ECLI:NL:RBAMS:2025:588

Rechtbank Amsterdam

Datum uitspraak
29 januari 2025
Publicatiedatum
30 januari 2025
Zaaknummer
13/118077-23
Instantie
Rechtbank Amsterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Veroordeling voor het medeplegen van de invoer en het vervoeren/aanwezig hebben van 23 kilogram cocaïne en het voorhanden hebben van drie vuurwapens

Op 29 januari 2025 heeft de Rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan in een strafzaak tegen een verdachte die op 6 mei 2023 in Amsterdam werd aangehouden. De verdachte werd beschuldigd van het medeplegen van de invoer van 23,41 kilogram cocaïne en het voorhanden hebben van drie vuurwapens. De rechtbank heeft vastgesteld dat de verdachte, rijdend in een Seat Leon, betrokken was bij de invoer van de drugs vanuit België naar Nederland. Tijdens de aanhouding op 6 mei 2023 heeft de verdachte geprobeerd te ontsnappen, wat leidde tot een aanrijding. Bij de doorzoeking van de auto werden de drugs en de vuurwapens aangetroffen in verborgen ruimtes. De rechtbank oordeelde dat de verdachte wetenschap had van de aanwezigheid van de drugs en vuurwapens, en dat hij beschikkingsmacht had over deze voorwerpen. De officier van justitie had een gevangenisstraf van zeven jaar geëist, wat de rechtbank passend achtte gezien de ernst van de feiten en de betrokkenheid van de verdachte bij de internationale drugshandel. De rechtbank veroordeelde de verdachte tot een gevangenisstraf van zeven jaar, met aftrek van voorarrest, en verklaarde verschillende in beslag genomen voorwerpen verbeurd.

Uitspraak

vonnis

RECHTBANK AMSTERDAM

Afdeling Publiekrecht
Team Strafrecht
Parketnummer: 13/118077-23 (Promis)
Datum uitspraak: 29 januari 2025
Vonnis van de rechtbank Amsterdam, meervoudige kamer voor de behandeling van strafzaken, in de zaak tegen:
[verdachte] ,
geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] 1991,
zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland.

1.Het onderzoek ter terechtzitting

Dit vonnis is op tegenspraak gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzittingen op 18 augustus 2024 en 15 januari 2025.
De rechtbank heeft kennisgenomen van de vordering van de officier van justitie mr. R. Refos en van wat de (gemachtigd) raadsman van verdachte, mr. C.C. Polat naar voren hebben gebracht.

2.Tenlastelegging

Aan verdachte is – kort gezegd – ten laste gelegd dat hij zich op 6 mei 2023 in Amsterdam en/of Hazeldonk schuldig heeft gemaakt aan
1. het medeplegen van de invoer van 23,41 kilogram cocaïne;
2. het medeplegen van het vervoeren van 23,41 kilogram cocaïne;
3. het medeplegen van het voorhanden hebben van drie vuurwapens met bijbehorende munitie.
De volledige tenlastelegging is opgenomen in
bijlage Idie aan dit vonnis is gehecht en geldt als hier ingevoegd.
Voor zover in de tenlastelegging taal- en/of schrijffouten staan, zijn deze verbeterd. Verdachte is hierdoor niet in de verdediging geschaad.

