Uitspraak
RECHTBANK Amsterdam
1.De procedure
2.Samenvatting
3.De feiten
PensioenArtikel 9De partners sluiten de toepasselijkheid van de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding uit, zodat bij de beëindiging of ontbinding van het geregistreerd partnerschap op geen enkele wijze verevening of verrekening van rechten op ouderdomspensioen plaats vindt.De aanspraken op nabestaandenpensioen worden hierdoor niet gewijzigd.”
Ik heb de afspraak voor jullie aangepast, zodat het ook aansluit met de partnerschapsvoorwaarden. In de afspraak hadden jullie alleen afspraken gemaakt over het ouderdomspensioen. Bij de scheiding moet echter ook afspraken worden gemaakt over het bijzonder nabestaandenpensioen.Het is per pensioenuitvoerder verschillend of je nabestaandenpensioen opbouwt ja of nee. Daarbij kan je het ook op verschillende manieren opbouwen; namelijk op risicobasis of op opbouwbasis.Bij risicobasis vervalt het recht op het nabestaandenpensioen bij scheiding. Je hoeft er dan geen afspraken over te maken.Bij opbouwbasis is het zo dat je ex-partner nog recht heeft op het opgebouwde nabestaandenpensioen na scheiding. Dus als de ex-partner overlijdt na de scheiding, dan krijgt de ander het opgebouwde nabestaandenpensioen dat tijdens het geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Het is dus belangrijk om hier ook afspraken over te maken en uit te zoeken op welke manier dit is opgebouwd. In de partnerschapsvoorwaarden hebben jullie hier geen concrete afspraken gemaakt. Ik wil jullie dus vragen deze afspraak verder nog in te vullen en voornamelijk te kijken naar de blauw gemarkeerde stukjes tekst.”
We willen ons pensioen goed regelen, zodat we later niet voor verrassingen komen te staan.
In het scheidingsplan (…) staat weliswaar duidelijk dat er geen sprake is van verevening van het ouderdomspensioen, maar over het nabestaandenpensioen is opgenomen dat er geen sprake is van een dergelijk pensioen. Echter in de twee pensioenregelingen waaraan ik deelneem is er uiteraard wel sprake van een nabestaandenpensioen. (…) De rechten op een nabestaandenpensioen continueren is echter nooit de bedoeling geweest. (…) Ik heb me eerlijk gezegd ook nooit goed gerealiseerd dat ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen twee aparte regelingen zijn en dat de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding alleen ziet op het ouderdomspensioen.”
Ik ben advies aan het inwinnen bij een pensioenspecialist. (…) Tegelijkertijd geeft ook hij aan dat de wet zo bedoeld is dat het nabestaandenpensioen toekomt aan degene met wie men samen was in de periode dat het werd opgebouwd.Ik weet dat jij, toen het convenant werd opgesteld, wilde dat ik daar even afstand zou van doen. Maar ik wist niet dat het nabestaandenpensioen een aparte voorziening was/is. En ook wist ik niet dat ik daar recht op heb.Zodoende doe ik daar dan ook niet zomaar afstand van. (…)”
Ik kan mij niet herinneren dat ik expliciet afstand zou hebben gedaan van het nabestaandenpensioen. (…)Ik weet dat [eiser] in feite wilde dat ik overal afstand van zou doen, maar ik voelde daar weerstand tegen en was ook onvoldoende op de hoogte van alle vormen van en regelgeving rond pensioenvoorzieningen.(…) ”
4.De vorderingen en de standpunten
We hebben geen nabestaandenpensioen. Hier hoeven we dus geen afspraken over te maken.”bedoelden partijen dat zij van elkaar geen nabestaandenpensioen hoefden te hebben. [gedaagde] moet eraan meewerken dat de afspraak van partijen administratief wordt doorgevoerd bij de pensioenfondsen.
5.De beoordeling
“Behoud aanspraak in geval van scheiding