm dan ook en hoe ook genaamd, strekkende tot het verkrijgen van één of meer van vorenbedoelde bijdragen, bij de gemeente in te dienen.
(…)
Gebruik
Artikel 4
1.
Erfpachter verplicht zich om de op de in erfpacht uitgegeven grond te bouwen ijs- en evenementenhal cum annex te gebruiken om zelf te exploiteren als ijs- en evenementenhal, een en ander conform het als bijlage bij de overeenkomst tot het vestigen van erfpacht gehechte programma (Commerciële Voorzieningen). Het is de erfpachter verboden zonder voorafgaande toestemming van de gemeente de exploitatie van de ijs- en evenementenhal aan een derde uit te besteden.
(…)
3.
Het is de erfpachter verboden het gebruik van de in erfpacht uitgegeven grond en de daarop te stichten opstal(len) en eventuele overige (bouw)werken zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de gemeente te wijzigen. Aan een toestemming kan de gemeente voorwaarden verbinden, die de erfpachten in acht moet nemen.
(…)
(…)
Onderhoud
Artikel 15
1.
De erfpachter is verplicht op zijn kosten de in erfpacht uitgegeven grond en de zich daarop bevindende opstal(len) in behoorlijke staat te onderhouden en daaraan alle nodige herstellingen te (doen) verrichten. Bij geheel of gedeeltelijk tenietgaan van de opstal(len) is hij verplicht op zijn kosten deze ten spoedigste te (doen) herbouwen of herstellen.
1. De Gemeente kan bij niet-nakoming of overtreding van een van de verplichtingen of verboden die de erfpachter ter zake van het aan hem verleende erfpacht zijn opgelegd, aan de erfpachter een door haar te bepalen boete opleggen van ten hoogste het bedrag van de jaarlijkse canon voor elke overtreding of niet-nakoming of ten hoogste éénduizend gulden (f 1.000,00) voor elke dag of gedeelte van een dag, dat de overtreding of niet-nakoming voortduurt (…).
2.
De boete is dadelijk opeisbaar en wordt verbeurd indien erfpachter na ingebrekestelling en na verloop van de daarin gestelde termijn in gebreke blijft aan zijn verplichtingen te voldoen.
(…)”