Uitspraak
RECHTBANK Amsterdam
2. de rechtspersoon naar buitenlands recht
3. de rechtspersoon naar buitenlands recht
4. de naamloze vennootschap
NATIONALE-NEDERLANDEN SCHADEVERZEKERING MAATSCHAPPIJ N.V.,
5. de rechtspersoon naar buitenlands recht
6. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
1.De procedure
2.De feiten
named perils-verzekering”.
gevaren/gebeurtenissenbenoemd:
uitsluitingenopgenomen.
“(…) op 14 juli 2021 omstreeks 20:00 uur besloten om de aanwezigen in het complex te evacueren. Deze evacuatie werd zeer nauwgezet aangepakt en binnen 2 uur tijd waren alle patiënten met verzorgenden uit het complex geëvacueerd. Op dat moment stroomde reeds de kelder onder het complex al vol met water. Het waterpeil is daarna nog enkele tientallen cm’s gestegen, waardoor het water tot circa 30 cm boven het vloerniveau in alle panden van verzekerde is gestegen met een enorme schade tot gevolg.
geïnformeerd dat er waarschijnlijk geen dekking is”. Verder wordt melding gemaakt van de besproken vragen die aan twee experts zullen worden gesteld.
“in het tijdsverloop van de grondwaterstanden en neerslag ten opzichte van het peil van de Geul gedurende deze wateroverlast”.Geonius is een interdisciplinaire dienstverlener op het gebied van ingenieursdiensten en veldonderzoek.
: “Wij zouden menen dat het in het kader van dat (gezamenlijk) onderzoek naar de oorzaak, voor de hand ligt dat Troostwijk haar rapportage/bevindingen met Crawford deelt. (...) Wij vernemen graag van u of verzekerde nog steeds bereid is om Troostwijk en Crawford gezamenlijk onderzoek te laten verrichten. Zo ja, dan zullen wij Crawford vragen [dit] verder met Troostwijk op te pakken.”
“Toen ik het gebouw via A binnenkwam en liep richting de kleedruimtes kwam door de putjes het water er uit gespoten. Overal waar in dat gebouw een sanitaire voorziening was, kwam het water uit de vloerputjes gespoten. Ik was het buiten water aan het tegenhouden achter gebouw A en bij de machinekamer van de gymzaal, maar binnen kwam het gewoon via de riool omhoog naar binnen. Dat constateerde ik rond 23.30 uur.”
meer inzicht [te verkrijgen] in de bijdrage van het meer lokale proces (lokale neerslag en oppervlakkige afstroming omliggende heuvels) en het regionale proces (overstroming door de Geul door o.a. neerslag in het bovenstroomse gebied) in de opgetreden wateroverlast.Op pagina 15 van 17 van het rapport van Geonius is het volgende opgenomen] “
4.1 Geohydrologie
- op 14 juli rond 23:30 water het gebouw van Adelante zorggroep binnentreedt via de vloerputjes
- en het nabijgelegen meetpunt in de Geul, waaruit blijkt dat circa een uur later waterstanden worden bereikt waarbij op de betreffende locatie water over de drempel kan treden;
“Cliënte benadrukt dat zij, binnen de grenzen van de op haar rustende verplichtingen, medewerking zal verlenen aan zelfstandig onderzoek naar de schadeoorzaak door Stekelenburg. Cliënte is echter van mening dat Stekelenburg namens Allianz meer vraagt dan waar zij recht op heeft. Stekelenburg lijkt immers niet slechts een zelfstandig onderzoek uit te voeren, maar een controle uit te willen voeren van het in opdracht van cliënte uitgevoerde onderzoek van NLOI. Cliënte treedt graag in gesprek met Allianz (...)”.
vóór uw vertrek naar Hoensbroek[bent u]
nog naar het toilet in gebouw C[gegaan]
. (...) Het bleek dat u het toilet niet meer kon doorspoelen. (...) Er was geen water buiten het toilet. (...) toiletbezoek omstreeks 22:30 uur zal zijn geweest. (...) heeft die avond/nacht op geen moment water in gebouw C zien binnenstromen. (...) Tot op het moment dat u gebouw C die avond voor het laatst verliet, omstreeks 23:15 uur, heeft u binnen in gebouw C geen water gezien.