3.Waardering van het bewijs

3.1.
Het standpunt van het Openbaar Ministerie
De officier van justitie heeft zich op het standpunt gesteld dat de ten laste gelegde feiten bewezen kunnen worden. Verdachte heeft wetenschap van en beschikkingsmacht gehad over de drugs en vuurwapens die zijn aangetroffen in de auto waarin hij reed. De invoer van drugs kan bewezen worden gelet op het ontbreken van een reële mogelijkheid om tijdens de rit vanuit België ergens anders te stoppen. Tevens wijst de communicatie van verdachte ten tijde van die rit ook op een criminele grensovergang.
3.2.
Het standpunt van de verdediging
De raadsman heeft zich, kortgezegd, aan de hand van zijn pleitnotities, op het standpunt gesteld dat verdachte integraal vrijgesproken dient te worden. Verdachte heeft geen bewustheid en beschikkingsmacht gehad over de drugs en de wapens in de auto. Verdachte was niet de eigenaar en/of vaste gebruiker van de auto en het is onbekend wie de auto bestuurde toen deze de Belgisch - Nederlands grens passeerde. Daarnaast kan niet met zekerheid worden vastgesteld of de auto mogelijk nadien is gestopt en of de drugs dus ergens anders is (in Nederland) opgepikt. De aangetroffen drugs zijn in vuilniszakken aangetroffen, maar het is niet duidelijk welke zakken in elkaar zaten, waardoor niet is vast te stellen op welke zak DNA van verdachte is aangetroffen. De wapens zijn met de kentekenplaten in een verborgen ruimte aangetroffen. Hierop is geen DNA van verdachte aangetroffen.
3.3.
Het oordeel van de rechtbank
Inleiding
Op 6 mei 2023 werd verdachte aangehouden in Amsterdam rijdend in een Seat Leon Cupra (verder: Seat Leon of Seat) met kenteken [kenteken] . De politie had op 30 april 2023 een peilbaken onder deze auto geplaatst, vanwege een vermoeden dat de auto voor criminele doeleinden gebruikt werd. Deze auto is op 6 mei 2023 voor het eerst sinds de plaatsing van het peilbaken in beweging gekomen en de grens met België gepasseerd. Dezelfde dag is de auto uit België teruggekeerd en – via een andere route – teruggereden naar Amsterdam. De politie zag dat er een man in de auto reed, die later in Amsterdam als verdachte werd aangehouden. Bij die aanhouding heeft verdachte geprobeerd zich te onttrekken. Hij veroorzaakte tijdens zijn vlucht een botsing met een personenauto waarna hij uiteindelijk kon worden aangehouden. Vervolgens heeft een doorzoeking van de Seat Leon plaatsgevonden. In de kofferbak trof de politie vuilniszak(ken) aan met daarin bigshoppers met 22 blokken cocaïne, in totaal 23,41 kilogram. Daarnaast werden er twee verborgen ruimtes in de auto aangetroffen waarin zich twee zogenoemd half-geladen vuurwapens en één doorgeladen voor onmiddellijk gebruik gereed vuurwapen en twee kentekenplaten bevonden. Verdachte heeft zich steeds op zijn zwijgrecht beroepen.
Ten aanzien van feit 1 en 2:
Op basis van de bewijsmiddelen stelt de rechtbank vast dat de meergenoemde Seat België op 6 mei 2023 richting Nederland via de grensovergang Hazeldonk verliet. De Seat reed vervolgens via de A16, de A58 en de A27 in noordelijke richting. Op de A27 ter hoogte van Meerkerk werd voor het eerst fysiek contact met de Seat gemaakt. De politie zag één man in de auto, naar later bleek de aangehouden verdachte. De Seat vervolgde zijn weg via de A2. Ter hoogte van Breukelen is weer (op afstand) fysiek contact verkregen. Daar werd geconstateerd dat enkele tientallen meters achter de Seat een van een Belgisch kenteken voorziene Renault Clio reed. De Seat en de Renault bleven in directe omgeving van elkaar reden, zodanig dat het beeld ontstaat dat beide auto’s bij elkaar hoorden. In de Renault Clio werd de medeverdachte [medeverdachte] aangetroffen. Na de – uiteindelijke – aanhouding van verdachte in de Seat werd in de kofferbak van de auto de eerdergenoemde, 23,41 kilogram cocaïne aangetroffen.
De rechtbank stelt voorop dat een bestuurder van een auto, behoudens aanwijzingen voor het tegendeel, geacht wordt bekend te zijn met de aanwezigheid van voorwerpen in die auto. [1] De drugs zaten bovendien verpakt in meerdere in elkaar gestopte vuilniszakken en op één van die vuilniszakken is het DNA-spoor van verdachte aangetroffen. De rechtbank stelt daarom vast dat verdachte bewust was van de aanwezigheid van de drugs en dat hij daarover ook de beschikkingsmacht heeft gehad. De rechtbank is derhalve van oordeel dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het opzettelijk vervoeren en aanwezig hebben van 23,41 kilogram cocaïne.
Uit de ANPR-gegevens van de Seat leidt de rechtbank af dat verdachte zonder tussenstop vanaf de Belgische grens naar Nederland is gereden. Uit het onderzoek van de telefoon van verdachte blijkt dat hij op 6 mei 2023 in contact stond met anderen die hem voorzagen van informatie die betrekking had op de invoer van drugs. Zo vroeg verdachte hoe de situatie aan de grens was, waarop hem werd verteld dat deze leeg was. Bovendien wordt de invoer kennelijk mede mogelijk gemaakt door de volgauto waarin de medeverdachte is aangehouden. De rechtbank is daarom tevens van oordeel dat, gelet op de communicatie met deze meerijder ( [medeverdachte] ) en anderen, verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het medeplegen van de verweten invoer van cocaïne.
Ten aanzien van feit 3:
De rechtbank dient te beantwoorden of verdachte bewustheid van en beschikkingsmacht over de aangetroffen vuurwapens heeft gehad. Naast hetgeen hiervoor onder feit 1 en 2 is overwogen en dat als hier herhaald en ingelast moet worden beschouwd, wordt voorts ter zake van feit 3 als volgt overwogen.
De vuurwapens zijn aangetroffen in een verborgen ruimte van de auto. Hoewel geen DNA-sporen van verdachte zijn aangetroffen in en om deze verborgen ruimtes, komt de rechtbank wel tot een bewezenverklaring van het voorhanden hebben van de vuurwapens. De rechtbank overweegt hiertoe als volgt.
Uit het onderzoek van de telefoon van verdachte blijkt dat verdachte op 6 mei 2023 in nauw contact stond met medeverdachte [medeverdachte] de bestuurder van de Clio. In één van de verborgen ruimtes lagen kentekenplaten waarop een DNA-spoor van medeverdachte [medeverdachte] is aangetroffen. De rechtbank leidt, gelet op de gezamenlijke uitvoering van de invoer in Nederland van de cocaïne af dat verdachte en de medeverdachte [medeverdachte] beide toegang hadden tot de verborgen ruimtes. Drugshandel gaat vaak gepaard met geweld veelal door middel van het gebruik van vuurwapens. Verdachte reed in een auto met meer dan twintig kilogram cocaïne, en dus met een zeer aanzienlijke handelswaarde en moet hij zich naar het oordeel van de rechtbank tenminste in meer of mindere mate bewust zijn geweest van de in de auto aanwezige, deels schietklare, vuurwapens. De rechtbank is alles afwegende van oordeel dat verdachte bewustheid van en beschikkingsmacht over de aangetroffen drie vuurwapens met bijbehorende munitie heeft gehad.

