2.5.Bij e-mail van 20 december 2023 heeft het ZIN de zorgverzekeraars en MHG bericht naar aanleiding van het verzoek. Volgens die e-mail van het ZIN luidt het antwoord op de vraag vanuit Zorgverzekeraars Nederland als volgt:
“(…)
Ondertussen hebben we een antwoord geformuleerd op de vraag die wij ontvingen vanuit Zorgverzekeraars Nederland. Dit antwoord kunt u hieronder lezen:
In uw e-mail van 6 november 2023 [kennelijk van Zorgverzekeraars Nederland – vzr.] geeft u aan dat de MediHealthGroup zorg declareert bij zorgverzekeraars als niet-gecontracteerde aanbieder. U stelt het Zorginstituut de vraag of de zorg die de MediHealthGroup aanbiedt, aangemerkt kan worden als te verzekeren zorg onder de Zvw.
Op basis van de informatie die wij op dit moment hebben over deze aanbieder, komt het Zorginstituut tot de conclusie dat de zorg zoals aangeboden door de MediHealthGroup niet als te verzekeren zorg onder de Zvw kan worden aangemerkt. Hieronder leggen we uit hoe we tot deze conclusie zijn gekomen.
Beschrijving van de zorg die MediHealthGroup biedt.
Om uw vraag te beantwoorden hebben wij de MediHealthGroup gevraagd om een beschrijving van de zorg te geven, aan wie ze deze bieden, en hoe de toeleiding naar deze zorg geschiedt.
Het blijkt dat de MediHealthGroup een vijftal onderzoeken aanbiedt, die normaliter in de eerste lijn door de eigen huisarts worden verricht c.q. aangevraagd, of in de tweede lijn na verwijzing door de huisarts:
- ECG (electrocardiogram)
- Spirometrie
- Teledermatologie
- EAI (enkel-arm-index)
- 24-uurs bloeddrukmeting
MediHealthGroup richt zich hierbij primair op mensen die een eigen huisarts hebben en die op eigen initiatief vragen om deze onderzoeken. MediHealthGroup biedt deze onderzoeken aan zonder verwijzing van hun eigen huisarts voor deze onderzoeken.
MediHealthGroup gaat via een digitale vragenlijst na of er een indicatie is voor het gevraagde onderzoek. Als er op basis van de vragenlijst een indicatie is, dan wordt een afspraak gemaakt bij één van de locaties van MediHealthGroup. Voordat het onderzoek wordt gedaan, wordt eerst een aantal anamnestische vragen gesteld door een medisch assistente met behulp van een vragenformulier. Als hieruit blijkt dat toch geen indicatie blijkt te bestaan, dan wordt het onderzoek niet gedaan. Als er wel een indicatie is, dan wordt het onderzoek uitgevoerd. De resultaten van de onderzoeken worden beoordeeld door een huisarts of medisch specialist; de uitslagen worden in eerste instantie alleen gedeeld met de cliënt. Alleen na diens toestemming, deelt de MediHealthGroup ze met de eigen huisarts. Indien nodig en gewenst, dan verwijst de MediHealthGroup de cliënt direct (i.e. zonder tussenkomst van de eigen huisarts) door naar de tweede lijn.
MediHealthGroup benadrukt dat bij het leveren van de hierboven beschreven zorg de NHGstandaarden gevolgd worden en dat de vragenlijsten, anamnese-vragen en de resultaten worden gebruikt c.q. beoordeeld door zorgverleners met de juiste competenties, waaronder huisartsen, cardiologen en dermatologen.
Samenvattend:
- MediHealthGroup biedt zorg aan mensen die een eigen huisarts hebben, als een laagdrempelig, extra aanspreekpunt voor 5 onderzoeken in de eerste lijn.
- De zorg wordt geleverd zonder verwijzing van de eigen huisarts, en zonder gegevens over de medische voorgeschiedenis, anders dan wat cliënten zelf melden.
- De zorg bestaat uit:
o indicatiestelling voor 5 onderzoeken.
o uitvoer van de onderzoeken.
o beoordeling van resultaten.
o advies aan de cliënt o.b.v. de beoordeling van de resultaten.
o zo nodig verwijzing naar medisch specialistische zorg.