“het toilet in gebouw C , het dichtst bij de hoofdingang water stond op de vloer van het toilet: tot 2 meter voor de toiletpot stond een plasje water. U zag het water toen niet uit het toilet stromen, maar het water in de toiletpot stond tot aan de rand, dus het was duidelijk dat het water dat op de vloer lag, uit de toiletpot was gekomen.”.
“(…) zag u dat het water daar[in een sanitaire ruimte in gebouw A ]
door de grondputjes omhoog kwam. Dat was volgens u terugkomend water vanuit de afvoerbuizen dat omhoog geduwd werd. Gevraagd naar hoe hoog het water uit de putjes omhoog kwam, geeft u aan dat dat 10 tot 15 cm omhoog werd gestuwd. Zeker 10 centimeter of 'vier vingers' hoog. Het borrelde er uit, waarna het over het oppervlakte wegliep. De hele sanitaire ruimte stond blank. Gevraagd naar hoe hoog het water in de sanitaire ruimte stond, maakt u een gebaar met duim en wijsvinger van ongeveer 2 centimeter, maar geeft aan dat u het niet precies kunt zeggen.”.
Tijdens het opwerpen van de aarden wal, ontstond er uit het niets een sinkhole bij het trottoir tegen de gevel van de gymzaal, zie figuur 2 in bijlage 04.”
“Bij het ontstaan van de sinkhole liep het water langs het gebouw af. Tegels zakten daar weg en op een gegeven moment zakte er een medewerker van[het ingeschakelde hoveniersbedrijf]
in weg, die kon zich nog net vastpakken aan [naam 6] die naast hem liep. Het water dat toen al op een bepaald niveau boven de grond stond liep daar in het sinkhole weg alsof je de stop uit een badkuip trekt. Het gat werd alleen maar groter en groter”.
“Toen jullie ter hoogte van de trapneergang bezig waren sloeg er in één keer een gat in het trottoir, tegen de gevel van de gymzaal; maakte veel indruk want voor hetzelfde geld was hij onder het gebouw getrokken. U zag het water in één keer zo onder het gebouw wegstromen. Het stroomde met hoge snelheid via het gat zó onder de fundering van de gymzaal door, de kruipruimtes in. (...) Op het moment dat het gat in het trottoir sloeg, stond het water in dat gebied buiten zo'n 40 a 50 centimeter boven de grond, schat u zo in. (...) Na het eerste gat in het trottoir (10 in bijlage 2), is ook wat verderop in datzelfde trottoir een gat geslagen, op de plaats geduid met een 6 in bijlage 2”.
- “(...) Voor het goed kunnen afleiden van het tijdstip waarop de Geul het gebouw van Adelante kan zijn binnengelopen zijn correcte en objectieve Geulstanden van groot belang. Op basis van de meetreeks van meetstation Geulhem zien wij vooralsnog geen reden om de standen als incorrect te beschouwen. Stekelenburg baseert het tijdspad hoofdzakelijk op de getuigenverklaringen, deze verklaringen zijn echter niet altijd objectief te verifiëren. (...)
- (...) Daarnaast valt op dat de door Stekelenburg herleide[water-]
standen aanzienlijk hoger zijn dan uit de metingen voor het meetstation Geulhem blijkt (gemiddeld 0,5 meter). - (...) uitgaande van deze hogere drempelhoogtes en de Geulstanden van het waterschap voor het meest nabijgelegen station Geulhem, is er op een later tijdstip sprake geweest van instromend Geulwater via de drempel dan Geonius eerder aannam (tussen 15 juli 00:30 en 00:45 uur) (...)
- Ook bij de door Stekelenburg genoemde gemiddelde neerslagintensiteit in het gebied van 18 km2 (1 mm per uur) (...) kan bij een reeds verzadigde grond wateroverlast ontstaan op het terrein door plassen op maaiveld. Daarbij kan ook vanuit het hoger gelegen terrein via maaiveld water versneld toestromen richting het lager gelegen terrein van Adelante en zich daar concentreren. (...) Bij neerslaghoeveelheden van 70 mm/ 2 uur (1 per 100 jaar bui) leidt dit in theorie tot de wateroverlast op het terrein en inpandig zoals in figuur 2 is weergegeven.