4.Bewezenverklaring

De rechtbank acht op grond van de in de
bijlage IIvervatte bewijsmiddelen bewezen dat verdachte
1
op 6 mei 2023 te Hazeldonk, tezamen en in vereniging met anderen, opzettelijk binnen het grondgebied van Nederland heeft gebracht ongeveer 23,41 kilogram, van een materiaal bevattende cocaïne, zijnde cocaïne, een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst I;
2
op 6 mei 2023 te Amsterdam, tezamen en in vereniging met anderen, opzettelijk heeft vervoerd en aanwezig heeft gehad, ongeveer 23,41 kilogram, van een materiaal bevattende cocaïne, zijnde cocaïne, een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst I;
3
op 6 mei 2023 te Amsterdam, tezamen en in vereniging met anderen, een wapen van categorie II, onder 2 van de Wet wapens en munitie, te weten een machinepistool (omgebouwd), van het merk Blow, type/model TR914-02, kaliber 7,65mm (synoniem [synoniem] ) zijnde een vuurwapen geschikt om automatisch te vuren, en bijbehorende munitie (goednummer [goednummer 1] ), en een wapen van categorie III, onder 1 van de Wet wapens en munitie, te weten een pistool, van het merk CZ, type/model P10S, kaliber 9x19 mm, zijnde een vuurwapen in de vorm van een pistool, en bijbehorende munitie (goednummer [goednummer 2] ), en een wapen van categorie III, onder 1 van de Wet wapens en munitie, te weten een pistool, van het merk Blow, type/model TR92, kaliber 9x17 mm zijnde een vuurwapen in de vorm van een pistool, en bijbehorende munitie (goednummer [goednummer 3] ), voorhanden heeft gehad.