- Voor de indicatiestelling van de onderzoeken en de beoordeling van de resultaten gaat men uit van de geldende NHG-standaarden.
Kwalificatie van deze zorg vanuit het perspectief van de Zvw
De zorg die MediHealthGroup biedt is geneeskundige zorg. Deze zorg kan deel uitmaken van het professionele arsenaal van de huisarts: nagaan of onderzoek nodig is (de indicatiestelling), onderzoek (laten) uitvoeren, resultaten beoordelen, adviseren o.b.v. de resultaten en verwijzen voor behandeling of verder onderzoek. Desondanks kwalificeren we de door de MediHealthGroup aangeboden zorg niet als huisartsenzorg en daarmee niet als te verzekeren zorg onder de Zvw. De reden hiervoor is dat de wijze waarop de zorg wordt aangeboden botst met de vigerende kernwaarden van de beroepsgroep (persoonsgericht, integraal en continu in tijd en persoon) en omdat de poortwachtersfunctie van de eigen huisarts wordt omzeild door het aanbieden van een extra aanspreekpunt.
Die kernwaarden zien we terug in de organisatie van de huisartsgeneeskundige zorg: in Nederland schrijft een verzekerde zich in bij een huisarts(en praktijk). Deze huisarts fungeert als eerste aanspreekpunt voor de verzekerde bij vragen, klachten en symptomen, beheert het medisch dossier van de verzekerde en vormt voor de verzekerde de poortwachter naar de tweede lijn, maar ook naar (eerstelijns) diagnostiek.
Diagnostisch onderzoek staat niet op zichzelf, maar is onlosmakelijk verbonden met de context van de patiënt en zijn of haar hulpvraag. Het onderzoek moet gericht zijn, d.w.z. er moet een geneeskundige reden (de indicatie) voor zijn. Wanneer er geen indicatie is, dan is er geen aanspraak op zorg. Het is aan de eigen huisarts om te beoordelen of iemand redelijkerwijs is aangewezen op diagnostiek of medisch-specialistische zorg; de eigen huisarts kan andere afwegingen maken bij de indicatiestelling, bijvoorbeeld vanwege relevante (medische) voorgeschiedenis, het medicatiegebruik, omdat het onderzoek recent nog gedaan is, omdat de huisarts inzicht heeft in de vraag áchter de vraag om het diagnostisch onderzoek, omdat de huisarts met de vraag van de patiënt al op een andere manier aan de slag is etc. Op deze wijze geeft de eigen huisarts invulling aan zijn rol van poortwachter van het zorgstelsel. Deze poortwachtersfunctie van de huisarts kent een wettelijke basis en wel in artikel 14 lid 2 Zvw.
Initiatieven als de MediHealthGroup vormen een additioneel aanspreekpunt naast de eigen huisarts. Dit additionele aanspreekpunt is niet via waarneming of taakdelegatie georganiseerd en staat dus los van de eigen huisarts. Het aanbieden van een extra eerste aanspreekpunt voor het uitvoeren van diagnostisch onderzoek, zonder (werk)relatie met de eigen huisarts of overeenkomst zoals bij waarneming, is niet wenselijk omdat dit aanbod botst met de kernwaarden van de eigen huisarts (persoonsgericht, integraal, continu in persoon en in tijd). Daarnaast is er sprake van een doublure aan zorg die kan leiden tot ondoelmatigheid in de zorgverlening.
Eerdere beoordelingen van het Zorginstituut
In het verleden heeft het Zorginstituut vergelijkbare initiatieven (SOS-arts, Care-To-Go en recent nog [naam 6] ) beoordeeld. Kort samengevat was onze conclusie steeds dat een extra aanspreekpunt naast de eigen huisarts geen toegevoegde waarde heeft voor de zorg(uitkomst) of het zorgstelsel, maar alleen gemak betekent voor de verzekerde.
Conclusie
De zorg zoals aangeboden door de MediHealthGroup kan niet aangemerkt worden als te verzekeren zorg onder de Zvw, omdat het aanbieden van een extra aanspreekpunt, zonder (werk)relatie of overeenkomst met de eigen huisarts, botst met de vigerende kernwaarden van de huisartsgeneeskundige zorg, de poortwachtersfunctie van de eigen huisarts omzeilt en kan leiden tot ondoelmatigheid in de zorgverlening.”