- Daarnaast zal voorafgaand aan de inpandige wateroverlast (23:30) vermoedelijk al sprake geweest zijn van opstuwing in het hemelwaterafvoerstelsel. Rond 23:30 is er namelijk geen ruimte meer voor buffering (bufferlichaam zit al vol) of overstort op de Geul (hoge waterstanden van de Geul bij uitstroompunt). (...) Hierdoor kan hemelwater dat op hoger gelegen terrein nog wordt afgevoerd via het riool niet meer worden geloosd op de Geul, waardoor het riool zich vult en op de andere laag gelegen punten naar buiten toe zal treden, waaronder kolken of lozingstoestellen inpandig”
Onjuiste uitgangspunten NLOI/Geonius
. De waterstanden van de observatiepunten ten tijde van de waarnemingen waren significant hoger (0,51m en 0,68m) dan de waterstanden zoals die op datzelfde moment zijn gemeten bij het benedenstrooms gelegen meetstation 10.H.17. De verschillen zijn te verklaren door een sterk hellend maaiveld in de omgeving van Adelante en het daarbij komende natuurlijk verhang van de watergang.
a) de door Adelante geleden schade gedekt wordt door de Verzekerings-overeenkomst en
b) de Verzekeraars jegens Adelante zijn gehouden tot nakoming van hun verbintenissen uit hoofde van de Verzekeringsovereenkomst;
4.De beoordeling
named perils’van het onvoorzien binnenkomen van regenwater (generalis, artikel 2.2.8.2) en water dat is gestroomd of overgelopen uit leidingen als gevolg van vorst, breuk, verstopping of ander plotseling optredend defect (specialis, artikel 2.2.8.1). In de artikelen 2.2.8.1 en 2.2.8.2 van de Verzekeringsvoorwaarden worden twee van elkaar verschillende gebeurtenissen beschreven. Kort gezegd en voor zover hier van belang: Water(schade) als gevolg van vorst, breuk, verstopping of een ander plotseling optredend defect aan leidingen of toestellen/installaties (artikel 2.2.8.1) en (water)schade door het onvoorzien het gebouw binnenkomen van regenwater (artikel 2.2.8.2). De ene gebeurtenis is niet een bijzonderheid bij de andere gebeurtenis, maar zijn – zoals overwogen – van elkaar verschillend. Beiden kunnen onafhankelijk van elkaar plaatsvinden. Aldus is artikel 2.2.8.1 geen specialis van artikel 2.2.8.2. Verder ligt het niet voor de hand om de specialis eerst in de voorwaarden te noemen en pas daarna de generalis. In het vervolg zullen de gebeurtenissen dus afzonderlijk worden beoordeeld als nevengeschikte en van elkaar te onderscheiden mogelijke oorzaken van gedekte schade.
het water in de toiletpot stond tot aan de rand, dus het was duidelijk dat het water dat op de vloer lag, uit de toiletpot was gekomen.”Uit de getuigenverhoor van [getuige] meldt het voorlopig rapport:
“u zag dat het water daar[in een sanitaire ruimte in gebouw A ]
door de grondputjes omhoog kwam. (...) geeft u aan dat dat 10 tot 15 cm omhoog werd gestuwd. Zeker 10 centimeter of 'vier vingers' hoog. (...) De hele sanitaire ruimte stond blank. (...) ongeveer 2 centimeter”.Eerder bij de ondervraging door NLOI had [getuige] verklaard:
“kwam door de putjes het water er uit gespoten. Overal waar in dat gebouw een sanitaire voorziening was, kwam het water uit de vloerputjes gespoten. Ik was het buiten aan het tegenhouden achter gebouw A en bij de machinekamer van de gymzaal, maar binnen kwam het gewoon via de riool omhoog naar binnen. Dat constateerde ik rond 23.30 uur.”.Getuige [naam 3] heeft onder meer verklaard:
“Het bleek dat u het toilet[in gebouw C ]
niet meer kon doorspoelen.”.Geonius schrijft (zie 4.18) “…
waarbij overtollige neerslag snel afstroomt van de heuvels richting het lager gelegen beekdal, kan dan al aanzienlijke wateroverlast hebben opgetreden door o.a. overbelasting van het riool en binnentreden via lozingspunten in gebouwen.In zoverre valt het binnenkomen van overvloedig regenwater via vloerputjes en wc’s vanuit de riolering onder de dekking van artikel 2.2.8.2 van de Verzekeringsvoorwaarden.