5.De strafbaarheid van de feiten

De bewezen geachte feiten zijn volgens de wet strafbaar. Het bestaan van een rechtvaardigingsgrond is niet aannemelijk geworden.

6.De strafbaarheid van verdachte

Er is geen omstandigheid aannemelijk geworden die de strafbaarheid van verdachte uitsluit. Verdachte is dan ook strafbaar.

7.Motivering van de straffen en maatregelen

7.1.
De eis van de officier van justitie
De officier van justitie heeft gevorderd dat verdachte voor de door hem onder 1, 2 en 3 bewezen geachte feiten zal worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar, met aftrek van voorarrest.
7.2.
Het standpunt van de verdediging
De verdediging heeft zich op het standpunt gesteld dat de eis van de officier van justitie aanzienlijk gematigd dient te worden.
7.3.
Het oordeel van de rechtbank
De hierna te noemen strafoplegging is in overeenstemming met de ernst van het bewezen geachte, de omstandigheden waaronder dit is begaan en de persoon van verdachte, zoals daarvan ter terechtzitting is gebleken. De rechtbank heeft bij de keuze tot het opleggen van een vrijheidsbenemende straf en bij de vaststelling van de duur daarvan in het bijzonder het volgende laten meewegen.
7.3.1.
Ernst van de feiten
Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan drie feiten die betrekking hebben op en naar het oordeel van de rechtbank samenhangen met de internationale drugshandel. Zo heeft verdachte 23,41 kilogram cocaïne vanuit België naar Nederland ingevoerd en vervoerd in een geprepareerde auto. Verdachte heeft zich hierdoor schuldig gemaakt aan de instandhouding van de internationale drugshandel. Deze handel gaat veelal gepaard met andere vormen van criminaliteit en vormt bovendien een gevaar voor de volksgezondheid. De drugshandel gaat niet zelden gepaard met geweld, waardoor deze handel ook een gevaar vormt voor de directe veiligheid van personen. Dat wordt ook in deze zaak weer bevestigd, doordat in de auto waarin verdachte reed in een verborgen ruimte ook drie vuurwapens werden aangetroffen. Eén van deze wapens betrof een machinepistool en de andere twee wapens betroffen pistolen waarvan er één doorgeladen en voor onmiddellijk gebruik gereed was. De oriëntatiepunten voor straftoemeting van het Landelijk Overleg Vakinhoud Strafrecht (LOVS) gaan voor het vervoeren van een dergelijke hoeveelheid harddrugs uit van een gevangenisstraf van meer dan 50 maanden. Voor de invoer van harddrugs zijn op grond van oriëntatiepunten gevangenisstraffen van 60 maanden het uitgangspunt. Daarnaast zijn voor het voorhanden hebben van pistolen gevangenisstraffen van 4 maanden onvoorwaardelijk geïndiceerd en voor automatische vuurwapens gaan de LOVS-oriëntatiepunten uit van 12 maanden gevangenisstraf onvoorwaardelijk.
7.3.2.
Persoon van de verdachte
Verdachte bevond zich tot juni 2023 in voorlopige hechtenis in deze strafzaak. Zijn voorlopige hechtenis werd toen na 38 dagen detentie voor vier dagen geschorst om hem gelegenheid te bieden afscheid te kunnen nemen van zijn oma die nog maar enkele dagen te leven zou hebben. Verdachte is niet teruggekeerd naar Nederland na afloop van zijn schorsing en is sindsdien voortvluchtig. Verdachte heeft door aldus te handelen geen enkele verantwoordelijkheid willen nemen voor de hem verweten en de door de rechtbank bewezenverklaarde feiten. Door niet te willen verschijnen ter zitting heeft hij de rechtbank ook geen enkel inzicht gegeven in zijn actuele persoonlijke situatie en zijn belangen bij de bepaling van de straf die in zijn geval passend zou zijn. Gezien deze lakse houding van verdachte laat hij de rechtbank geen enkele ruimte om een op de persoon toegesneden straf op te leggen anders dan met constatering dat hij voor dit type feiten first offender is.
7.3.3.
Straf
De rechtbank is van oordeel dat slechts een gevangenisstraf van een aanzienlijke duur in aanmerking komt. De rechtbank ziet geen aanleiding om af te wijken van de LOVS-oriëntatiepunten. De rechtbank vindt de eis van de officier van justitie dan ook passend en geboden en legt aan verdachte overeenkomstig die eis een gevangenisstraf op voor de duur van zeven jaar, met aftrek van het voorarrest.

