Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
1.Samenvatting
2.De procedure
- het op 21 juni 2023 ingediende verzoekschrift, met bijlagen;
- de tussenbeschikking van 24 augustus 2023, waarin een mondelinge behandeling is bepaald;
- het verweerschrift met bijlagen, ingekomen ter griffie op 16 november 2023;
- de brief van 20 november 2023 met bijlage 16 t/m 18 van VanLoman;
- het proces-verbaal van de mondelinge behandeling van 21 november 2023 en de daarin genoemde stukken.
3.De feiten
Het pdf document ‘Schenking.pdf’ heeft de volgende document eigenschappen:
4.Het verzoek en verweer
5.Beoordeling
'fishing expeditions'worden voorkomen. Artikel 843a lid 4 Rv bepaalt dat degene die de bescheiden te zijner beschikking of onder zijn berusting heeft, niet is gehouden aan de vordering te voldoen indien daarvoor gewichtige redenen zijn, alsmede indien redelijkerwijs kan worden aangenomen dat een behoorlijke rechtsbedeling ook zonder verschaffing van de gevraagde gegevens is gewaarborgd. De rechtbank zal het verzoek van VanLoman beoordelen aan de hand van dit toetsingskader.
rechtsbetrekkingals aan het vereiste van
voldoende belangvoldaan.
bepaalde bescheiden. Van een algemeen inzagerecht is geen sprake. Artikel 843a Rv is bedoeld voor de situatie dat de inhoud van een schriftelijk bewijsmiddel aan een partij in beginsel bekend is, maar dat zij het niet in haar bezit heeft. Een zeer ruime en generieke omschrijving van de gegevens waarin inzage wordt verlangd, staat in de weg aan toewijzing van een vorderingen op grond van artikel 843a Rv. Dit artikel biedt niet de mogelijkheid voor het opvragen van documenten waarvan een partij hoopt dat zijn wederpartij daarover beschikt en waarvan hij vermoedt dat zij wel eens steun zouden kunnen geven aan zijn stellingen.
bepaalde bescheiden, zoals hiervoor bedoeld. Weliswaar kan in het kader van artikel 843a Rv niet worden verlangd dat elk document waarin inzage wordt gevorderd precies bij naam wordt genoemd, maar de omschrijving in de vordering is te ruim en te generiek om de inzagevordering te kunnen toewijzen. Het gaat dan immers om “
alle e-mail communicatie” tussen [verweerder] en [naam 1] en tussen [verweerder] en Vicoma en alle aan haar gelieerde rechtspersonen en “
alle whatsapp-correspondentiegewisseld tussen [naam 1] of haar personal-assistent “
in de periode van
fishing expeditionen reeds daarom is de vordering niet toewijsbaar. Het verzoek van VanLoman om bij nadere aktewisseling in de gelegenheid te worden gesteld alsnog zoektermen op te geven wordt afgewezen. [verweerder] heeft zich hiertegen verzet en niet valt in te zien waarom VanLoman niet in staat is geweest om die zoektermen in haar verzoekschrift op te nemen.
€ 173,00 +(plus de verhoging zoals vermeld in de beslissing)