waterkeringals bedoeld in artikel 2.4.4 die is bezweken of overgelopen. De Geul is letterlijk een geul in de omgeving met geleidelijke oevers die niet per definitie zijn bestemd om water tegen te houden. De Geul heeft de status van primaire watergang. De oevers zijn door het waterschap Limburg niet aangemerkt als waterkering. Bij stijging van het waterpeil wordt de Geul als het ware gewoon breder en treedt dan buiten haar normale omvang. Dat valt volgens Adelante niet onder de uitsluiting.
“het bezwijken of overlopen van dijken, kaden, sluizen, oevers of andere waterkeringen”. De vraag is of, zoals Adelante betoogt, voor de toepasselijkheid van deze uitsluiting noodzakelijk is dat een oever als waterkering kan worden aangemerkt. Dat laatste is volgens Adelante, met verwijzing naar het rapport van NLOI/Geonius, niet het geval is. Adelante wordt niet gevolgd in dit betoog. Daartoe is het volgende redengevend. Er worden in artikel 2.4.4 vier mogelijke manieren genoemd om water tegen te houden, namelijk door dijken, kaden, sluizen en oevers. Op die opsomming volgen de woorden “
of andere waterkeringen”.Daaruit valt echter niet af te leiden dat het zijn van een “
waterkering”steeds vereist is voor het bezwijken of overlopen van dijken, kaden, sluizen, oevers. Ook een oever heeft net als een dijk, kade of sluis de functie om water te keren (in bedwang te houden) en de loop van het water te reguleren. Dat een dijk, kade of sluis door mensenhanden wordt geconstrueerd en een op natuurlijke wijze ontstane oever niet, maakt voor de uitleg van onderhavige uitsluiting, anders dan Adelante lijkt te betogen, geen verschil. Het overlopen van een op natuurlijke wijze ontstane oeverwal, zoals het overlopen van de oever van de Geul, dient naar objectieve maatstaven beoordeeld dus eveneens onder de reikwijdte van de uitsluiting te worden begrepen.
alleschade onder de uitsluiting valt. Uit de verklaringen van de getuigen blijkt dat er enig water in de sanitaire ruimtes is waargenomen (getuigen [naam 3] , [getuige] rond 23:30 uur, [naam 4] , zie hiervoor onder 2.18 en 2.28), voordat water uit de Geul het drempelniveau van de begane grond van (een van) de gebouwen van Adelante had bereikt. Uit de getuigenverklaringen van [naam 6] , [naam 5] en [getuige] (zie hiervoor onder 2.28) blijkt dat naast de gymzaal plotseling een
sinkholeis ontstaan, waardoor water direct onder de vloer van de gymzaal, de kruipruimtes onder/naast gebouw A in is gestroomd. Ook is het water de trapneergang en de technische ruimte in de kelder naast gebouw A ingestroomd. Het algehele waterniveau was al tot de tegels bij de
sinkholeen de trapneergang gestegen. Even later heeft het water ook het drempelniveau bereikt. Het was toen één watervlakte tot aan de Geul. Het rapport van NLOI/Geonius omtrent de waterhoogtes van de Geul en de conclusie dat de Geul niet eerder op drempelniveau van gebouw A is gekomen dan tussen 00:30 en 00:45 uur is daarmee voldoende overtuigend weerlegd door het aanvullend rapport van Stekelenburg met de nadere onderbouwing door HKV. Er wordt dus uitgegaan van de juistheid van de door Stekelenburg genoemde Geulwaterstanden en het bereiken van het drempelniveau op de genoemde tijdstippen. Dit moment wordt door Stekelenburg in de tijd vastgesteld tussen 22.20 en 22.57 uur. Het vorenstaande betekent dat, alhoewel niet
alleschade onder de uitsluiting valt, wel vaststaat dat
een deelvan de schade is uitgesloten – namelijk die schade die door de overstroming van de Geul is veroorzaakt. Concreet gaat het dan om rivierwater dat schade aan de gebouwen van Adelante heeft veroorzaakt. Dat wordt door Adelante ook wel erkend.
dominant-cause-leer niet het uitgangspunt in zo een geval. [1]