8.Beslag

Onder verdachte zijn de volgende voorwerpen in beslag genomen:
1. 20 STK Verdovende Middelen (Omschrijving: PL1300-2023100240-G6337412);
2. 1 STK Zak (Omschrijving: PL1300-2023100240-G6337422);
3. 1 STK Personenauto [kenteken] (Omschrijving: PL1300-2023100240-G6337335, Zwart, merk: Seat Leon St, chassisnr: [chassisnr] , bouwjaar 2017);
4. 1 STK Telefoontoestel (Omschrijving: PL1300-2023100240-G6337342, zwart, merk: Apple iPhone);
5. 1 STK Telefoontoestel (Omschrijving: PL1300-2023100240-G6337343, Roze, merk: Samsung Galaxy A14);
6. 1 STK Wapen (Omschrijving: PL1300-2023100240-G6337420, Blow TR91402);
7. 1 STK Wapen (Omschrijving: PL1300-2023100240-G6337423);
8. 1 STK Wapen (Omschrijving: PL1300-2023100240-G6337427, CZ P10s);
9. 2 STK Kentekenplaat (Omschrijving: PL1300-2023100240-G6337458, Blauw);
10. 2 STK Tas (Omschrijving: PL1300-2023100240-G6337417);
11. 1 STK Munitie (Omschrijving: PL1300-2023100827-G6338161;
12. 1 STK Munitie (Omschrijving: PL1300-2023100827-G6338165, 9x17mm);
13. 1 STK Munitie (Omschrijving: PL1300-2023100827-G6338167);
14. 2 STK Kentekenplaat (Omschrijving: PL1300-2023100240-G6338169).
8.1.
Het standpunt van het Openbaar Ministerie
De officier van justitie heeft zich op het standpunt gesteld dat de drugs, de vuurwapens en de kentekenplaten onttrokken moeten worden aan het verkeer aangezien deze voorwerpen gebruikt zijn bij het begaan van de strafbare feiten. De telefoons en de auto dienen verbeurd te worden verklaard.
8.2.
Het standpunt van de verdediging
De raadsman heeft zich gerefereerd aan het oordeel van de rechtbank.
8.3.
Het oordeel van de rechtbank
Verbeurdverklaring
De in beslag genomen zak, auto, telefoons en tas behoren aan verdachte toe. Nu met behulp van die voorwerpen het bewezen geachte is begaan, worden deze voorwerpen verbeurdverklaard.
Onttrekking aan het verkeer
Op grond van het bepaalde in artikel 13a van de Opiumwet zullen de verdovende middelen aan het verkeer worden onttrokken.
De kentekenplaten, de wapens en de bijbehorende munitie zijn aangetroffen in het onderzoek naar de door verdachte begane misdrijven, terwijl zij kunnen dienen tot het begaan en voorbereiden van een soortgelijk misdrijf en van zodanige aard zijn, dat het ongecontroleerde bezit daarvan in strijd is met de wet of het algemeen belang. Deze voorwerpen worden daarom onttrokken aan het verkeer.

9.Toepasselijke wettelijke voorschriften

De op te leggen straf en maatregel zijn gegrond op de artikelen 33, 33a, 36b, 36c, 47, 57 van het Wetboek van Strafrecht, artikelen 2, 10, 13a van de Opiumwet en artikelen 26 en 55 van de Wet wapens en munitie.

10.Beslissing

De rechtbank komt op grond van het voorgaande tot de volgende beslissing.
Verklaart bewezen dat verdachte het ten laste gelegde heeft begaan zoals hiervoor in rubriek 5 is vermeld.
Verklaart niet bewezen wat aan verdachte meer of anders is ten laste gelegd dan hiervoor is bewezen verklaard en spreekt verdachte daarvan vrij.
Het bewezen verklaarde levert op:
Ten aanzien van feit 1:
medeplegen van handelen in strijd met een in artikel 2 onder A, gegeven verbod van de Opiumwet.
Ten aanzien van feit 2:
eendaadse samenloop van
medeplegen van handelen in strijd met een in artikel 2 onder B, gegeven verbod van de Opiumwet
en
medeplegen van handelen in strijd met een in artikel 2 onder C, gegeven verbod van de Opiumwet.
Ten aanzien van feit 3:
eendaadse samenloop van
medeplegen van
handelen in strijd met artikel 26, eerste lid, van de Wet wapens en munitie en het feit begaan met betrekking tot een vuurwapen van categorie II
en
handelen in strijd met artikel 26, eerste lid, van de Wet wapens en munitie
en
medeplegen van
handelen in strijd met artikel 26, eerste lid, van de Wet wapens en munitie en het feit begaan met betrekking tot een vuurwapen van categorie III
en
handelen in strijd met artikel 26, eerste lid, van de Wet wapens en munitie,
meermalen gepleegd.
Verklaart het bewezene strafbaar.
Verklaart verdachte,
[verdachte], daarvoor strafbaar.
Veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van
7 (zeven) jaren.
Beveelt dat de tijd die door veroordeelde voor de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in verzekering (en in voorlopige hechtenis) is doorgebracht, bij de tenuitvoerlegging van die straf in mindering gebracht zal worden.
Tenuitvoerlegging van de op te leggen gevangenisstraf zal volledig plaatsvinden binnen de penitentiaire inrichting, tot het moment dat aan de verdachte voorwaardelijke invrijheidstelling wordt verleend als bedoeld in artikel 6:2:10 van het Wetboek van Strafvordering.
Verklaart verbeurd:
1. 1 STK Zak (Omschrijving: PL1300-2023100240-G6337422);
2. 1 STK Personenauto [kenteken] (Omschrijving: PL1300-2023100240-G6337335, Zwart, merk: Seat Leon St, chassisnr: [chassisnr] , bouwjaar 2017);
3. 1 STK Telefoontoestel (Omschrijving: PL1300-2023100240-G6337342, zwart, merk: Apple Iphone);
4. 1 STK Telefoontoestel (Omschrijving: PL1300-2023100240-G6337343, Roze, merk: Samsung Galaxy A14);
5. 2 STK Tas (Omschrijving: PL1300-2023100240-G6337417).
Verklaart onttrokken aan het verkeer:
1. 20 STK Verdovende Middelen (Omschrijving: PL1300-2023100240-G6337412);
2. 1 STK Wapen (Omschrijving: PL1300-2023100240-G6337420, Blow TR91402);
3. 1 STK Wapen (Omschrijving: PL1300-2023100240-G6337423);
4. 1 STK Wapen (Omschrijving: PL1300-2023100240-G6337427, CZ P10s);
5. 2 STK Kentekenplaat (Omschrijving: PL1300-2023100240-G6337458, Blauw);
6. 1 STK Munitie (Omschrijving: PL1300-2023100827-G6338161;
7. 1 STK Munitie (Omschrijving: PL1300-2023100827-G6338165, 9x17mm);
8. 1 STK Munitie (Omschrijving: PL1300-2023100827-G6338167);
9. 2 STK Kentekenplaat (Omschrijving: PL1300-2023100240-G6338169).
Dit vonnis is gewezen door
mr. J.M.R. Vastenburg, voorzitter,
mrs. C. Klomp en G. Demmink, rechters,
in tegenwoordigheid van mr. K. van den Berg, griffier,
en uitgesproken op de openbare terechtzitting van deze rechtbank van 29 januari 2025.
[...]
[...]
[...]
[...]
[...]
[...]
[...]
[...]
[...]
[...]

Voetnoten

1.Onder meer: rechtbank Amsterdam 29 juli 2021 (ECLI:NL:RBAMS:2021:4089)